Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Roine Swensson är angelägen om att vi ger mer utrymme för profetiska tilltal i våra gudstjänster och hittar trygga former för det så människor kan slappna av och öppna sig för Guds ande. Foto: Privat

Roine Swensson vill se mer av Andens liv i församlingen

Roine Swensson är en erfaren pastor och bibellärare som vill förmedla en undervisning som tar sig uttryck i praktisk handling. I sin nyutkomna bok uppmuntrar han till ett liv med den helige Ande.

Tro och liv-serie · Publicerad 05:00, 27 jan 2023

Roine Swensson är pensionär sedan några år tillbaka, men fortfarande i full aktion. När Världen idag ringer upp uttrycker han stor glädje och tacksamhet över att få fortsätta att vidareutveckla sin uppgift som bibellärare och församlingscoach.  

Han är uppväxt i Göteborgstrakten; hans föräldrar var pingst­vänner och Roine fick med sig den kristna tron med modersmjölken. Som elvaåring döptes han och blev tidigt klar över att han bar på en kallelse att förkunna Guds ord. I cirka 30 år har han sedan hunnit betjäna flera pingstförsamlingar i landet som pastor och föreståndare. 

Och numera som bibellärare.

– Sedan 2004 har jag rest i olika församlingar, mest inom Pingst, som bibellärare. Den uppgiften kombinerar jag med att fungera som församlingscoach, då jag samtalar med ledarna i en församling om hur verksamheten kan utvecklas och engagera flera, förklarar Roine.

– Det är två spår som går in i varandra och jag känner stor glädje över att få se goda resultat av det jag har haft förmånen att få lyfta fram. 

Roine vill förmedla en bibeltrogen, trosstärkande undervisning som inspirerar troende att utvecklas i sin tro. Som coach försöker han också få församlingens ledarskap att aktivera så många som möjligt. Dopet i den helige Ande och de andliga gåvorna ser han som en omistlig del av det kristna livet.

Just detta tar han upp i den nyutkomna boken Låt er fyllas av Anden.

– Det här är min sjunde bok och den följer det ena av mina två huvudspår, det som handlar om livet och identiteten i Kristus. Det andra spåret – ledarskap och församlingsutveckling – har jag tagit upp i några andra av mina böcker. Jag har också undervisat en hel del på bibelskolor och ser ett stort behov av en gedigen bibelundervisning, säger han.

Boken är ett resultat av författarens egna djupgående studier i Bibeln, som han redovisar på ett mycket intressant och pedagogiskt sätt. Framställningen kryddas med belysande exempel från hans privata liv och hans rika erfarenhet som förkunnare. Boken fokuserar på den helige Ande som stöd och inspiration i det andliga livet och på de gåvor som Anden ger. 

– Generellt behöver vi uppleva mer av den helige Andes kraft i våra lokala församlingar, inte minst i Pingst. Vi behöver också ge utrymme för profetiska tilltal i våra gudstjänster och hitta trygga former för det så människor kan slappna av och öppna sig för Guds ande. Det måste finnas tid att lyssna in vad Gud vill göra just i det aktuella ögonblicket och inte vara alltför styrda av klocka och program.

För Roine Swensson är den helige Ande en oumbärlig följeslagare i det dagliga livet och han vill i sin förkunnelse uppmuntra till att utveckla relationen med Anden. 

– För mig är det viktigt att det inte bara stannar på det teologiska planet, utan förkunnelsen måste även omsättas i praktiken, betonar han.

– I en del sammanhang finns en osäkerhet för att tappa kontrollen, men min erfarenhet är att det går att kombinera ordning med öppenhet. När Anden verkar blir det naturligt att använda Andens gåvor på ett enkelt och avslappnat sätt. 

Tilläggas kan att det efter varje kapitel finns samtalsfrågor, som gör boken till ett utmärkt hjälpmedel för bibelsamtal i mindre grupper om den helige Ande.

För mig är det viktigt att det inte bara stannar på det teologiska planet, utan förkunnelsen måste även omsättas i praktiken.

Roine Swensson

Ålder: 71 år.

Bor: Sollentuna.

Familj: Fru Inga-Lill och två barn med familjer.

Kortfattad cv: Församlingspastor och föreståndare, bibellärare, resande förkunnare, församlingscoach, ansvarig för Naturlig församlingsutveckling (NFU) i Pingst.

Aktuell med: Boken Låt er fyllas av Anden (Semnos förlag).

Fritidsintressen: Läsa böcker, umgås med familjen, utflykter till natursköna platser, speciellt slottsmiljöer.

Brinner för: Att förmedla andlig förnyelse och upprättelse till enskilda och församlingar, så att människor kan vinnas för Guds rike och formas till lärjungar.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10