Ropa till mig, så ska jag svara dig och låta dig höra om stora och ofattbara ting som du inte känner till.
Jeremia 33:3

Världen idag

Eleonora Lahti önskar få förmedla äkthet och värme

Cd-skivor, bloggar, webbsändningar och poddar är några av de kanaler Eleonora Lahti använder för att få utlopp för sin kreativitet. Dessutom har hon producerat två vackert designade böcker – och har fler på gång.

Tro och Liv · Publicerad 14:00, 1 okt 2022

Eleonora Lahti låter precis så pigg och glad på rösten som man kan förvänta sig av en så aktiv person. Redan som tonåring blev hon folkkär när hon med sin härliga utstrålning medverkade i det populära tv-programmet ”Hela kyrkan sjunger”. Hon har lätt för att prata och när hon blir ivrig kommer den norrländska dialekten fram ännu tydligare.

Eleonora berättar att hon tycker om att möta människor. Hon brinner också för att använda sin kreativitet för att dela tankar och funderingar om livets villkor och den kristna tro som bär henne genom allt.

– Min tro har alltid varit viktig för mig och jag har alltid varit aktiv i församlingslivet och i andra sammanhang, berättar hon.

– En hel del skivor har det blivit och medverkan i Kanal 10 och andra tv-kanaler. Och 2013 startade jag bloggen ”In my livingroom”, där jag bjuder in människor till mitt vardagsrum. Jag vill att det ska vara just ett levande rum där människor kan känna sig hemma.

När Eleonora började med att skriva ner det som bubblade fram från hennes inre hade hon ingen tanke på att utvecklingen skulle bli så dynamisk. När sedan pandemin bröt ut hade hon redan etablerat en plattform att möta människor där de är. Bloggen har blivit grunden för många sändningar via radio, tv, Youtube och sociala medier, men också två vackra presentböcker.

– Min dotter Ester hjälper mig med layouten till dessa. Vi har planerat en serie på sammanlagt sju böcker, var och en med en av regnbågens färger som grund. Min tanke med böckerna är att de ska kunna ligga framme på kaffebordet och med sitt attraktiva yttre locka till spontan läsning.

Böckerna inbjuder verkligen till att bläddra i och där kan både kvinnor och män, tjejer och killar, hitta något intressant att spinna vidare på. De kan också bli utgångspunkt för givande samtal.

Eleonoras egen önskan är att vara en sorts influencer som förmedlar nya perspektiv på tillvaron.

– Böckerna kan också vara underlag för andakter och samtal i bönegrupper. För mig är det viktigt att varje bok ska kännas attraktiv, nära och personlig, som om vi vore tillsammans, jag och läsarna.

De återstående fem böckerna planerar Eleonora att ge ut de närmaste åren, en om året. Ämnesområdena har hon redan planerat. Utöver sin yttre glada, spontana och inspirerande framtoning har hon nämligen också en välorganiserad och planerande sida.

– Jag har fått mycket bra respons och feedback på min första bok. Mest är det kvinnor som hört av sig, men de bästa recensionerna har jag faktiskt fått från män. Flera har sagt att det jag förmedlar i ord och tal känns äkta.

– Jag tror det är viktigt att inte bli för fin i kanten, utan att våga vara öppen även med sina brister, säger Eleonora, som själv aldrig har långt till ett förlösande skratt.

För mig är det viktigt att varje bok ska kännas attraktiv, nära och personlig, som om vi vore tillsammans, jag och läsarna.

Eleonora Lahti

Ålder: Född 1958.

Bor: Uppsala.

Familj: Maken Curt, fyra barn, sex barnbarn.

Kortfattad cv: Högstadielärare i matematik och kemi; sångare, bloggare, inspiratör.

Aktuell med: Sin andra bok, När allting blir annorlunda (Semnos förlag).

Fritidsintressen: Böcker, inredning och trädgård.

Brinner för: Att utmana och uppmuntra andra att våga anta olika utmaningar i livet, men även att uppmärksamma och varna för tidsandans olika strömningar, utifrån ett bibliskt perspektiv.

Bönefrukost i Bryssel ger inspiration för Sverige

Ledare 480 politiker och andra kristna ledare – därav även ett antal från Sverige – var i onsdags morse... fredag 9/12 00:10

Tågkaos och samhällets skörhet

Ledare Tågresandet från Uppsala och söderut i landet slogs helt ut under onsdagskvällen, detta till följd... fredag 9/12 00:00