Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Han lyser för Jesus både i modellvärlden och kyrkan

Pastorsstudent, ungdomsledare – och fotomodell. Det är inte en särskilt vanlig kombination som Kenofi Terfa ägnar sig åt.

– Det är två olika världar men de ger båda möjlighet att representera Jesus, säger han.

Ung · Publicerad 07:00, 2 maj 2023

Kenofi Terfa hade aldrig haft en tanke på att ge sig in i modellbranschen när erbjudandet för första gången kom till honom 2018. En agentur hade sett hans bilder på Instagram och tog kontakt.

– De skulle göra en reklamfilm, hörde av sig och sa att jag skulle passa in i vad de sökte efter. Det var jag inte alls beredd på och jag fick fundera lite men tänkte att det vore kul så jag sa ”vi kör”, säger Kenofi Terfa.

Sedan dess har modelljobben blivit fler och fler, senast för välkända klädmärket Björn Borg.

Men om man tar sig en titt på Instagramprofilen blandas de bilderna väldigt mycket upp med bilder från ett helt annat sammanhang – där predikanten Kenofi står i fokus. 26-åringen har en tjänst på 80 procent som en av de ansvariga i Livets Ords ungdomsverksamhet, samt överser arbetet med den stora ungdomskonferensen Youth.

Parallellt med det pågår studierna till pastor på Akademi för ledarskap och teologi där han har ett år kvar innan examen.

Om intåget i modellbranschen var slumpartat så var det betydligt mer självklart för honom att han ville bli pastor. Efter att han tog studenten kände Kenofi att Gud ledde honom mer och mer i den riktningen, men i någon form kan kallelsen ha legat på hans hjärta betydligt längre än så.

Kenofi är uppväxt i Etiopien och när han berättade för sin mamma om planerna, avslöjade hon att det var något som hade profeterats över honom redan när han var liten. Det förstärktes ännu mer när han under den tvååriga bibelskolan på Livets Ord återvände till just Etiopien för en missionsresa.

– Det var väldigt speciellt. Att komma tillbaka dit och dela evangeliet, det var helt och hållet underbart. Efteråt sa jag till min mamma att det inte finns något som ger mig så mycket liv som att prata om Jesus, och om jag skulle ha förmånen att få jobba med det … För mig fanns det inget bättre, säger Kenofi.

Det är också något som han tar med sig till modellyrket, drivet att förmedla evangeliet på en plats där det kanske sällan når in. Trots det anser han att det är ett väldigt öppet klimat när det kommer till att prata om trosfrågor.

– Den första frågan man får när man träffar någon är ju ofta ”vad gör du?” och när jag då säger att jag studerar teologi och jobbar i en kyrka, så kan samtalet gå åt alla möjliga håll, säger Kenofi.

– Jag vill se den här möjligheten som en tillgång, jag rör mig så mycket i sammanhang av församling och kyrka att det är skönt att bryta av det med något helt annat där man kan vara ett ljus för andra människor.

Detta återkommer han till flera gånger under intervjun, att se på sig själv som ett ljus är något som inspirerar honom. Och nu kommer predikanten i Kenofi fram under samtalet för att hamra in den poängen.

– Bibeln säger inte att vi ska bocka av en att-göra-lista för att vara det, utan det står att vi är världens ljus. Gud är mycket mer intresserad av din identitet än din produktivitet, säger Kenofi.

– Så det handlar inte om att alla man pratar med ska bli frälsta utan istället om att vara en som liknar Jesus. För mig blir det ingen stress om någon inte är intresserad av att prata om tro, utan bara genom att vara ett ljus så kan jag fortsätta sprida hoppet.

Ett annat sätt som hans kristna tro tar sig uttryck i modellbranschen är när det kommer till vilka typer av modelljobb han väljer. Där försöker Kenofi tänka igenom vilken sorts förebild han vill vara, och han har även tackat nej till lukrativa erbjudanden som tv-programmen Bachelor, Ex on the beach och Paradise Hotel.

– Jag tackar aldrig ja till saker som har alkohol inblandat, även om det kanske bara är en trevlig bild på ett sällskap där en ölburk är med i bilden. Jag ser det som att jag som ledare också är en förebild och ska leda genuint och transparent. För mig är det viktigt att då inte kompromissa utan vara sann mot sig själv, säger Kenofi.

Och när han är sann mot sig själv är det också självklart att modellyrket bara är en bisyssla, hans primära sysselsättning är den som ungdomsledare och blivande pastor. Även om det är ett intensivt liv som han lever för att få tillvaron att gå ihop.

– Det är många puckar men jag trivs verkligen med det jobbet och älskar att möta ungdomar dag efter dag och se dem växa i tron. Det är det jag lever för, säger Kenofi.

För mig är det viktigt att då inte kompromissa utan vara sann mot sig själv.

Kenofi Terfa

Ålder: 26 år.

Bor: Uppsala.

Gör: Ungdomsledare på Livets ord och studerar till pastor på ALT, samt arbetar som modell vid sidan av.

Fritidsintressen: Att resa, vara med kompisar och med familjen.

Drömmer om: Att få se den unga generationen ta upp fanan och säga att Jesus är deras herre, att Europas ungdomar ska stå upp för sanningen.

Favoritbibelord: 1 Tim 1:5 inspirerar mig mycket i mitt ledarskap, att allt jag gör ska drivas av kärlek.

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

Den gamla pingsteelden faller än

Bönekrönika ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Vid en städning i hemmet härom dagen kom... tisdag 30/5 00:00