Tro och liv

Varför minskar antalet församlingar?

Hur förklarar du att cirka tusen församlingar i vårt land försvunnit eller lagts ner de senaste decennierna (källa: Frikyrkoundersökningen, Öyvind Tholvsen)? Med tanke på att församlingen är Kristi kropp, en organism byggd av levande stenar, borde den väl växa i stället för att tyna bort?

Publicerad Uppdaterad

Vi önskar nog alla, som är kristna, att kunna få vara med om församlingstillväxt i stället för att nu se det motsatta hända.

Statistiken visar att det under perioden 2000–2020 lades ner drygt tusen församlingar. Ytterligare andra gick samman. Samtidigt startades över 400 nya församlingar, men sammantaget blev det ändå en nettominskning på över 700 församlingar under denna tidsperiod.

Frikyrkan fortsätter att flytta från landsbygden till städerna, vilket innebär att många små landsbygdsförsamlingar lagts ner. Frikyrkan gör inte bara en geografisk flytt utan också en kulturell flytt. Samtidigt etableras nya migrantförsamlingar i snabb takt som vi inte helt vet omfattningen av. Församlingstillväxten sker i stor utsträckning i storstadsområden där karismatiska migrantförsamlingar är en stor del av denna växt.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS