Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Vill förmedla levande Gudsrelation

Niclas Ljung, föreståndare för Immanuelskyrkan i Malmö (EFK), har skrivit en lättillgänglig bok, där det kristna livet liknas vid en vandring. Den är inte alltid enkel, men varje dag med Jesus leder oss framåt.

Tro och Liv · Publicerad 14:00, 17 feb 2023

Niclas Ljung berättar att det indirekt var pandemin som var orsaken till att boken På väg – med frälsningen som mål, blev till. Ursprungsidén var att använda materialet för en predikoserie, och i förberedelserna hade Niclas planerat att följa upp predikan med kortfattade skriftliga kommentarer. 

– En predikan glöms lätt bort, därför ville jag förstärka varje predikan med att dela ut en skriftlig kommentar att fundera vidare på. Men då kom pandemin emellan och predikoserien sköts upp, kommenterar Niclas Ljung.

– De som fått del av de skriftliga kommentarerna tyckte att de var lite kortfattade och ville att jag skulle utveckla dem. Det var så boken kom till.

Upplägget att dela upp budskapet i kortare avsnitt finns kvar i boken. Texten är uppdelad i 36 kortfattade portioner, och rekommendationen är att ta en portion om dagen.

Boken är pedagogiskt uppbyggd och skriven på ett språk som är lätt att ta till sig, även av dem som ännu inte kan svenska så bra. 

I 30 år har Niclas arbetat som pastor, en stor del av den tiden med huvudansvar för ungdomar. De erfarenheter han då skaffat sig har lärt honom hur viktigt det är att inte bara ”socialiseras” in i en församling och ha en allmän tro på Guds existens.

Därför vill han hjälpa troende att komma fram till en egen levande gudsrelation, som håller genom livet. 

I den församling, där Niclas nu är verksam, har närmare 200 personer från många olika kulturer, blivit döpta de senaste sju åren. I den kontexten har mycket av den vägledning som Niclas förmedlar i boken formats i praktiken. 

– Om det kristna livet inte ska stagnera är det viktigt att ha Jesus som Herre i sitt liv; att söka och följa hans vilja och inse att livet inte handlar om mig själv, utan om honom, säger Niclas Ljung.

– Det är församlingens ansvar att föra människor till Jesus och uppmuntra dem att följa honom i allt. Detta gäller både dem som växt upp i kyrkan och dem som är nya i tron. 

Många läsare har hört av sig till Niclas och tackat för boken, som blivit till stor hjälp för dem att komma vidare i tron. Speciellt uppmuntrad blev han av ett telefonsamtal från en äldre pastor, med lång erfarenhet. Den gamle pastorn uttryckte att han önskade att han haft denna bok som stöd, när han själv var ung pastor. 

Det är en grundläggande guidebok, som Niclas Ljung skrivit, och som erbjuder god vägledning för en bra start på den kristna vandringen, samtidigt som den inspirerar till att fortsätta den vandringen hela livet. 

– Att likna det kristna livet vid en vandring har alltid varit ett favorittema. Det är ett fantastiskt sätt att beskriva den kristna tron på. För att utvecklas behöver tron slå rot och leda vidare till andliga erfarenheter som ger mersmak. Målet är att forma lärjungar som i sin tur gör andra till lärjungar, förklarar Niclas Ljung. 

Tilläggas kan att denna bok verkligen är något att sätta i händerna på dem som exempelvis gått Alphakurs och vill komma vidare i den kristna tron.

Samtidigt är den också en hjälp för den som vandrat en längre tid med Jesus. Den borde finnas och läsas i varje församling som önskar tillväxt, inte bara i kvantitet utan än mer i kvalitet.

Boken passar utmärkt att användas i studiegrupper eller hemgrupper. Kompletterande predikoutkast, videor och presentationsmaterial finns att ladda ner gratis på adressen pavag.info

Om det kristna livet inte ska stagnera är det viktigt att ha Jesus som Herre i sitt liv; att söka och följa hans vilja och inse att livet inte handlar om mig själv, utan om honom.

Niclas Ljung

Ålder: 51 år.

Bor: Malmö

Familj: Fru Åsa, fem barn och fyra barnbarn

Kortfattad cv: Föreståndare i Immanuelskyrkan i Malmö. Har under 30 år arbetat i fyra olika församlingar. Innan han kom till Malmö var han pastor i Lugnetkyrkan i Falun i närmare 17 år.

Aktuell med: Boken På väg, med frälsningen som mål (Libris förlag).

Fritidsintressen: Familj, musik, församling och att snickra.

Brinner för: Att skapa församlingar som når nästa generation och att få se församlingar, där människor hela tiden kommer till tro och lär känna Jesus.

Författare i fokus

På väg – med frälsningen som mål
Niclas Ljung
(Libris)

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00