Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Hon fyllde stadion med 15 000 under Sverigebesöket

Vem var egentligen den teatraliska helandepredikanten som fyllde Johanneshov i Stockholm och drog till sig de stora mediernas uppmärksamhet? Som frånskild kvinna hade hon egentligen oddsen emot sig på den tiden. Men hon upptäckte kraften i den helige Andes närvaro och kunde förmedla den vidare till många människor.

Tro och Liv · Publicerad 00:00, 14 sep 2023

Kathryn Kuhlman var landsortsflickan som växte upp under enkla omständigheter, men som efter ett möte medden helige Ande kom att påverka miljoner människors liv. Vart hon än kom samlade Kuhlman tiotusentals människor och hon fyllde de stora idrottsarenorna världen över under sina mirakelkampanjer.

Men vägen dit var krokig. Hon hade på många sätt oddsen emot sig genom att vara kvinna och dessutom frånskild.

Kathryn var som ung med på några ”helandemöten” med evangelister som på ett mycket hårt och kärlekslöst sätt bad för sjuka, något som gjorde henne illa berörd. Kathryn skulle komma att utveckla en helt egen stil, där hon sällan bad för sjuka själv – i stället skedde miraklerna spontant i en atmosfär av tillbedjan.

Kathryn berättar om det första miraklet hon var med om:

”Jag predikade i Franklin, Pennsylvania. Min predikan handlade om den helige Ande. Jag hade inte nämnt något om helande. Men kvällen efter, innan jag skulle predika på nytt, ställde sig en kvinna upp och sade: ’Ursäkta mig, fröken Kuhlman, men jag har ett vittnesbörd att ge. Medan du predikade i går kväll fick jag en konstig känsla i min kropp och jag visste att jag blivit helad. Jag visste det. I dag gick jag till läkaren och han bekräftade det.’ Som jag kom ihåg det hade kvinnan haft en tumör. Och det var början – det allra första miraklet.”

När fler och fler började vittna om helanden på Kathryns möten dröjde det inte länge förrän dessa blev alltmer välbesökta. Till slut räckte inga kyrkbyggnader till för hennes kampanjer, utan hon fick hyra de största idrottsarenorna och konserthallarna.

När Kuhlman 1969 kom till Sverige samlades 15 000 människor på isstadion i Johanneshov, och massmedias uppmärksamhet kring mötena var lika stort som vid en landskamp i ishockey.

När journalisterna frågade henne varför inte alla blev helade, svarade hon enkelt att hon inte vet och att hon också ”var rädd för de personer som hade alla svar”. När man frågade henne om hemligheten bakom miraklerna svarade hon:

”Det upplevs märkligt för en del att hundratals blir helade bara genom att sitta stilla bland åhörarna. Detta är på grund av att den helige Andes närvaro har manifesterats på ett sådant överflödande sätt, så att bara genom hans närvaro blir sjuka kroppar helade, till och med när människor köar utanför innan mötet. När Andens kraft är där så sker det mirakler. Gradvis började jag förstå kraften och hur den verkar. Jag upptäckte att vissa saker förmedlade den helige Andes närvaro. Tillbedjan, till exempel. Bara genom att tillbe Gud – inte be om något men bara tillbe honom – förlöses alltid kraften. Du manipulerar inte den helige Ande. Den helige Ande är en person. Han är inte ett ’det’. Han är Gud. Han ska bli vördad och tillbedd. Han ska inte tas för given.”

Som person var Kathryn något av en ”teaterapa” och hon utmärkte sig genom sitt speciella sätt att tala och sina långa fina klänningar. Trots att Kathryn blev använd till att förmedla helande till tusentals, kämpade hon själv med ohälsa hela livet och reste ingenstans utan sin hjärtmedicin.

Bara genom att tillbe Gud – inte be om något men bara tillbe honom – förlöses alltid kraften. Du manipulerar inte den helige Ande.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10