Kjell Axel Johansons varmhjärtade personlighet inrymmer en rik variation av inslag, såväl det visionärt profetiska som ett sakligt, nästan torrt, uttryck. Där ryms också en ödmjuk självdistans, en humoristisk glimt i ögat och kärleksfull omsorg. När pandemin vände upp och ner på tillvaron, uppfattade Kjell Axel flera tydliga signaler att han skulle skriva en bok.
– Jag insåg snart att pandemin bara är en del av ett större skeende av förändringar och utmaningar, mer omfattande än på flera decennier. Tuffare tider väntar också här i väst och frågan är hur Guds församling möter dessa utmaningar, säger Kjell Axel.
– I många år har jag funderat över varför den kristna kyrkan upplever en så stark tillväxt i vissa delar av världen, inte minst i länder där den är förföljd.
Den slutsats som Kjell Axel landat i är att den förföljda kyrkan präglas av en genuin överlåtelse till evangeliet. Det yttre trycket har gjort att det enda sättet för den kristna kyrkan att överleva och växa är att samlas i mindre grupper.
– Jag har personlig erfarenhet av den förföljda kyrkan i Kina och är så imponerad av den hängivenhet som finns där. Att leva som en överlåten kristen leder till förföljelse, eftersom landets ledare upplever att ordningarna hotas i det samhälle de vill etablera. Men det har inte visat sig vara någon effektiv strategi, eftersom den förföljda kyrkan vinner i trovärdighet och ökar hela tiden.
I vårt välfärdssamhälle är det många som värjer sig vid blotta tanken på förföljelse. Men när frikyrkorörelserna bröt fram i Sverige var det många som blev hotade, slagna, fängslade och landsförvisade för sin tro. Anledningen var att samhället och kyrkan, som ville bevara sina traditioner och ordningar, upplevde att deras ställning hotades. Med facit i hand kan det konstateras att folkväckelsen förde med sig en livsstil som räddade vårt land från undergång.
– Förföljelse betraktades av Jesus, apostlarna och den tidiga kristna kyrkan som en självklar konsekvens av evangeliet. Och den kristna kyrkan växte explosionsartat, trots allt motstånd, ända tills kyrkan under kejsar Konstantins tid på 300-talet, blev erkänd och integrerades med den rådande kulturen. Då utvecklades kyrkan till en institution, på bekostnad av beroendet av Gud.
Från att ha varit förföljd började den officiella kyrkan själv förfölja dem som hotade dess ställning. Det mönstret har upprepats om och om igen under historiens gång, och kommer att fortsätta eftersom samma mekanismer fortfarande är verksamma.
– Frågan för oss i dag är hur vår kristna tro gestaltas i vardagen. Om inte vår tro får konsekvenser i vårt sätt att leva och hur vi behandlar andra, så blir den bara en andlig fernissa, säger Kjell Axel.
– Bibeln är jättetydlig med att om vi vill följa Jesus så blir konsekvensen att vi stöter på patrull inför denna världens tänkande. Vi måste var och en som individer välja om vi vill leva som autentiska och trovärdiga kristna eller inte.