Hela denna artikel är en annons

Arabiska halvön: Ett nytt kapitel

I Mellanöstern finns det ett område där längtan efter Jesus blir extra tydligt just nu. Den platsen heter Arabiska halvön. Samtidigt som olika tecken tyder på att längtan efter Jesus ökar – ökar också möjligheterna att sprida evangelium. Det är bara att konstatera: tiden är kommen för att sprida namnet Jesus på Arabiska halvön.

Publicerad Uppdaterad

Innehåll från:

På Arabiska halvön är kontrasterna riktigt stora. Här finns både rika oljestater och några av världens fattigaste länder. Men trots alla olikheter finns det en gemensam faktor. Det finns knappt någon som har fått höra evangeliet.

Att sprida evangelium på Arabiska halvön har tidigare känts som en omöjlighet. Många länder har varit helt stängda och det har varit svårt att nå nya människor.

Men nu vittnar våra partners om tecken på ett fönster av nåd. Om en unik möjlighet som öppnats för att evangeliet ska kunna träda in. För att namnet Jesus ska bli känt och upphöjt bland arabiska halvöns invånare. Ett nytt kapitel är här. Tillsammans kan vi sprida namnet Jesus på arabiska halvön.

Ledarträningen som nådde fler – en hälsning från Jemen

Vi har tidigare skrivit mycket om just Jemen, eftersom Ibra länge arbetat i landet.

Det har speciellt handlat om att dela evangeliet på sociala medier och med radiosändningar, och många människor har genom åren kommit till tro.

Jemen har genomlidit många olika svårigheter och läget har nästan aldrig varit stabilt. Flera årtionden av krig har lett till en riktigt dålig ekonomisk situation och den humanitära krisen är världens största. Man kan inte se något slut på konflikterna och det påverkar många olika länder. Detta drabbar befolkningen ofantligt och det känns viktigare än någonsin att sprida budskapet om Jesus på en plats där hoppet känns långt borta.

IBRA har två medarbetare som arbetar med Jemen och som precis har skickat en hälsning till oss. Välkommen att läsa om hur evangeliet sprids i Jemen med media som verktyg!

Spännande nyheter

Nu har något spännande hänt! Vi har för första gången fått chansen att samarbeta med den lokala församlingen här i Jemen. Vi har tillsammans arbetat för att producera radioprogram som ska hjälpa församlingsledarna att utvecklas i sitt ledarskap.

 Men vi ville också ta chansen att producera programmen så att det skulle passa fler än bara församlingsledarna. Därför fokuserar programmen speciellt på ledarskapet i hemmet. Om hur papporna ska vara ledare för sina hus, och hur mammorna ska vara ledare för sina barn. Detta har öppnat dörren för att både kristna, men också människor som inte är kristna, kan lyssna på programmen.

Att människor som inte är kristna lyssnar på programmen blir speciellt spännande, eftersom allting bygger på Bibeln. I programmen diskuteras olika bibliska ämnen som ledare ofta kämpar med. Det kan exempelvis vara förlåtelse, girighet, ilska och lögner. För att ämnena verkligen skulle vara relevanta fick vi hjälp av en lokal kyrka här i Jemen att välja några olika ämnen. Ämnena räckte till ungefär 60 avsnitt.

Alla avsnitten är ihopklippta och lite mixade. Vi använder blandat material, både sådant som spelats in tidigare, men också helt nyproducerat. Dessutom klipper vi in lovsånger, kommentarer från lyssnare och call to action. Vi har aldrig producerat program såhär förut, men det funkar riktigt bra! Alla avsnitt sänds både på kortvåg och finns som internetradio.

Församlingsrörelsen vi arbetar med har redan två studios där man producerar egna program och spelar in lovsånger. Medarbetarna där är väldigt proffsiga och vi var lite nervösa för deras feedback på våra program. Men responsen var helt överväldigande! De uppskattade verkligen programmen och detta blev en extra uppmuntran för oss i arbetet framåt.

Radioprogrammen sänds faktiskt just nu. Vi har fått mycket positiv respons, både från människor i kyrkan och människor utanför kyrkan. Vi hade dock förväntat oss större respons från församlings­ledare, vilket gjorde oss lite besvikna. Men senare fick vi höra att många församlingsledare hade uppskattat programmet väldigt mycket. De hörde inte av sig för eftersom förföljelsen gjorde att det kändes farligt att återkoppla om programmen.

Vi fortsätter såklart också att arbeta med sociala medier. Vi kombinerar sändningen av programmen med kampanjer på Facebook. Med kampanjerna har det tillkommit många nya lyssnare och vi har fått kontakt med flera helt nya människor. Många nya kontakter påbörjas i kommentars­fältet. Oftast känns människorna väldigt ilskna, men när vi flyttar konversationen till en privat chatt skiftas ilskan till nyfikenhet. Vi är därför väldigt noggranna med att flytta personerna som kommenterat till privata chattar för att kunna fortsätta konversationen där.

På Facebook fick vi kontakt med jemeniten Abdo som studerade i Indien. Hans farfar ägde mycket land som hans pappa och farbror skulle ärva. Men när Abdos pappa gick bort valde farbrorn att ta precis allting själv. Abdos blev både besviken och bitter över farbrorns agerande. När han såg vårt bibelord om förlåtelse på Facebook skrev han till oss. ”Ni vill att jag ska förlåta min farbror, men jag hatar honom. Jag har inga pengar och mina bröder hemma svälter. Och ni vill att jag förlåter och välsignar honom? Det är galenskap”.

Vi berättade att vi fattar hans ilska, man kan faktiskt inte förlåta med egen kraft. Vi tipsade att han skulle prova att be till Gud och säga ”Gud jag vill förlåta honom men jag kan inte, ta bort bitterheten från mitt hjärta”. Mannen funderade och berättade ”nu förstår jag att jag inte bara befriar min farbror om jag förlåter honom, jag kommer också befria mig själv. För bitterheten äter mig inifrån. Jag har bestämt mig för att förlåta honom och låta mig gå fri”. Att få chansen att se människor landa i denna slutsats själv är väldigt uppmuntrande för oss. Facebook och chattar presenterar en helt unik möjlighet att få kontakt med människor på detta sätt!

Vi vet att det finns några tusen troende i Jemen, iallafall i våra nätverk. Men det finns säkert ännu fler ensamma troende, eller små församlingar som inte är kopplade till församlingarna vi har koll på. Vi hoppas att allting produceras på detta sätt i framtiden. Vi älskar att samarbeta med den lokala församlingsrörelsen!

Men någonting vi verkligen behöver är dina böner. Bönerna gör den verkliga skillnaden! Vi behöver vägledning av Den Helige Ande för att veta vilka människor vi ska investera tid i och vilka som verkligen är sökare. Vi vill också verkligen vara vägledda av Guds Ord och kunna dela det på ett bra sätt. Be gärna för produktionen, uppföljningen och den som känner hopplöshet.

Be också för att...

... människornas hjärtan ska vara öppna för att kunna ta emot budskapet om Jesus.

... hopp och uthållighet ska blomstra bland lyssnarna. Att de ska känna sig upplyfta när motståndet kommer.

... det ska finnas enighet och solidaritet i teamet. För att budskapet ska kommuniceras på ett bra sätt.

... det ska bli en positiv förändring i lyssnarnas liv. Både individuellt och kollektivt.

Bidra till barn­programmen i Jemen

I Jemen producerar man flera program, däribland barnprogram. Barnen är en jätteviktig del i missions­arbetet och kan ofta vara en nyckel till att hela familjer kommer till tro. Du kan ge en gåva till produktionen och sändningen av barnprogram i Jemen.

  • Sändnings­kostnad för 3 minuter 100kr
  • Produktions­kostnad för 15 minuter 7 000kr

 

 

Powered by Labrador CMS