Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

På Candelux kommer Gud före business

De har en anställd förebedjare, ett gym i sina lokaler som ungdomar fått nyckel till, har gudstjänster i sina lokaler på söndagar och morgonsamlingar för personalen varje morgon. På det halländska företaget Candelux är Gud och relationer med människor primärt och business sekundärt.

– Tanken är att vi ska vara som en fiskebåt, vi är människofiskare, säger ägaren Anders Antblad.

Arbetsliv · Publicerad 05:00, 25 maj 2022

– Välkommen till Psalm 23!

Jag hinner knappt innanför dörrarna till Candelux innan ägaren, Anders Antblad, refererar till ”att vila på gröna ängar”. Helt logiskt, då hela golvet är täckt av en grön gräsmatta av plast inne i den stora kontorsytan, där företagets säljare och ledning sitter.

Resan mot Candelux började redan när Anders jobbade åt ett tyskt företag, ett jobb han trivdes bra med. Men när det började bli för viktigt med karriären och prestigen kändes det mindre bra när han bad.

– Det blev så stora sammanhang, fokus på pengar och framgång blev viktigare än min tro. Friden i hjärtat försvann och omsorgen om andra försvann, och när jag bad kändes allt inte rätt, berättar han.

Om någon frågade, svarade Anders att allt var på topp: familj, församling, jobb och relationer.

– Men hade du frågat om jag var där Jesus ville att jag skulle vara, så hade svaret blivit ett annat, konstaterar han.

Anders upplevde att Herren ville använda honom för något nytt, och fick ett profetiskt tilltal om att han stod vid ett vägskäl. Att Gud skulle leda honom och frun, Helen, in i något nytt.

Kort därpå profeterade två missionärer som besökte dem om att de skulle få vara med om en stor förändring i tillvaron och få tjäna Herren på ett nytt sätt, och att det skulle hända direkt.

På fredagen i samma vecka stod det tyska företagets personalchef och vd utanför dörren. Företaget skulle centralisera det skandinaviska dotterföretag som Anders var ansvarig för, varför han plötsligt stod utan anställning.

– Att precis innan fått hälsningen från Herren gjorde att jag kände spänning och förväntan i stället för oro och frustration. Friden i hjärtat var så tydlig hela vägen, minns Anders.

Han visste redan att något nytt skulle komma, så som Gud hade sagt – och precis så blev det.

Genom en kontakt med en troende företagare som han mötte på Nyhemsveckan fick Anders ta över ett företag i Jönköping som arbetade i belysningsbranschen, och så var grunden för Candelux lagd.

Namnet kommer från två mät­värden på ljus: candela och lux, ljus i riktning och ljus på en yta.

– Då företaget vilar på kristen grund och kristna värden i både praktik och vardag har vi som slogan: ”The way to the light.” Alltså, inte vägen till ljus utan vägen till Ljuset, i bestämd form. Det himmelska, förtydligar Anders.

I oktober 2005 flyttade även Anders ena bror upp från Skåne till Frillesås för att vara med i företaget.

– Vi visste inte om det skulle bära sig eller inte, men två månader senare kunde vi anställa en tredje kille.

Tack vare att de fick ta över företaget i Jönköping, som redan hade funnits i 30 år, var de genast inne på samtliga grossistföretag i Sverige, där det normalt sett är svårt att komma in. Och lokal med lager och alla faciliteter löste Herren genom en församlingsmedlem som just fått en lokal ledig genom ett abrupt kontraktsavslut.

– Det var en enorm tajming, då vi veckan efter skulle ta emot 60 pallar från Jönköpingsföretaget. Vi hade fri tillgång till hyllor och truckar för att ta emot leveransen, sådant som annars skulle ha krävt stora investeringar, säger Anders.

Candelux startade i sann pionjär­anda. Redan första dagen inleddes med morgonbön, och så har det fortsatt sedan dess.

– Vi vill lämna allt i Herrens händer. ”Befall dina vägar åt Herren, så har dina planer framgång”, står det ju.

Även lovsången har fått en viktig plats på Candelux. När jag får en rundvandring i lokalerna lju­der lovsång ur en högtalare ute på lagret. Det är lagerarbetaren Amir Madani som rattar musiken och ser till att den flödar ute på lagret.

– Man jobbar bättre i en atmosfär med Jesus. Vi fylls av helig Ande hela tiden, säger han.

Tron märks på fler sätt i företaget. Såsom att Candelux har en anställd förebedjare, som leder morgonbönen och har själavård och enskild bön med anställda som vill ha extra förbön.

– Som en slags kaplan, kan man säga, säger Anders.

Företaget fick tidigt en vision om att de skulle utgöra en plattform för orterna Åsa och Frillesås dit människor kan komma och bli välsignade i gemenskapen. Detta har visat sig på olika sätt, såsom att Åsa Lighthouse – en utpost till Pingstkyrkan i Kungsbacka (se VID 3/3) – under början av 2020 startade med gudstjänster i Candelux lokaler.

I lokalerna finns även ett gym med egen ingång, dit de gett nyckel till bygdens ungdomar.

– Vårt fokus ligger inte i första hand på ekonomin utan på att vara en plattform för människor. Tanken är att vi ska vara som en fiskebåt, vi är människofiskare. Det handlar alltid först om relationer till människor, sedan kommer businessen, menar Anders.

Att företaget – som i dag har åtta anställda och där den större delen av försäljningen går till grossister men även direkt till tillverkare och belysningsprojekt – fått betyda mycket för bygden visar sig också på företagets lönelista.

När Helen, som är ekonomiansvarig och numera vd för företaget, funderade på om Candelux verkligen får vara till välsignelse för andra människor, så som det var tänkt, räknade hon ut hur många som sommarjobbat eller varit med på morgonböner och samvaro på företaget: drygt 170 människor fram till i dag.

– Det här är Guds verk till 100 procent. Vi gör aldrig annat än det som Herren kallar oss till. När Herren kallar oss så kan vi slappna av, då kommer allt lösa sig, framhåller Anders.

Vid ett tillfälle då Anders bad för utvecklingen av företaget upplevde han hur Gud gav honom en vision om att bygga en fastighet i form av ett kors för att skapa en gemensam plats, ett företagscenter, för några av de nära 600 företag som finns i trakten kring Åsa och Frillesås.

En gång när de bad för platsen där de fått till sig att detta bygge skulle ske, stod de tolv personerna som var med i en ring ute på åkern. Efter bönetillfället träffade Anders och Helens ena dotter en före detta klasskompis, som berättade att hon sett en ”skum grej häromdagen” – om hur ett gäng personer stått i en ring och hållit va­randra i händerna på en åker strax utanför Åsa.

Dottern förklarade att hon varit en av dem som varit där. Då blev kompisen konfunderad:

”Vem var då den där fågelskrämman i mitten av ringen?”

”Vad menar du?” undrade dottern.

”Ja, den där snubben som stod i mitten av ringen, som var vitklädd och stod med armarna rakt ut som en fågelskrämma.”

Dottern är övertygad om att kompisen måste ha sett Jesus.

– Det var en stark upplevelse, från en människa som själv inte var kristen, säger Anders.

Än så länge, sedan några år tillbaka, är positionerna låsta gent­emot kommunen i planeringen av företagscentret. Men det gör bara paret Antblad än mer förvissade om att stora saker kommer att ske i framtiden.

– Vi vet att det är Herren som styr. När tiden är mogen kommer det att lösa sig.

– Vi förtröstar på Gud, att hans vilja sker. Vi spår, men det är Herren som rår, avslutar Anders.

Det här är Guds verk till 100 procent.

Candelux

Grundades: 2005.

Ägare: Anders Antblad.

Ort: Frillesås.

Bransch: Belysning.

Antal anställda: Sju.

Omsättning: 21 miljoner kronor.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00