Arbetsliv

Nöjesparkerna tvingas hålla stängt i sommar

Liseberg är en av de nöjesparker som inte kan ha öppet i sommar på grund av coronarestriktioner.
Liseberg är en av de nöjesparker som inte kan ha öppet i sommar på grund av coronarestriktioner.

Det blir inte några undantag för nöjesparkerna, utan de måste följa allmänna restriktioner, enligt ett besked från regeringen.Flera djurparker kan dock hålla öppet.

Publicerad Uppdaterad

Vilka får hålla öppet?

Bland annat Astrid Lindgrens Värld, Kolmården och Furuvik får öppna, medan Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland håller stängt. Anledningen är att nöjesparkernas tivolinöjen faller under ordningslagen och förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Regeringen har genom ordningslagen infört förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Det innebär exempelvis att Kolmårdens djurpark får ha öppet som vanligt, medan tivolidelen på Kolmården begränsas till 50 personer.

Källa: Regeringen, Parks and Resorts.

Max 50 personer får samlas i allmänna sammankomster. Många hade hoppats på undantag för nöjesparkerna, men några sådana blir det inte under sommaren, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

– Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka. Och vi har ansvar att se till att smittspridningen inte tar ny fart i Sverige.

Han hänvisar till Folk­hälso­myndigheten, som anser att man inte ska ändra i förordningen om max 50 personer.

Nöjesparkers tivolinöjen faller under ordningslagen och förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det gör att exempelvis Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland håller stängt medan Kolmården, Astrid Lindgrens Värld, och Furuvik till viss del håller öppet.

Är smittrisken större i nöjesparker än på fullbelagda stränder?

– Det är många verksamheter som omfattas av den här begränsningen. Det kan vara badland, konserter, demonstrationer och allsvenskan. Många grupper har velat ha undantag, säger Mikael Damberg.

Är ni inte oroade för att detta kan bli ekonomisk dödsstöt för nöjesparker?

– Vi har genomfört ett stort ekonomiskt stödpaket för att fånga upp många verksamheter som drabbas. Det är klart att vi förstår att det här är sektorer som under hela pandemin lidit svårt på grund av gränsen på 50 personer.

För Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland, får beskedet enorma konsekvenser. Koncernchef Christer Fogelmarck beskriver det som ”helt overkligt”.

– I takt med att samhällen öppnar upp allt mer har vi under lång tid förberett oss på att öppna med begränsningar i linje med rekommendationerna, precis som det gjorts i grannländerna. Jag har verkligen trott på att vi ska få öppna, säger han.

Koncernen räknar nu med att under året tappa en miljard i omsättning.

Förvånande, frustrerande och ledsamt. Så summerar Julia Vasilis, informationschef på Liseberg, beskedet.

– Det får enorma konsekvenser, säger hon.

Förordningen har inget slutdatum, och än går det inte att säga hur länge gränsen om 50 personer kommer att gälla.

Powered by Labrador CMS