Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

”Är det tidstecken att allt detta hänt åren 2019–2021 ...”

Tro och Liv · Publicerad 10:06, 16 aug 2022

Åren 2019–2021 har varit en mycket speciell tid för Israels folk. I december 2018 utlyste Israels dåvarande premiärminister Benjamin Netanyahu ett nyval, som senare hölls i april 2019. Dock kunde ingen regering bildas och därför utlystes nyval till hösten samma år. Inte heller då kunde en regering bildas och det blev ett tredje val på våren 2020 som också innebar ett misslyckande att bilda regering. Den 23 mars 2021 gick man till en fjärde valomgång som slutade med att premiärminister Netanyahu tvingades avgå trots att hans högerparti Likud blev största parti.

Det har aldrig tidigare hänt sedan Israels statsbildning att man haft fyra politiska val under en knapp tvåårsperiod på grund av att man inte kunnat bilda regering. Valprocessen har beskrivits som folkets missnöjesval mot Netanyahu trots att han varit omtyckt av många under de 12 år han varit regeringschef, den längsta period som någon haft denna position i Israel. Det tog cirka tre månader innan en ny regering kunde tillträda, den kanske mest ohomogena regering Israel dittills haft bestående av åtta partier från yttersta höger till yttersta vänster.

Intressant är vad den lärde, gudfruktige rabbinen Yitzchak Kaduri (1900–2006) uttalat 40 år innan den aktuella valprocessen. Kaduri ledde en rabbinskola i Jerusalem, där en av hans lärjungar frågade: ”När ska Messias komma, och finns det tecken som förebådar hans ankomst?” Kaduri, som alltid var fåordig, svarade: ”När det blir val (i plural) utan att det blir någon regering.” Lärjungen tyckte att svaret var förvirrande och verkade motsägelsefullt. Det blir väl alltid en regering efter ett politiskt val.

Enligt en artikel i Jerusalem Post (2019-09-24) hade Kaduri sagt att denna ovanliga valprocess skulle hända under det judiska året 5780 (2019–2020), som han kallat korrigeringens år. Kaduri sade: ”Vid upptakten till år 5780, året med korrigeringar, kommer det inte att finnas någon regering i Israel under en längre tid och de olika lägren kommer att gräla mycket utan att komma fram till ett beslut från endera sidan.”

Det judiska året efter korrigeringens år, 5781 (2020–2021), var Israels 73:e år som suverän stat med relativ stabilitet. 73-årsperioden har en speciell betydelse i biblisk kontext. Israel har haft två sådana perioder då man varit ett självständigt rike. Den första frihetstiden var mellan år 1040 och 967 f Kr, då kung David regerade 33 år över hela Israel och Salomo i 40 år, vilket är 73 år tillsammans. Därefter splittrades riket i två delar, det norra Israel och det södra Juda, och var splittrat i drygt 800 år.

Israels andra frihetstid inföll mellan år 140 och 67 f Kr under mackabeernas styre, då judarna var självständiga i 73 år (!). Därefter tilltog en maktkamp som splittrade riket och den romerska republiken tog över styret i landet Judeen. Därefter har Israels folk inte varit självständiga förrän man proklamerade sin egen stat 1948. Israel har alltså haft en frihetstid från 1948 och fram till 2021, det vill säga i 73 år! Vad kan tänkas hända härefter? Precis som efter Israels två förra ”frihetstider” är nationen mer splittrad än någonsin, som också avspeglas i parlamentet i Knesset. Jesus sade: ”Ett rike som är splittrat blir ödelagt, och en stad eller familj som är splittrad kan inte bestå.”

* * *

Under det judiska året 5780 (2019–2020), korrigeringens år, utbröt den världsomspännande pandemin. Samtidigt har perioden 2019–2021 uppvisat en splittringens tid på det politiska området i de parlamentsval som hållits i flera viktiga länder av vilka flera står i en särskild relation till Israel. Det är i sig ett tecken på de tilltagande motsättningarna som råder i medborgarleden runt om i världen. Stora folkliga demonstrationer har pågått i land efter land då många människor skadats och till och med fått sätta livet till samtidigt som det normala samhällslivet periodvis varit begränsat.

Presidentvalet i USA, som ägde rum den 3 november 2020, var inte likt något av de tidigare presidentvalen. Valkampanjerna, som brukar vara showbetonade med fräna uttalanden, blev den här gången mer av allt mellan huvudkandidaterna Donald Trump och Joe Biden. En annan avgörande händelse i Europa var Storbritanniens utträde ur EU. Storbritannien är nu självständiga, något som dock inte innebär att problemen för samväldet är över, snarare tvärt om.

En av huvudaktörerna i den sista tidens profetiska händelser, och som står i relation till Israel, är Iran (bibliska Persien). Ända sedan den islamska revolutionen 1979 har mullorna uttalat dödshot mot staten Israel, att man skall kasta judarna i havet. Den 18 juni 2021 höll Iran presidentval då en minoritet av medborgarna röstade och som somliga bedömare menade var riggat och förutbestämt av det så kallade väktarrådet. Islamisten Ebrahim Raisi vann med 72 procent av rösterna. Raisi har anklagats för brott mot mänskligheten av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter efter att ha varit inblandad i en av världens största massavrättningar 1988, då över 30 000 personer avrättades. Avrättningarna var sanktionerade av den iranska staten. Raisi är nu president i ett splittrat land med försvagad ekonomi och ett folk som gång på gång protesterat mot regimen de senaste åren. Vad kommer mullorna ta sig för härnäst?

Libanon, som varit ett blomstrande och vackert land där religiösa och etniska minoriteter kunnat leva sida vid sida utan några större konflikter, har under senare år plågats av svåra motsättningar mellan de olika folkgrupperna. Landet har också ockuperats av olika terrorgrupper understödda av flera länder i Mellanöstern. Med ett korrumperat politiskt ledarskap har landet plågats av en allt djupare ekonomisk kris, som blev akut under sommaren 2019. I oktober samma år revolterade libaneserna mot regeringen och parlamentet och sedan dess har situationen försämrats alltmer.

Den tidigare premiärministern Saad Hariris försök att bilda regering för en tredje mandatperiod misslyckades den 15 juli 2021. Därefter råder ett politiskt tomrum medan landet sjunker längre ner i en akut politisk och ekonomisk kris. Med en omfattande korruption och usel ekonomisk förvaltning har det libanesiska pundet förlorat 90 procent av sitt värde. Världsbanken har sagt: ”Detta är en av de värsta kriserna som världen har sett!”

Sverige har av tradition haft relativt stabila riksdagsval och regeringsbildningar, men riksdagsvalet 2018 och efterföljande politiska process för att bilda regering avvek märkbart från den traditionen. Det dröjde 131 dagar med svåra förhandlingar innan en regering kunde tillträda den 31 januari 2019. Den politiska processen var historisk i Sverige.

Under mandatperioden har en misstroendeförklaring hängt över statsministern Stefan Löfven och den 21 juni 2021 utlöstes en sådan för omröstning i riksdagen. Löfven fälldes och tvingades därefter att avgå. Även det var unikt eftersom det aldrig tidigare förekommit att en statsminister blivit fälld på grund av misstroende. När ny statsminister skulle väljas återkom Stefan Löfven som kandidat vilket resulterade i att riksdagen valde honom till nygammal statsminister den 7 juli 2021. Löfven presenterade en regering bestående av (S) och (MP), som i mandat räknat var den svagaste Sverige dittills haft. Därmed försattes Sveriges regering i ett mycket svårmanövrerats politiskt läge. Aldrig tidigare har riksdagens partier varit mer oense, vad deras ideologi beträffar.

* * *

Är det slumpen att dessa händelser inträffat under åren 2019–2021, eller är det tidstecken som förebådar den apokalyptiska tid som Jesus förutsagt ska komma över världen? Att dessa händelser är tidstecken i biblisk betydelse kan bara fastslås om det är underbyggt av en klar uppenbarelse från Gud. Aposteln Petrus skriver: ”Framför allt ska ni veta att ingen profetia i Skriften har kommit till genom egen tolkning. Ingen profetia har burits fram genom någon människas vilja, utan ledda av den helige Ande har människor talat vad de fått från Gud” (2 Pet 1:20–21).

Oavsett om ovanstående händelser kan vara bibliska tidstecken eller inte så har Jesus uppmanat sina lärjungar att vara vakande och be om klarsyn i det profetiska ordet. Det kan finnas skäl att anta att pandemin, som förorsakat stort kaos i världen, med miljontals dödsfall, krympande ekonomier i kombination med oro och splittring i världssamfundet, kan vara faktorer som pekar mot Uppenbarelsebokens scenario, med tilltagande religiös förvirring, krig, hungersnöd och sjukdomar.

Det har aldrig tidigare hänt sedan Israels statsbildning att man haft fyra politiska val under en knapp tvåårsperiod.

Litteratur

Korrigeringens tid i Israel och världen 2019–2021
Claes-Göran Bergstrand

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00