När Världen idag ringer upp Tomas Sjödin för att få veta mer om andaktsboken, som släpptes den 1 november och har titeln Jag har slagit upp mitt tält i hoppets land, förklarar han att titeln är ett bibelcitat.
Mer bestämt handlar det om ord från Apostlagärningarnas andra kapitel, där lärjungen Petrus talar om Jesu död och uppståndelse, och då citerar en psalm av kung David.
För den som är välbekant med Apostlagärningarna, men ändå tycker att citatet i fråga känns obekant, kan det finnas en naturlig förklaring. I stället för att använda sig av någon av de vanligaste, mer bokstavliga svenska bibelöversättningarna, citerar Sjödin nämligen genomgående i sin andaktsbok från den svenska versionen av den mer fria bibelöversättningen, parafrasen The Message.
Han berättar att han själv gillar att läsa översättningen i fråga sida vid sida med sin ”vanliga” bibelöversättning, som ett komplement och en ögonöppnare.
– Jag är inte ute efter att lyfta The Message egentligen, utan att lyfta bibelläsandet, som verkligen behöver en knuff i vårt land, förklarar han.
Tomas Sjödin berättar att det finns två grupper bland hans läsare som ligger honom lite extra varmt om hjärtat, och som han gärna skulle vilja inspirera till att närma sig Skriften.
Dels handlar det om sökande människor, som kanske ännu inte skulle beskriva sig som kristna. Dels handlar det om människor som växt upp i en frikyrkoförsamling, men som av någon anledning inte längre är del av en sådan gemenskap och har svårt att ta till sig ett budskap som uttrycks med det religiösa språk de växte upp med.
– Om jag kan leda och få med mig några av dem in mot Bibeln, mot en återupptäckt, att det är en helt annan text än de ord vi snickrar ihop, då vore jag genomlycklig, konstaterar författaren.
För övrigt beskriver Sjödin sina andaktstexter som en blandning av krönika och bibelutläggning. Och även om de är 366 till antalet – och därmed räcker till för daglig läsning även under ett skottår – har han valt att skippa den datummärkning som andaktsböckers texter ofta har.
– Det har ju sina fördelar att man har gjort det utifrån datum, men om man då har missat några dagar så får man dåligt samvete, påpekar han.
Genom sina texter önskar han också få förmedla det som andaktsbokens titel skvallrar om – och det helst redan under läsarens morgon.
– Väldigt många börjar sina dagar tungt, och då har jag tänkt att jag vill skjuta in lite hopp, säger Tomas Sjödin.