Arbetsliv
Pastorn med passion för både bön och bönor
Benjamin Edman är pastorn och församlingsplanteraren som använder sitt stora intresse för kaffe till att både möta människor och skapa ekonomi för en kyrksatsning. Nu förbereds familjen för flytt till Peru för att fortsätta satsningen på bön och bönor.
Jag fattade direkt att Gud visade oss: ”Det var ju det här ni ville, det funkar!”
Benjamin Edman
På utsidan ser det ut som vilket hus som helst i ett vanligt villaområde. Ingen skulle kunna ana att det innanför de vita väggarna pågår både församlingsplantering och ett småskaligt kafferosteri.
– Du dricker väl kaffe?
Världen idag har just blivit insläppt i familjen Edmans hus i Laholm och i öppningen till köket skymtar Benjamin Edman fram med ett stort leende och norrländsk stämma. Frun, Sofia, står i hallen med sonen Frid på höften och välkomnar.
Trots att svaret egentligen är ett nej finns det inte mycket till val en dag som denna. Budskapet var tydligt: det ska inte bara pratas kaffe, det ska också drickas!
– Här har vi en böna från Costa Rica som är torkad med delar av köttet kvar, förklarar Benjamin, samtidigt som han häller upp det första kaffet i provsmakningsglaset.
Sofia och Benjamin Edman träffades i Lycksele under äldre tonår och har under den största delen som par ägnat sig åt plantering eller förändringsarbete med hjärta för att människor ska komma till tro. Samtidigt har det hos Benjamin även vuxit fram ett stort intresse för kaffe.
– Det finns ett kaffe som alla gillar, det gäller bara att hitta det kaffet! Ingen ska dricka kaffe som man inte tycker är gott, slår han fast.
Intresset började när Benjamin bodde i Bolivia, för det var då han slutade dricka kaffe på grund av att det var så dålig kvalité på det som serverades. Återkommen till Sverige beslöt han att han hädanefter bara skulle dricka bra kaffe.
Medan vi fortsätter med smakproverna som står på bordet mellan oss blir det tydligt: kaffet som Benjamin importerar och rostar är något helt annat än vad man vanligtvis smakat hemma hos vänner eller på kafé.
– Det började 2019 när jag var föräldraledig och väldigt rastlös. Framför allt tyckte jag att vi behövde någon mer kanal för att nå ut och bygga kyrka kring. Jag berättade för Sofia, men hon tog det väl inte på alltför stort allvar, säger Benjamin, med ett lurigt leende och tittar mot Sofia.
– Detta är ju en man med minst en företagsidé i veckan, kontrar Sofia.
Våren 2020 var Benjamin i ett samtal med en vän från Timrå. Benjamin frågade om inte vännen kände någon kaffeodlare, och bara någon vecka senare hade en odlare från Rwanda skickat kaffeprover hem till Benjamin.
– Jag hade ju inga saker hemma, men gick och köpte en popcornmaskin på secondhand och anordnade en provsmakning ihop med vänner, säger Benjamin med ett skratt som vittnar om att han själv inser hur konstigt det låter.
Även om ingen i sällskapet kunde så mycket om kaffe kunde de alla konstantera att det smakade riktigt gott. Där började processen som ledde fram till att garaget i Laholm numera är ombyggt till ett kafferosteri.
– I början av 2021 kunde jag gå ut offentligt med att jag hade börjat rosta kaffe.
Benjamin berättar att det redan från början har funnits ett tydligt mål med företaget:
– Det ska bidra till församlingsplantering i Sverige genom att skapa möten med människor och frigöra pengar till plantering. Det ska även bidra till mission i kaffeländer.
Redan första kvällen när Benjamin lade ut nyheten skrev en granne som ville komma över. De satt hela kvällen och pratade kaffe, trots att de aldrig hade umgåtts förut.
– Jag fattade direkt att Gud visade oss: ”Det var ju det här ni ville, det funkar!”
Nu har rosteriet varit i gång i ungefär två år och paret Edman kan konstantera att idéen inte bara funkar gällande att träffa nya människor – de har även kunnat donera pengar. Minst tio procent har skänkts vidare till mission, och under första året innebar det att parets egen vinst blev mindre än det som gavs bort.
– Redan från början sade vi att om vi så gör noll kronor i vinst så skulle vi ändå skicka iväg pengar, säger Benjamin.
Kravet har varit att pengarna ska gå tillbaka till de länder där det produeras kaffe, och man har valt att samarbeta med etablerade organisationer som Ibra, Compassion och PMU.
– Vi har hakat på projekt som har passat oss. Exempelvis gav vi pengar till Compassion när de hjälpte kvinnor som var gravida och levde i ekonomisk utsatthet, sägr Benjamin.
Kaffet som Benjamin säljer är dyrt, men han menar att det hellre får kosta för oss än att regnskog ska skövlas eller att människor i kaffeländer ska vara underbetalda.
– Jag arbetar enligt ett koncept med full transparens, där jag alltid ska kunna ringa bönder och till exempel begära ut lönelistor, och flera producenter har också insett att det är lönsamt att arbeta så, förklarar han.
Eftersom bönderna får ut mer pengar från exporten får de även mer pengar till att kunna höja arbetarnas löner – något som är ett krav från Benjamin och mellanhänderna han arbetat med.
– En kvinna som säljer kaffe till oss från Braslilien har beslutat sig för att det även ska bidra till samhället. Hon är med och stöttar ungefär 120 familjer i närområdet med de pengar som kommer från att arbeta med högre kaffekvalité.
Benjamin har fått kontakt med så kallade ”kaffe-nördar” i både Laholm och runt om i Sverige, och enligt honom är det fler och fler som kommer och berättar att de numera bara köper kaffe från Edmans Bönhus.
– Numera blir jag inbjuden till företagsevenemang och marknader där jag får stå med kaffet och min logga. Då brukar folk skratta och säga ”Bönhus – det kan man ju misstolka!”, och jag skrattar gott tillbaka och säger att ”Det är meningen!”.
Benjamin berättar hur han och Sofia inte bygger ”traditionella” församlingar, med gudstjänster som centrum. I gemenskapen i Laholm firar de exempelvis gudstjänst bara någon enstaka gång under ett år.
– Vårt fokus är snarare att göra lärjungar, som i sin tur ska göra lärjungar. I vår gemenskap har vi en kultur som vi arbetar mycket kring, den innebär att vi alltid läser Bibeln tillsammans, om vi så bara ses för att äta en bit mat ihop, och vi ber alltid, tillsammans och enskilt.
Nu är det snart dags för familjen att än en gång flytta, med församlingsplantering i fokus. I höst kommer nämligen Edmans att bosätta sig i Peru, i ett område där det i dag inte finns några evangeliska församlingar.
– I slutet av juni tar nya ägare över vårt rosteri och sedan fortsätter vi att arbeta vidare i Peru, säger Benjamin.
Familjen kommer befinna sig i ett relativt rikt område med kultur i fokus, och att där arbeta med kaffe av kvalité kommer att vara klockrent, enligt Benjamin.
– De här två åren har varit Guds tid att förbereda oss för detta. Vi känner oss mer än redo.