Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Stina vill bidra till väckelse med ny roman

19-åriga missionären Stina Modesha har skrivit en kristen ungdomsroman, som hon nu delar ut gratis till församlingar med målet att den ska vara med och bidra till en väckelse i Sverige.

– Jag vill välsigna Sverige med den här boken, säger Stina, som just nu bor i Bulgarien.

Ung · Publicerad 07:00, 25 nov 2021

Det är en ovanligt kall höst i den bulgariska staden Burgas, berättar Stina Modesha när vi börjar vårt samtal. Den populära turiststaden intill Svarta havet, med omkring 300 000 invånare, är sedan snart ett år tillbaka hemmet för Stina och hennes familj, som tidigare bott i Ulricehamn. 

– Just nu tar vi hand om en lokal kyrka där jag är ungdomsledare och lovsångsledare, berättar hon. 

Bulgarien är dock allt annat än en ny plats för familjen. Stinas pappa kommer från just Burgas, medan hennes mamma är från Sverige. Under hennes uppväxt har de bott i Sverige och rest ner till Bulgarien under somrarna. 

– Jag har hjälpt till här sedan tidiga tonåren, först som aktiv i lovsången och sedan med ungdomsarbete. 

För en tid sedan upplevde dock familjen att de skulle åka ner och ge platsen lite mer tid. 

– Så då gjorde vi det. För mig är det jätteviktigt att vi följer Guds vilja, allt annat är oväsentligt för mig. Därför var det ingenting att ifrågasätta. 

– Bulgarien har en plats i mitt hjärta. Vi har varit här ganska mycket på somrarna och jag kan språket, säger Stina, som samtidigt som hon arbetar i församlingen även pluggar till lärare. 

– Det här med var jag kommer plugga och så, det är andra prioritering. Det hamnar längre ner på min lista. 

Det finns i dag relativt många troende kristna i Bulgarien och många kyrkor. Just den församlingen som Stinas familj är verksam i är dock en mindre sådan med omkring 50–60 medlemmar. Där får de se vad Gud gör på nära håll. 

– Vi har fått se människor utveckla sina gåvor från Gud på helt nya sätt. Vi gillar att arbeta med att ta fram det som Gud lagt i människors hjärtan och hjälpa dem att nå ut med det, säger hon. 

Dock har coronasituationen inneburit en del utmaningar. 

– Vi har ju inte kunnat gå ut på gator och så på samma sätt, men det är något som vi arbetar mot att göra igen. Väldigt många bulgarer söker det andliga men hittar det på fel platser. 

Familjen Modesha reser även runt till andra kyrkor i Bulgarien. 

– På många platser kan de vara fast i sina rutiner. Då försöker vi inspirera och få dem att vilja följa det som Gud har för dem och inte bara leva ett liv i rutiner. 

Ända sedan Stina var liten har hon gillat att skriva berättelser, något som hon utvecklade kring 15 års ålder genom att börja skriva längre berättelser.  

För ett år sedan började hon skriva det som nu blivit till en bok. 

– Det är det första som jag ger ut, berättar hon. 

Hennes bok, ”Drömmen”, handlar om fyra ungdomar som lever i världen en bit fram i tiden i ett samhälle där det är svårt att vara kristen då samhället är ganska kontrollerat. De måste därför lära sig att leva i sin kallelse till Gud trots dessa begränsningar och hinder som satts mot kristna. 

– Det är två huvudpersoner som är kristna och två som inte är det och så får man följa hur deras historier flätas samman, berättar Stina. 

Berättelsen är inspirerad av Bibeln och med den vill Stina få kristna att tänka vad de gjort om de hamnat i situationer som de i boken. 

– Min huvudgrupp som jag riktar den till är kristna ungdomar i Sverige som går i kyrkan och som tror på Gud. Sedan så tycker jag att den egentligen är aktuell för kristna i alla åldrar, även icke-troende. 

Att boken kom till har bland annat att göra med att Stina själv under uppväxten tyckte att det saknades kristna ungdomsböcker. 

– Det var jättesvårt att hitta något som var både intressant och meningsfullt. Det har motiverat mig att skriva något som jag själv hade velat läsa, säger hon och tillägger:

– Jag vill att de unga ska väckas i sin tro och börja ta den på allvar. 

Stina ger ut boken ”Drömmen” tillsammans med föreningen Fireflames Ministries – och dessutom helt gratis. 

– Tanken är att vi ska ge boken gratis till ungdomsgrupper i kyrkor. 

Just att ge bort boken var helt självklart för Stina. 

– För det första tror jag att det i Kristi kropp funkar bättre att ge än att få. Därför är det bättre för mig att ge, säger hon. 

– För det andra vill jag att boken ska nå ut, oavsett om de har råd eller inte. Jag vill välsigna Sverige med den här boken, säger Stina, som hoppas att boken ska få stor spridning. 

– Vi vill få ut så många som möjligt. Tar de slut så kan vi alltid trycka upp fler. 

Boken har redan börjat få spridning. 

– Jag vill att den här boken ska vara en av sakerna som bidrar till en väckelse bland kristna ungdomar, som gör att de börjar vakna i sin tro och inse att det Jesus kallat oss till är att gå ut och göra lärjungar av alla folk. 

– När de börjar ta det på allvar kommer vi se resultat både i Sverige och andra länder, menar Stina. 

Eventuellt kommer boken även översättas till bulgariska, och fler böcker kan följa. 

– Jag kan säga att jag avslutar boken med en liten hint om att det kanske kommer mer. Det är förhoppningen i alla fall.

Jag vill att de unga ska väckas i sin tro och börja ta den på allvar.

Stina Modesha

Ålder: 19 år.

Bor: Just nu i Burgas, Bulgarien, men är uppvuxen i Ulricehamn. 

Gör: Pluggar på universitet till lärare och missionerar som ungdomsledare och lovsångsledare i en lokal kyrka. 

Familj: Mamma, pappa och tre systrar. 

Aktuell med: Boken ”Drömmen”, som går att beställa gratis via fireflames@live.se

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00