Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Foto: Shutterstock

Innehåll från Ljus i Öster.

I skuggan av kriget skyndar väckelsen fram

På gränsen mellan det kristna Armenien och det muslimska Azerbajdzjan är läget sedan länge spänt och hotfullt. Konflikten sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet och har blossat upp igen under 20-talet då azerbajdzjanska styrkor anfallit armeniska gränsområden. Trots attackerna så ser församlingarna i Armenien hur en väckelse tagit fart i landet. Fler och fler människor kommer till tro på Jesus.

Annons · Publicerad 15:15, 17 okt 2022

Armenien beskriver sig som den första kristna nationen i världen. Det är ett litet land med 3 miljoner invånare. Armenien ligger inklämt mellan de muslimska länderna Azerbajdzjan och Turkiet.

Motsättningar mellan kristna armenier och muslimska azerier började redan tidigt på 1900-talet efter den ryska revolutionen då både Azerbajdzjan och Armenien utropades som självständiga stater. Striderna handlade om gränsdragning och kontroll över flera områden, däribland Nagorno-Karabach. Både armenier och azerier hävdar historisk rätt till områdena. 

Ljus i Öster har samarbetat med en församling i Armeniens huvudstad Jerevan i mer än 20 år. Tillsammans har parterna bland annat översatt barnbiblar till farsi och arrangerat sommarläger för barn. Här finns också en bibelskola som understöds av Ljus i Öster. Skolan har cirka 50 studenter och flesta tränas till evangelister som ska jobba i Armenien och i närliggande länder. Parterna stöder också missionellt arbete bland turkar i Georgien. Ljus i Östers lokale medarbetare Artavazd, som är pastor och föreståndare för en lokal pingstkyrka i Armenien, säger: 

”Armenien har bland annat varit ockuperat av flera olika muslimska länder, men lyckats förbli en kristen nation. Jag tror att Gud har valt Armenien för att sprida evangeliet till muslimländerna runt omkring oss.” 

Landet är omskakat efter det pågående kriget mot Azerbajdzjan. Det är en omfattande konflikt med stora militära intressen som lämnat många människor skadade, områden i förödelse, krävt tusentals dödsoffer och det är fortfarande flera hundra personer som är spårlöst försvunna. Många unga människor blev skadade i striderna, de har förlorat kroppsdelar och saknar antingen sina ben eller armar. Artavazd med team försöker hjälpa dessa människor. Han berättar: 

”Folk i Armenien är rädda nu. Tidigare väcktes hopp men nu håller det på att slockna. Människorna har förändrats efter kriget. Vi som folk är stolta, men nu är många mer ödmjuka och de är lättare att nå en människa med ett ödmjukt hjärta med evangeliet. En andlig väckelse började redan innan kriget, men nu ser jag ännu tydligare att Gud har kommit med väckelse till vår kyrka.”

Församlingen har 600-700 medlemmar och de under senare tid fått se ett stort antal personer låta döpa sig. Under pandemin var de aktiva på internet och hittade nya sätt att nå ut med evangeliet. Det har gett mycket frukt och, trots att predikningarna är mycket enkla i sin form, har de många som lyssnar, tittar och kommenterar. Det kan handla om undervisningar som har setts av upp till 50 000 personer i direktsändning. Över 14 000 kommentarer har kommit in efter vissa avsnitt. Det visar på att människor är engagerade och att det är budskapet som drar eftersom gudstjänsterna är mycket enkla. Det är en andlig väckelse i Armenien. 

Själva säger de att de inte har någon strategi, de bara predikar evangeliet.

Några projekt som drivs i Armenien med hjälp av Ljus i Öster:

• Bibelskola med cirka 50 studenter med syftet att träna evangelister som ska arbeta både i Armenien och länderna omkring

• Stöd till missions­arbete bland turkar i Georgien, via kyrkan i Armenien

• Stöd till bibel­översättning av barnbiblar till Farsi

• Sommarläger för barn

Du kan vara med och stödja Ljus i Östers missionsarbete genom att swisha 900 36 25, eller bli månadsgivare på ljusioster.se

E-tidning
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier