Öppna mina ögon, så att jag ser undren i din undervisning.
Psaltaren 119:18

Världen idag

Resonemang som förs i huvudet under nattens timmar gör man bäst i att inte lyssna till.

Vardagskrönika · Publicerad 00:00, 15 jul 2020

På nätterna får monster liv. De bor inte under sängen eller i garderoben, men i huvudet. Lögner som under dagtid går att avslöja i ljuset, träder i mörkret fram och skrämmer. Skuggorna gör tankarna oproportionerliga, förvränger. Jag har bestämt mig för att inte låta mig luras, men när man väl befinner sig i natten, och sömnigheten gör tankarna orediga, då är det inte lika lätt att vara morsk.

För en tid sedan hade jag sådan där jobbig natt. Jag somnade inte. Hur jag än vände och vred mig kunde jag inte slappna av, och sängen kändes förskräckligt obekväm. Timmarna gick. Jag bytte ställning. Bytte ställning. Inget hjälpte. Och ur skuggorna växte orosfrön till stora ruskiga buskar, till taggiga törnehäckar som vill hindra mig från att ta mig fram. Dörrar slogs igen framför ansiktet, det var återvändsgränder vart jag än vände mig. Mörkret ville ta bort allt hopp, varje ljusstråle.

Resonemang som förs i huvudet under nattens timmar gör man bäst i att inte lyssna till. Känslorna ska man försöka strunta i. Om det inte är Gud som talar under nattens timmar – vilket han naturligtvis kan göra – är det mest dumheter och hopplöshet som griper efter en. Skillnaden mellan hur Gud talar och hur mörkret talar är väsensskild. När han talar följer hopp. När mörkrets röster tar sig luft växer ångest och hopplöshet.

Ibland lyssnar vi till röster som vi inte borde lyssna till, också på dagtid. Ibland luras vi att tro att känslor som följer på tankar är sanna, bara för att vi känner något riktigt obehagligt när vi tänker dem. Men känslor är känslor, och sanning är sanning. Påhittade saker är inte sanning bara för att de kan framkalla känslor – ibland riktigt påtagligt verkliga sådana.

Så vad gör man om man plågas av mörka tankar – på dagen eller natten?

På natten är mitt mycket praktiska tips: Gå upp. Ligg inte kvar i sängen. Drick ett glas varm mjölk, sätt dig i en fåtölj och läs en bok. Ju mer du tänker på dem desto större blir monstren, och på nätterna tänker man ändå inga rediga tankar. Mata inte monster.

På dagen: Lyft fram de mörka tankarna i ljuset. Troll spricker i ljus, det har man ju alltid hört, så fram med dem i ljuset! Be, men inte först och främst genom att berätta om dina monster för Gud. Berätta om din Gud för monstren i stället. Berätta om honom som är mäktig att göra det omöjliga möjligt. Om honom som gör en väg där ingen väg finns. Han öppnar stängda dörrar. Han kommer med frid där oro råder. Men också: låt någon annan ge dig perspektiv. När man berättar hur man tänker för en medmänniska blir det ofta som att upptäcka att man tittat in i en förstoringsspegel, eller en sådan där förvrängningsspegel som finns i lustiga hus i nöjesparker. Det är förvisso bilden av sin situation man ser, men proportionerna är förvrängda. Om vi ska luras tro på lögnen, måste den ge sken av sanning. Men den är ändå inte sanning.

Så om du, som jag ibland, får besök av hopplöshetens kvävande tankar – om framtiden, om någon speciell situation, om dina drömmar som du undrar om de någonsin ska bli verklighet – förtvivla inte. Fortsätt vända dig till ljuset. Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. (Joh 1:5 SFB15)

Är makten viktigare än sanning för Harris?

Gästledare Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har valt senator Kamala Harris som sin... lördag 15/8 00:00

Frågan är om du använder det du har fått?

Inför söndag 1 Korinthierbrevet 12:4–11 Jag var tio år gammal när jag på läger bad om att få bli andedöpt.... torsdag 13/8 00:10
E-tidning
Senaste magasinen