Tro och liv

”Tron är nyckeln till att förstå Carola”

Journalisten Andreas Ekström och programledaren Johanna Koljonen tyckte att Carola Häggkvists position i svenskt kulturliv aldrig hade analyserats på allvar. Därför skrev de boken ”Främling – en bok om Carola”. Men de valde att inte träffa bokens huvudperson.

Journalisten Andreas Ekström och programledaren Johanna Koljonen släppte i våras boken ”Främling – en bok om Carola”, som syftar till att analysera Carola Häggkvist som fenomen i det svenska samhället. Världen idag har träffat författarna.

Nästa år är det tre decennier sedan den då 16-åriga Carola Häggkvist – klädd i sin för evigt ihågkomna gula dress – vann Melodifestivalen med bidraget ”Främling” och därmed klev rakt in i den svenska folksjälen.

För drygt två år sedan kläckte sydsvenskanjournalisten Andreas Ek­ström idén att skriva en bok om Carola. Men det skulle inte vara en biografi i vanlig mening. Snarare en – som han själv uttrycker det – ”nördig studie om kulturfenomenet Carola”. Han började på en lista över personer som han skulle kunna tänka sig ha som medförfattare. Men det vara bara ett namn som kvalade in: Johanna Koljonen. Hon såg det som nästintill en kulturjournalistisk plikt att skriva boken.

Varför tackade du ja till Andreas fråga?
Johanna: – När det dyker upp stora mediala personligheter som är lika unga som Carola var när hon slog igenom, till exempel Justin Bieber eller Britney Spears, analyseras de väldigt långrandigt på DN:s kultursidor. Men den mediekulturen fanns inte när Carola slog igenom 1983. Sedan trodde alla att det här har väl redan avhandlats. Men ingen hade någonsin på allvar tittat på hennes position i Sverige.

Så vad är hennes position?
Johanna: – Hon är en av de stora populärkulturella ledsagarna för mer än en generation svenskar, och alldeles särskilt för den generation som var barn i början av 1980-talet. Det är någonting som många har en kluven relation till. Men det går inte att komma ifrån att hon har påverkat och synts i väldigt många människors liv.
Andreas: – Hon är en av det offentliga Sveriges absolut mest intressanta gestalter. Hon är emblematisk för svensk kristenhet och hon är i grunden djupt missförstådd.

Ni har aktivt valt att inte träffa bokens huvudperson för att inte drabbas av ”hennes utstrålning”. Skulle ni inte kunnat träffa henne och ändå behålla ert perspektiv?
Johanna: – Om hon hade träffat oss som är journalister hade det så klart varit en del av hennes offentliga performance. Samtidigt skulle vi ha försökt luska ut vem den privata Carola Häggkvist är, hon är ju där i samma fysiska kropp som den offentliga personen. Det hade blivit svårt för oss att upprätthålla distinktionen mellan den offentliga och den privata Carola. Boken hade blivit 800 sidor lång om vi hade försökt skriva om den privata människan. Så det var ett sätt att skydda både henne och oss från det.
Andreas: – Sedan är det inte säkert att Carola Häggkvist är den person som bäst kan uttolka sin egen roll i offentligheten. Och det gäller ju oss alla.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS