Arbetsliv

Anrika BV Förlag fortsätter att sprida och ge ut kristen litteratur

Numera är Nils-Göran Nilsson vd för BV Förlag (på ideell basis), som gett ut kristen litteratur i över hundra år.

De har gett ut biblar och kristen litteratur i över hundra år. Men anrika BV Förlag fortsätter sin utgivning och försäljning, med fokus på att sprida evangeliet.

– De senaste åren har det varit mycket bibelförsäljning, det är väldigt positivt, säger vd:n Nils-Göran Nilsson.

”Helsingborgs kristna bokhandel.” Texten på ytterdörren i centrala Helsingborg skvallrar om vad som gömmer sig innanför. Även om lokalen från utsidan ser ut att vara ganska liten ryms en värld av framför allt böcker innanför dörrarna.

– Vi har väl tvåtusen titlar ungefär, säger Nils-Göran Nilsson, som sitter bakom kassadisken när Världen idag kommer på besök.

Här, i EFS-kyrkans källare, med egen utgång mot shoppinggatan utanför, har butiken legat sedan 2016.

– Vi hade en lokal på andra sidan torget förut men då var det trappor för att komma in. Här är det bättre på det viset, här är det inga trappor, säger Nils-Göran.

BV Förlag har haft butik i Helsingborg sedan 2005, då de slog upp dörrarna tack vare att en av deras anställda bodde just här. I dag har de även en butik på en missionsgård i Örkelljunga, som till största del är självbemannad.

Butiken har egen ingång mot shoppinggatan.

Förlaget har i dag bara en anställd, en förlagssekreterare som jobbar deltid; resterande del av arbetsstyrkan jobbar ideellt, förklarar Nils-Göran, medan han visar runt bland de välfyllda bokhyllorna. 

Här finns biblar, bibelundervisning, romaner, andaktsböcker och massor av andra titlar med kristen tro som gemensam nämnare.

– De senaste åren har det varit mycket bibelförsäljning, det är väldigt positivt. I våras sålde vi 50 biblar på bara en vecka.

Försäljningen av biblar har dessutom ökat de senaste åren hos BV Förlag.

– Efter pandemin har det blivit mer. Det kommer en del människor som köper en bibel som aldrig läst den förut.

Nils-Göran berättar om en medelålders kvinna som strax innan förra julen kom in för att köpa sin första bibel. Två veckor senare kom hon tillbaka.

– Hon tyckte att Bibeln var så bra att hon kom in för att köpa en till varje barn. Så hon köpte fyra biblar till. Det var väldigt roligt!

Biblar och litteratur om Bibeln tar upp stor plats i hyllorna i Helsingborgsbutiken.

Utöver försäljningen delar BV Förlag även ut biblar gratis till människor som inte har råd att köpa en egen.

– Vi har en del personer som skänker pengar till bibelspridning, så vi kan dela ut biblar exempelvis till invandrare som inte har så gott om pengar.

Nils-Göran uppskattar först att de samlar in omkring 10 000 kronor till bibelutdelning, men rättar sig sedan: 

– Nej, det räcker nog inte. Det är nog mer.

Längst in i lokalen har litteratur för barn fått ett särskilt rum hos BV Förlag, med barnböcker högt och lågt. 

– Det är rätt så välsorterat, säger Nils-Göran, och visar de välfyllda hyllorna med böcker för barn i olika åldrar.

– Men så är det också rätt så stor omsättning på det. Rätt vad det är så är böckerna slut. Just nu är det populärt att ungdomar ska börja läsa igen.

Nils-Göran Nilsson visar upp barnavdelningen.
Barnutbudet är välsorterat hos BV Förlag.

Nils-Göran går vidare och visar upp fler av de böcker i butikens sortiment som säljer mycket.

– C O Rosenius har vi tryckt upp en del av och det säljer fortfarande. Sedan är Tomas Sjödin en stor grej, hans senaste bok Jag har slagit upp mitt tält i hoppets land har vi nog sålt över hundra av sedan den kom ut.

Just när Världen idag är på besök är det vardag och ganska lugnt i butiken i Helsingborg. Annars innebar december en del julrusch.

Men det är inte bara vid den tiden på året som människor söker sig till den centrala kristna bokhandeln. Många kommer för att besöka EFS-kyrkan, i vars källare bokhandeln håller till, men folk kommer också hit från en rad andra samfund för att shoppa kristen litteratur.

– Ja, många kommer från EFS och från Svenska kyrkan, men även från Pingst och andra samfund.

En del åker dessutom längre sträckor för att kunna shoppa i butiken.

– Det är många människor som uppskattar det här, många kommer utifrån. Butiken är väldigt omtyckt, konstaterar Nils-Göran.

Utöver butiken är webhandel en växande verksamhet för BV Förlag. Kunderna finns spridda över hela landet, och bara den här dagen har Nils-Göran packat försändelser till Kiruna, Luleå, Mariestad och Stockholm.

Nya böcker packas ständigt upp på hyllorna.

– Det är rätt mycket beställningar på webben och det växer. Vi skickar en hel till del svensktalande i Finland också, säger han, och nämner en församling som köpte in 260 exemplar av tidningen Julens gåva för att ha i sin barnverksamhet.

Nils-Göran ser i dagsläget inget slut för den fysiska bokhandeln.

– Man kan ju handla på nätet och köpa hem, men ofta vill man se böckerna också. Det känns som ett behov av det här på något sätt. Vi har många äldre kunder, men rätt så mycket ungdomar som kommer in också.

Det känns som ett behov av det här på något sätt.

Nils-Göran Nilsson

Det är svårt att säga annat än att BV Förlag vid det här laget är en etablerad aktör bland bokhandlare och förlag. Verksamheten såg dagens ljus för första gången 1916, efter att en schism inom EFS-samfundet ledde till att några personer startade ELM (Evangelisk luthersk mission) 1909.

Redan tidigt blev mission i länder som Etiopien och Eritrea en viktig del, och genom det föddes även det som blev BV Förlag, för att förse missionärerna med litteratur.

– Det är ju viktigt att ha med sig böcker när man är ute och predikar, säger Nils-Göran, som också han genom årens lopp har gjort en rad missionsresor till framför allt olika länder i Afrika.

Den egna utgivningen är fortfarande en ryggrad i verksamheten. Årligen ger förlaget ut mellan tio och tolv titlar, även om det just 2023 blev en något mindre utgivning.

– Men vi har nog sju–åtta böcker som är på gång här framöver som ska komma ut, tillägger Nils-Göran.

Här är några av de magasin som BV Förlag gett ut under 2023.

En stor del av det som de ger ut är bibelstudieböcker. Till det kommer även några tidningar, och BV Förlag ger även ut böcker åt Församlingsfakulteten i Göteborg. 

Bland de populära utgivningarna finns en sångbok i appform som släpptes 2020.

– Första året sålde vi tusen appar, men vi är nog uppe i närmare fyratusen nu.

För att ta fram vad som ska ges ut har BV Förlag en kommitté som arbetar med utgivningen, och därtill verksamhetens enda anställda i form av en förlagssekreterare.

– Det är böcker inom luthersk kristen tro som vi vill sprida. Evangeliet ska spridas, det ingår ju i den kallelse som Gud har gett oss, säger Nils-Göran. 

Evangeliet ska spridas, det ingår ju i den kallelse som Gud har gett oss.

Nils-Göran Nilsson

Det har förlaget också gjort genom åren, ända sedan förlagets start för drygt hundra år sedan.

– Vi har gett ut många hundra böcker. Bara de första åren gav vi ut ungefär 450 böcker.

Strax efter vår intervju ska Nils-Göran ge sig iväg för att träffa andra volontärer från BV Förlags verksamhet som frivilligt ger av sin tid för förlagets arbete.

Sedan tjugo år tillbaka har Nils-Göran Nilsson ideellt tagit plats bakom kassadisken hos BV Förlag.

För hans egen del tog engagemanget i BV fart när han gick i pension från sitt tidigare jobb inom posten.

– Det är tjugo år sedan jag gick i pension, därefter har jag hållit på med det här. Det är bra att ha något att göra.

För hans och de andra volontärernas del betyder det mycket att få hjälpa till i verksamheten, något som Nils-Göran hoppas kunna fortsätta med länge till, även om han hunnit fylla 81 år.

– Min fru dog 2019 och då blev det rätt så ensamt, då var det skönt att få komma ut och träffa folk. Jag skulle nog inte trivas med att sitta hemma själv, säger han.

Även verksamheten för BV Förlag lär fortsätta ett tag till, summerar han.

– Vår samordnare har gjort en plan för 2024 så vi håller nog på ett tag till, säger Nils-Göran och ler.

BV Förlag

  • Grundades 1916 och ägs sedan dess av ELM (Evangelisk luthersk mission / Bibeltrogna vänner).
  • Ger ut och sprider kristen litteratur, musik, film med mera som står i samklang med den evangelisk-lutherska trosbekännelsen.
  • Jesuscentrering och bibeltillit är självklara ledord för alla produkter som distribueras.
  • Driver butik i Helsingborg och Örkelljunga, samt webbhandel och bokförlag.

 

Powered by Labrador CMS