Tro och liv

Kyrkan uppmanas till barmhärtig realism

'Även som kristen är det en utmaning att navigera i det nya landskapet. Inte nog med att det utmanar oss i våra politiska övertygelser – det krockar också med den nytestamentliga församlingstanken', skriver Olof Edsinger. (Målningen 'Flykten till Egypten' av Bartolomé Esteban Murillo.)
"Även som kristen är det en utmaning att navigera i det nya landskapet. Inte nog med att det utmanar oss i våra politiska övertygelser – det krockar också med den nytestamentliga församlingstanken", skriver Olof Edsinger. (Målningen "Flykten till Egypten" av Bartolomé Esteban Murillo.)

Vilket ansvar har vi i Sverige för den uppkomna situationen med den oerhörda strömmen av flyktingar? Vilka ideal ska styra vår migrationspolitik? I vilken utsträckning kan invandringen beskrivas som en tillgång, och när övergår den i stället till att vara ett problem? frågar sig Olof Edsinger.

Aldrig tidigare har vi haft så många flyktingar i vår värld – över 60 miljoner. Mer än hälften av dessa är internflyktingar, men ungefär en tredjedel är män, kvinnor och barn som har tvingats lämna sina egna ursprungsländer. Det senare gäller inte minst flyktingar från Syrien, Afghanistan och Somalia, av vilka många har sökt sig hit till Europa.

Få samhällsfrågor kan därmed beskrivas som så brännande som hur vi ska kunna hantera dessa oerhörda strömmar av människor. Eller med en annan formulering: hur vi ska kunna skapa bästa tänkbara förutsättningar för så många människor som möjligt i den värld vi lever.

Detta har också varit en het debatt i vårt eget land. Inom politiken har svängningen varit enorm: från Fredrik Reinfeldts tal på temat "öppna era hjärtan" och Stefan Löfvens ord om att ”mitt Europa bygger inte murar", till den berömda inbromsningen i invandringspolitiken hösten 2015.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS