Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Missionskonferens ökade från 4 till 31 arrangörer på tre år

Konferensen M28 med fokus på onådda folkgrupper når ständigt fler i Norges kristenhet.

– Det har fullständigt exploderat! jublar Jan Nestvold, ledare för mediemissionsorganisationen Ibra Media Norge, över det ökade intresset för missionskonferensen.

Tro och Liv · Publicerad 07:00, 24 okt 2021

Jan Nestvold var med att etablera M28 konferensen 2019. Från att då ha varit fyra arrangörer, är det i år 31 olika missionsorganisationer, rörelser och enskilda församlingar som står bakom konferensen.

– Att så många kommer samman på detta sätt för att uppfylla missionsbefallningen, är ”Historiskt med stort h”, säger Nestvold.

M28 arrangeras i år den 22–23 oktober i Bergen, Norge, och har uteslutande fokus på världens onådda folkgrupper. Namnet M28 är en referens till Matteusevangeliet kapitel 28, där missionsbefallningen finns.

Från början var det bara Ibra Media Norge, Adia Link, Troens Bevis och Credokirken som stod bakom arrangemanget.

Att det två år senare nästan är åtta gånger så många med i gänget hade inte Nestvold vågat drömma om.

– Vi hade en förväntan om att det skulle bli fler som engagerade sig, men att det skulle ske så fort och i en så stor omfattning, överraskade oss alla, säger Ibra-ledaren, som tror att det är möjligt att ta steget utanför Norges gränser om några år.

En av dem som har tillkommit under dessa två år är organisationen Ungdom i oppdrag (YWAM).

Missionsledare Yngvild Hofstad berättar att UIO engagerar sig på många plattformar, men att de snabbt insåg att M28-gemenskapen var något de ville delta i.

– M28 är mer än en konferens. Det är en plattform där det uppbyggda nätverket, som fortsätter att vidgas, kan samlas. Vi ser att fler och fler vill engagera sig i att nå de onådda, säger Yngvild Hofstad.

Vad har ni lärt er genom nätverket?

– Att vi blir starkare tillsammans genom att utnyttja varandras styrkor. Vi är olika och arbetar med mission på olika sätt, men när vi upptäcker hur dessa resurser även kan samordnas för att nå ett gemensamt mål, är det helt enkelt väldigt spännande, säger missionsledaren.

Hur är det att arbeta med mission på det här sättet?

– För mig har det varit otroligt uppbyggande och uppmuntrande. Det är underbart att se vad vi kan få till när vi vågar se styrkorna i varandras olikheter, säger hon.

Enligt den kristna organisationen Joshua Project räknas drygt tre miljarder människor i världen som onådda. Jan Nestvold berättar att det i kategorin ”minst nådda” finns 1,9 miljarder människor fördelade på 5 055 folkgrupper.

– Vi hoppas att engagemanget genom M28 med tiden kommer att leda till att vi kan bocka av den ena folkgruppen efter den andra som nås av evangeliet. Vi ser redan att vi når längre genom att hjälpas åt, berättar Ibra-ledaren.

Vad tycker du om det stora engagemanget?

– Jag får gåshud av att prata om det. Det händer något när många blir en enhet. Det ger verklig inspiration till att vi kommer att klara att uppfylla missionsbefallningen, säger Jan Nestvold.

M28-konferensen

• M28-konferensen är en nationell mobilisering för att uppmärksamma och påminna kristna om kallelsen om att nå världens onådda med evangeliet.

• Den arrangeras i år (för tredje gången) den 22–23 oktober i Bergen.

• Startade som ett initiativ från Ibra Media Norge, Troens Bevis, AsiaLink och Credokirken i Bergen under 2019.

• I år har 31 missionsorganisationer, rörelser och enskilda församlingar gått samman för att arrangera konferensen.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier