Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

”Urcellen ur Ursoppan? Urdumt!”

Tro och liv-serie · Publicerad 00:00, 25 aug 2022

”Ursäkta”, sade biologiläraren. Hade han äntligen mött en elev som ifrågasatte skolans ensidigt evolutionistiska förklaringar på allting? Själv hade han länge insett orimligheterna men inte vågat säga något av rädsla för Skolinspektionens granskande öga. Men att låta en elev stå för kritiken kunde väl ändå inte vara förbjudet, och därför frågade han förväntansfullt: ”Vill du utveckla?”

”Gärna”, svarade Oskar.

”I skolan har vi fått lära oss att livet på jorden uppstod av sig självt genom kemiska reaktioner i något slags ursoppa, och att Stanley Miller visade detta 1953 genom att skicka elektriska gnistor genom en gasblandning som han gissade liknade jordens tidigaste atmosfär. Han lyckades visserligen skapa några av livets byggstenar, men att säga att dessa är liv är en oerhörd överdrift. Det är som att säga att vi skapat Shakespeares samlade verk om vi genom experiment lyckats få fram några av alfabetets bokstäver.”

”Steget mellan livets byggstenar och den första cellen är faktiskt ännu större än steget mellan bokstäver och Shakespeare”, fortsatte Oskar.

”Det är som att sticka ett hål med en knappnål någonstans på jordytan och sedan slumpmässigt kasta ett sandkorn och träffa hålet, inte bara en gång utan tusentals gånger i följd! Forskarna är ljusår från att skapa en dna-molekyl, men även om de skulle lyckas är de fortfarande ljusår från att skapa liv. Det beror på att förutom dna kräver livet information om hur de olika organismerna ska byggas. Sådan information lagras i dna men är någonting annat än dna, på samma sätt som en dikt är någonting annat än pappret och bläcket med vilken den är skriven.”

”Livets komplexa information kan omöjligt komma från dumma kemiska reaktioner. Den måste härstamma från en intelligens. Så livet måste medvetet ha skapats av Gud”, konkluderade Oskar.

”Det tror inte jag”, replikerade Lisa, vilket förvånade Oskar för han visste att hon var en bibeltroende kristen.

Hon fortsatte: ”Bibeln säger att det bara är Gud som har liv och att han ger detta liv åt allt levande [1 Tim 6:13, 16]. Därför tror jag att livet varken är skapat eller utvecklat. Det har alltid funnits eftersom det bara finns hos Gud, och han är evig. Sedan ”lånar han ut” sitt liv till oss genom att blåsa sin livsande i våra näsor [Job 33:4]. Och det fantastiska är att detta lån varar för alltid för dem som tror på Jesus: ’Gud har gett oss evigt liv, och det livet är i hans son’ [1 Joh 5:11].”

”Men om livet alltid har funnits så har det aldrig börjat, och då borde vetenskapens försök att finna uppkomsten vara totalt döfödda?” funderade läraren högt.

”Precis”, sade Lisa, ”kanske kommer man en dag att förstå hur den första dna-molekylen bildades, men vem som sorterade dess bokstäver till ett begripligt budskap ligger utanför vetenskapens verksamhetsområde.”

Oskar begrundade det nyvunna perspektivet och mumlade något om att det i alla fall inte går att urskulda urspårade ursprungsteorier.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10