Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Ägaren till World Trade Center räknar med Jesus på jobbet

När Eva Hyllstam beslöt läsa Bibeln, från början till slut, upptäckte hon en princip som hon hållit fast vid sedan dess: Gud tror på ledarskap, och han använder sig även av kvinnor. Redan som 21-åring startade hon sitt första bolag. I dag driver hon kontorshotellet World Trade Center och reser över världen för att tala om kristet ledarskap.

Arbetsliv · Publicerad 07:00, 15 jan 2020

När affärskvinnan Eva Hyllstam 2008 träffade sin nuvarande make, Mats, hade hon visserligen ett kristet arv men inget direkt kristet liv. Arvet bestod i att hennes farfarsfar Josef Magnusson var med att grunda metodistförsamlingen S:t Paulskyrkan i Stockholm i början på 1900-talet. Eva trodde på Gud, var andligt intresserad och hade läst många böcker om andlighet, men inte Bibeln.

Men när Mats tog med henne till kyrkan började det hända saker i henne, och hon bestämde sig för att läsa Bibeln från pärm till pärm. Törsten över att läsa Guds ord var något hon inte upplevt tidigare. Orden berörde och skakade om. 

Helst ville hon läsa vad Bibeln sade om ledarskap. Eva är en mycket vetgirig kvinna och tyckte det skulle bli spännande. Så med samma passion som hon kastat sig över annan litteratur, grottade hon nu ner sig i Bibeln. Hon funderade mycket på Jesu ledarskap och på hur Jesus bemötte de kvinnor som kom till honom.

Slutligen landade hon i den slutsats hon lever efter i dag: 

– Gud använde sig av kvinnor i både Nya och Gamla testamentet, så då kan Gud använda mig som kvinna. Slutdiskuterat.

Eva startade sitt första bolag när hon var 21 år – en bokföringsfirma med ett tiotal kunder, småföretagare, där hon skötte den löpande bokföringen. För trettio år sedan fick hon frågan om att ansvara för starten av kontorshotellet World Trade Center i Göteborg. Hon sade ja. Då var hon 25 år.

Sedan dess äger hon kontorshotellet, som dock drivs och utvecklas av en extern vd.

– I början var det mindre, bara en av de korridorer vi har i dag, berättar Eva leende när Världen idag möter henne på hennes arbetsplats.

Vi träffar henne för att fråga hur hon själv implementerar den undervisning om bibliskt kvinnligt ledarskap som hon anammat under sina efterforskningar.

Eva ger oss en rundvandring på flera våningsplan i fräscha lokaler med spännande inredningsdesign. WTC i Göteborg ligger mitt i centrala stan, i Svenska mässans hus vid Korsvägen, med utsikt över takåsarna på områdets gamla burgna högreståndshus. Hon äger fyra bolag, som omsätter cirka 30 miljoner kronor och hon har femton anställda.

Utöver det vid Svenska mässan finns ett WTC nära Avenyn i Göteborg, liksom ett i Stockholm intill Cityterminalen.

Förutom kontorshotellen har Eva en passion för ledarskap. Hon är också majoritetsägare i Global Leadership, som arbetar över hela världen med ledarskapsutveckling.

– Vi har personer som jobbar för oss i Japan, Indien, Singapore, Frankrike, USA och Brasilien. Jag har själv varit i alla dessa länder utom Singapore och jobbat med ledarskap, liksom i Polen och Kina, för att utveckla nätverket.

Hur har du hunnit med familjen?

– Det var ju bitvis jobbigt när barnen var små, vi fick planera och hjälpas åt. Men nu är det bara jag och Mats, och hundarna.

– Tanken från början med World Trade Center var att jobba med Peace through Trade, ett samarbete som främjar fred, fortsätter Eva, och förklarar: 

– WTC finns på 330 platser runt om i världen, och när vi träffas och jobbar tillsammans med alla dessa människor håller man fred. Det är fantastiskt att kunna ”kroka arm” världen över, kunna prata med människor runt om på jorden och förstå människor från andra länder. Att se hur lika vi är och hur lika våra behov är.

Eva medger att det är mycket och hårt arbete.

– Men jag vet att jag får mycket hjälp från ovan, tillägger hon.

Vad betyder tron för dig i dag?

– Mycket, på många olika plan. Med Gud är man aldrig ensam. Även om vi känner oss ensamma, tycker att situationen är svår och vi numerärt är ensamma, så är vi inte det. Tillsammans med honom är vi aldrig det. Det är en fantastisk trygghet. 

Eva ser flera exempel på hur hon har upplevt Guds hjälp i vardagen.

– Flera gånger har det gällt att välja väg. Gud leder oss och vi kan känna i hjärtat vad som är rätt. Jag får lita på att Gud har en plan, och jag vet att jag är rätt när Guds frid fyller mig på dagarna.

Annars talar Eva hellre om de principer hon lärt sig i livet än om hur hon lärt sig dem. Hon är förtegen med privata exempel, hon vill inte lämna ut någon.

Men hon är vaken i sin vardag för att fånga tillfällena att säga något om Gud. Och ibland har hon från en anställd fått en kommentar liknande: ”Nu ber jag till din Gud, Eva!”

– En annan sak som är viktig när man är arbetsledare är att reda ut oenigheter. För Gud är enighet i relationer en viktig princip. Utan det stoppar flödet, oenighet ger skav. Det är inte alltid lätt att ta upp det, men det går, säger Eva, och förklarar att det är viktigt med tydlig feedback, att det bara blir trassligt om man inte är ärlig mot varandra. 

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag går dit jag blir ledd. Men Jesu ledarskap har varit en ögonöppnare. 

Eva berättar om ett tillfälle i Brasilien, när hon höll i ledarskapsträning, hur hon konkret fick tala om just detta med en av deltagarna.

– Medan vi pratade, sade han att Jesus var hans stora förebild som ledare. När jag bad honom utveckla det, pekade han på att Jesus alltid är en vänlig hjälpare, som älskar, stödjer, förlåter.

– ”Toppen”, svarade jag, ”men Jesus är också en gränssättare och ibland sträng”. Då tittade han på mig och sade förvånat: ”Jag trodde inte ni trodde i Sverige!”

Eva berättar att hon har stor hjälp av att studera och försöka förstå hur Jesus hanterar två synsätt: att vara kärleksfull och sträng, samtidigt. Hon menar att mycket få ledare klarar den balansen, men Jesus är så tydlig med just detta.

– Många, även jag, har en tendens att vara mer åt det ena eller andra hållet. Vi blir för inkännande eller för kompromisslösa, menar Eva. 

Har tron en plats i affärslivet i Sverige? Hur har du Jesus som chef med dig till dina anställda?

– Det där är min hjärtefråga. Principerna är alltid med. Ett tydligt rättesnöre är att alltid göra rätt för oss. Vi kapar inga hörn, även om det vore lättare att göra det. Det vinner man på i längden.

En annan sak som Eva lagt märke till vid affärsmöten utomlands är att svenskar har en lite ovanligare möteskultur.

– Svensken har en naturlig jämlikhet, en attityd i affärslivet, som sticker ut. Vi uppskattar att alla ska bli hörda. Ibland är det tröttsamt för dem som jobbar utomlands att vi svenskar har den här konsensusmentaliteten – det leder till längre sammanträden. Men attityden bottnar ju i att varje person är värdefull.

– Och det är ju en fantastisk sak som svenskarna kan stå för ute i världen. Varje människa vill ju bli sedd och uppskattad för det den gör, det är jätteviktigt, tillägger hon.

Jag får lita på att Gud har en plan, och jag vet att jag är rätt när Guds frid fyller mig på dagarna.
För Gud är enighet i relationer en viktig princip.

Bibelskolan Champion blir tillgänglig även på webben

Webbskola. Nu blir det möjligt för elever att gå kvällsbibelskolan Champion online via webben. Missionärsparet... torsdag 6/8 17:00

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

UMU vill sända ut team från Småland – startar ny DTS

Nu blir det möjligt att gå Ungdom med uppgifts lärjungaskola i småländska Holsbybrunn. Härifrån ska... torsdag 6/8 14:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00
E-tidning
Senaste magasinen