Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Stora brister är små brister som tillåtits växa.

Vardagskrönika · Publicerad 18:50, 8 jul 2020

Det här är en uppmuntran till alla ledare som har fallit. Det må vara oortodoxt att skriva något sådant, men jag vill inte ödsla tid på självklarheter. En ledare som faller skapar sår – oavsett om det görs offentligt eller hålls hemligt – och sårade människor kanske hellre ger en pekpinne än en uppmuntran.

Jag är en av dem. Vid mina fötter ligger en pekpinne med mina fingeravtryck, men där får den ligga. Någon behöver tala till, inte om.

En man låg på sina knän inför Gud. Tårarna rann när han viskade ord av vädjan, ord som tiggde och bad om att på något sätt få vara med. Allt han ville var att bli använd av Gud. Vad som helst. Hur som helst.

Han fick sitt svar till slut. Kallelsen fanns där på knäna, och den absorberades in i hans kropp. Uppdraget han fick var så stort och vackert att han undrade om han någonsin skulle kunna göra det rättvisa. Han skulle få predika Guds ord.

Åren gick och scenen blev hans rättighet, inte ett privilegium. Den unge mannen på knä var en dimma från förr, och sakta började budskapet justeras för att matcha hans livsstil. Allt var nu nåd. Den som pekade på hans fel och brister fick snart skämmas eftersom de inte förstått att det var nådens tidsålder de levde i. Retoriken hade finslipats och fienders fötter slogs enkelt undan.

Han förstod givetvis att han hade sina fel och brister – vem har inte det? – men nåden gjorde att hans fel inte behövde hanteras. Kanske var det hans stora misstag, för vad är egentligen ”stora fel”? Det är små fel som har ignorerats. Stora brister är små brister som tillåtits växa.

Det jag vill säga i dag är att jag tror att jag förstår varför man inte vill kliva ner när man har misslyckats. Eller till och med dessförinnan, när man bara kämpar, när man inte mår bra, när man lider och gråter och slåss. Varför är plattformen så lockande? Varför kan man inte bara kliva ner, bli lastbilschaufför ett år eller två tills man hittat tillbaka?

Varför vill man guida människor när man själv har slagits av blindhet?

Jag tror att jag vet, och svaret slog till med medkänsla i mitt bröst, precis på den plats där jag brukar känna sorg över mina fallna hjältar. Jag tror att man försöker slippa inse att man inte bara har misslyckats på ett specifikt område i livet, utan att man faktiskt har misslyckats med den heliga kallelse som man fick för alla dessa år sedan. Man har sprungit vilse och hamnat utanför det lopp som man lovade sig själv att fullborda.

Insikten krossar deras hjärta. Så de fortsätter predika för att intala sig själva att de fortfarande bär sin kallelse, att de fortfarande lever i den, att de inte har tappat någonting alls.

Mot den bakgrunden är det inte svårt att visa kärlek till alla dem som inte tycks se att de har tappat något längs vägen. Men detta måste sägas: Det som är tappat är tappat. Det finns inte längre fram. Du hittar det inte om du fortsätter gå. Minns vad Jesus sade, och minns att det var i nådens tidsålder som han sade det: Gå tillbaka till början, till dina första gärningar.

Där finns det du tappat. Där finns nåden. Där ligger kallelsen och väntar på att absorberas igen. Och där sitter Jesus med sin eviga fråga: Älskar du mig?

John Ortberg tvingas bort från pastorstjänst

Den kände teologen och författaren John Ortberg tvingas lämna rollen som pastor i den amerikanska... tisdag 4/8 14:50

Förblindad woke-kultur trasar sönder kultur

Ledare Med nya tider kommer nya ord, som det importerade ordet woke. Det har sin bakgrund i... tisdag 4/8 00:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens... tisdag 4/8 14:00

Nätjättar ställdes mot väggen – anklagades för ”censur”

USA. ”Techjättarna är ute efter konservativa.” Det sade republikanen Jim Jordan förra veckan då ledarna... tisdag 4/8 08:00

Facebook raderade Världen idags inlägg

Sociala medier. Inlägg som lyfter fram omvändelse från homosexuell livsstil kan blockeras från Facebook, och... tisdag 4/8 08:00
E-tidning
Senaste magasinen