Hela denna artikel är en annons

I skuggan av kriget skyndar väckelsen fram

På gränsen mellan det kristna Armenien och det muslimska Azerbajdzjan är läget sedan länge spänt och hotfullt. Konflikten sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet och har blossat upp igen under 20-talet då azerbajdzjanska styrkor anfallit armeniska gränsområden. Trots attackerna så ser församlingarna i Armenien hur en väckelse tagit fart i landet. Fler och fler människor kommer till tro på Jesus.

Armenien beskriver sig som den första kristna nationen i världen. Det är ett litet land med 3 miljoner invånare. Armenien ligger inklämt mellan de muslimska länderna Azerbajdzjan och Turkiet.

Motsättningar mellan kristna armenier och muslimska azerier började redan tidigt på 1900-talet efter den ryska revolutionen då både Azerbajdzjan och Armenien utropades som självständiga stater. Striderna handlade om gränsdragning och kontroll över flera områden, däribland Nagorno-Karabach. Både armenier och azerier hävdar historisk rätt till områdena. 

Ljus i Öster har samarbetat med en församling i Armeniens huvudstad Jerevan i mer än 20 år. Tillsammans har parterna bland annat översatt barnbiblar till farsi och arrangerat sommarläger för barn. Här finns också en bibelskola som understöds av Ljus i Öster. Skolan har cirka 50 studenter och flesta tränas till evangelister som ska jobba i Armenien och i närliggande länder. Parterna stöder också missionellt arbete bland turkar i Georgien. Ljus i Östers lokale medarbetare Artavazd, som är pastor och föreståndare för en lokal pingstkyrka i Armenien, säger: 

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS