Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Missionsresan fick Alda att upptäcka hur stor Gud är

Utlandsmission har alltid funnits med i Alda Wistrands värld då hennes pappa var missionärsbarn i Sydafrika som liten. Trots detta har Alda aldrig sett sig själv i den rollen. Åtta månader med Testa mission skulle dock förändra hur Alda ser på mission, sig själv och framför allt på vem Gud är.

Ung · Publicerad 07:00, 15 nov 2022

Ända sedan Alda var liten har hon hört om utlandsmission; hur människor kommit till tro genom kampanjmöten och aktiviteter kring bibelsmuggling med mera. Men frågan har alltid kvarstått – varför hände det alltid på andra platser och inte i kyrkan där Alda var aktiv?

Efter studenten 2020 längtade Alda bort från Sverige. På grund av pandemin kunde hon inte åka till Australien som planerat, men längtan efter att prova vingarna i Guds rike kvarstod. Det skulle komma att dröja några veckor, sedan en dag fick Alda ett privat meddelande på Instagram.

– Det var Testa mission som hade skrivit till mig. Jag följde dem på sociala media men visste egentligen ingenting om dem.

Meddelandet som Alda hade fått var ett allmänt utskick och frågan var om man visste någon som ville åka ut med Testa mission till hösten.

– Jag nappade direkt och kände att tajmingen var allt annat än en slump! Bara två veckor senare var jag på en introkurs i Värnamo där jag skulle förberedas för att åka i väg.

Allt gick väldigt snabbt men snart var Alda, tillsammans med fyra andra teammedlemmar, på väg till Tanzania. Hon berättar hur allt kändes förberett och enkelt.

– Redan på planet dit började jag få bilder och tilltal som jag upplevde var ifrån Gud. Jag kände att jag var helt rätt och snart skulle jag komma att förälska mig i folket och kulturen i mitt nya land.

De kommande åtta månaderna spenderades i Tanzania och Alda berättar hur hon framför allt fick upptäcka att Gud är så mycket större än vad hon hittills hade förstått.

– Åtta månader är ju inte så stor del av ens liv men det var en intensiv period där det hände så otroligt mycket. Resan gav mig en egen upplevelse av mission där jag förstod att mission handlar om att ”vara” och inte främst om att ”göra”. Det var en livsstil som jag tog till mig.

Nu var det inte längre bara andras berättelser att luta sig mot, nu hade Alda sin egna. Hon berättar hur hon bit för bit fick se fler lager om vem hon är – inte minst gällande sin identitet som Jesu lärjunge. Samtidigt fick hon se mer av Gud och lära känna honom på ett nytt sätt.

– En konkret sak jag utvecklades i var att leda lovsång. Före min resa visste jag inte att det var så kul med lovsång, men i Tanzania var det sån glädje runt musiken och tillbedjan.

En annan sak som fördjupades var Aldas syn och relation till vad en församling är.

– Det fanns en otroligt stor omsorg inom församlingen – oavsett ålder. Det fanns en tradition av att man ”adopterade” varandra och hörde samman vilket inspirerade mig till hur jag också vill leva.

I maj 2021 var det dags att komma tillbaka hem till Sverige igen men det skulle bara dröja ett år innan hon skulle bege sig tillbaka – nu med en grupp tonåringar.

– Jag fick frågan från Testa mission om jag skulle vilja leda en pilotresa med en tonårsgrupp, vilket jag såklart ville!

Gruppen var hon redan bekant med och i juni i år bar det av för en tio dagars resa.

– Det var spännande för det fanns en del förväntningar hos ungdomarna; allt från att se helande till att människor skulle komma till tro. Samtidigt som många längtade efter att se Gud handla konkret fanns det inte så många förväntningar eller bilder av hur landet skulle vara.

Totalt var det femton tonåringar från gymnasiet plus ledare som åkte iväg. På plats samarbetade gruppen med de församlingar som Testa mission har koppling till året runt och tillsammans gick man ut för att predika, lovsjunga, spela upp draman och be för människor med behov.

– Vi besökte även barnhem där vi lekte med barnen och bjöd dem på svenskt godis som vi hade tagit med hemifrån.

Något som också prioriterades var hembesök där man bad för sjuka och medverkan i lokala gudstjänster. Tonåringarna skulle även få se Gud verka väldigt konkret. Människor blev frälsta och befriade från demoner. Något som påverkade Alda mycket var den uppmuntran människor med funktionsnedsättningar fick ta emot genom att bli sedda.

– Det gjorde en stor skillnad i deras vardag, vi ville besöka dem för att tala ut hur viktiga och värdefulla de är.

Bland annat besökte delar av gruppen en kille i femtonårsåldern som satt i rullstol. Han var helt beroende av sin familj för att kunna klä på sig eller ta sig någonstans. Under besöket kom det fram att killen gillade att sjunga, och trots en ansiktsförlamning framförde han en sång åt sina gäster. Han blev inbjuden till gudstjänst för att få sjunga där med andra och glädjen gick inte att ta miste på.

– Det blev en sådan uppmuntran! Både att vi fick göra honom glad men också påminnelsen om att det viktigaste inte är hur det låter, utan glädjen.

Pilotresan tog slut men har gett mersmak. Numera är Alda koordinator för Testa missions teamresor, där de är ett team som ska utveckla gruppresor för tonåringar till samarbetsförsamlingar.

– Längtan är att fler ungdomar ska få sträcka sig ut och få se mer av Gud. Att de också ska få upptäcka att Gud är så mycket större än vad de hittills har fått se.

Längtan är att fler ungdomar ska få sträcka sig ut och få se mer av Gud. Att de också ska få upptäcka att Gud är så mycket större än vad de hittills har fått se.

Alda Wistrand

Ålder: 21 år.

Bor: Kumla, Örebro.

Gör: Jobbar och har stort engagemang i församlingen.

Drömmer om: Att få se tonåringar upptäcka att Gud är på riktigt.