Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Pastorn Tomas Sjödin önskar med sin andaktsbok att lyfta bibelläsandet, ”som verkligen behöver en knuff i vårt land”, menar han. Foto: Maria Lindeskär

Tomas Sjödin har släppt sin första andaktsbok

Den välkände författaren och pingstpastorn Tomas Sjödin har gett ut sin första andaktsbok, som han hoppas ska skapa sug efter mer av Guds ord.

– Det som har drivit mig väldigt mycket är min egen kärlek till Bibeln, säger han.

Tro och Liv · Publicerad 15:00, 25 nov 2022

När Världen idag ringer upp Tomas Sjödin för att få veta mer om andaktsboken, som släpptes den 1 november och har titeln Jag har slagit upp mitt tält i hoppets land, förklarar han att titeln är ett bibelcitat.

Mer bestämt handlar det om ord från Apostlagärningarnas andra kapitel, där lärjungen Petrus talar om Jesu död och uppståndelse, och då citerar en psalm av kung David.

För den som är välbekant med Apostlagärningarna, men ändå tycker att citatet i fråga känns obekant, kan det finnas en naturlig förklaring. I stället för att använda sig av någon av de vanligaste, mer bokstavliga svenska bibelöversättningarna, citerar Sjödin nämligen genomgående i sin andaktsbok från den svenska versionen av den mer fria bibel­översättningen, parafrasen The Message.

Han berättar att han själv gillar att läsa översättningen i fråga sida vid sida med sin ”vanliga” bibel­översättning, som ett komplement och en ögonöppnare.

– Jag är inte ute efter att lyfta The Message egentligen, utan att lyfta bibelläsandet, som verkligen behöver en knuff i vårt land, förklarar han.

Tomas Sjödin berättar att det finns två grupper bland hans läsare som ligger honom lite extra varmt om hjärtat, och som han gärna skulle vilja inspirera till att närma sig Skriften.

Dels handlar det om sökande människor, som kanske ännu inte skulle beskriva sig som kristna. Dels handlar det om människor som växt upp i en frikyrkoförsamling, men som av någon anledning inte längre är del av en sådan gemenskap och har svårt att ta till sig ett budskap som uttrycks med det religiösa språk de växte upp med.

– Om jag kan leda och få med mig några av dem in mot Bibeln, mot en återupptäckt, att det är en helt annan text än de ord vi snickrar ihop, då vore jag genomlycklig, konstaterar författaren. 

För övrigt beskriver Sjödin sina andaktstexter som en blandning av krönika och bibelutläggning. Och även om de är 366 till antalet – och därmed räcker till för daglig läsning även under ett skottår – har han valt att skippa den datummärkning som andaktsböckers texter ofta har.

– Det har ju sina fördelar att man har gjort det utifrån datum, men om man då har missat några dagar så får man dåligt samvete, påpekar han. 

Genom sina texter önskar han också få förmedla det som andaktsbokens titel skvallrar om – och det helst redan under läsarens morgon. 

– Väldigt många börjar sina dagar tungt, och då har jag tänkt att jag vill skjuta in lite hopp, säger Tomas Sjödin.

Väldigt många börjar sina dagar tungt, och då har jag tänkt att jag vill skjuta in lite hopp.

Tomas Sjödin

Ålder: 63 år.

Bor: Med hustrun Lotta i Säve, Göteborg.

Kortfattad cv: Pastor i Smyrnakyrkan, författare, krönikör i bl a Göteborgs-Posten, föreläsare och inspiratör. Har varit både sommar- och vinterpratare i P1 och även gästat SVT:s julvärd. År 2013 medverkade han i SVT-serien ”När livet vänder”.

Bibliografi: Har skrivit ett 15-tal böcker, bl a När träden avlövas ser man längre från vårt kök (1996), Ett brustet halleluja (2008), Tusen olevda liv finns inom mig (2011), Det händer när du vilar (2013), och Den som hittar sin plats tar ingen annans (2016).

Kuriosa: Tog 2016 emot H M Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band.

Aktuell: Med andaktsboken Jag har slagit upp mitt tält i hoppets land (Libris).

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10