Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Foto: Lightstock

Rädslan att bli lämnad kvar

Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om Jesu återkomst som skapade en rädsla i deras liv. När jag skrapar på ytan för att förstå förklarar de ofta att de var unga och att rädslan handlade om att bli lämnad kvar här på jorden i samband med uppryckandet av församlingen. Hur hanterar jag detta i min pastorsroll?
/Pastor

Tro och liv-serie · Publicerad 00:00, 2 jun 2023

I de församlingar som jag tjänstgjort i har jag också träffat på någon eller några som beskriver denna rädsla. Det verkar inte vara speciellt vanligt, men vi måste ändå kunna hjälpa dessa människor att bli av med sin rädsla.

Låt oss först konstatera vad Bibeln egentligen beskriver om tidens slut. Klassisk eskatologi kan schematiskt uttryckas med stickorden: judarnas roll, uppryckandet av församlingen, vedermödan, Jesu återkomst, tusenårsriket, slutliga domen och evigheten.

Rädslan har, vad jag förstår, uppstått när uppryckandet av församlingen har predikats. Rädslan består i att bli lämnad kvar här på jorden när nära och kära har ryckts upp.

Ska vi då låta bli att predika de bibelställen som tar upp detta ämne? Jag tänker till exempel på 1 Tessaloniker­brevet 4:16–17, som beskriver uppryckandet, eller Matteus 24:40–41: ”Då ska två män vara ute på åkern. Den ene ska tas med, den andre lämnas kvar. Två kvinnor ska mala vid kvarnen. Den ena ska tas med, den andra lämnas kvar.”

Självklart ska vi kunna predika hela Bibeln. Eskatologin med Jesu återkomst är ett av Bibelns mest centrala budskap.

I många pastorsutbildningar får man nu för tiden lära sig en delvis annan eskatologi, som bland annat saknar uppryckandet av församlingen. Därmed borde frågan vara löst.

Personligen tror jag uppryckandet av församlingen kommer att bli en verklighet. Jag kan tyvärr läsa och höra hur teologer och pastorer som anammat en annan eskatologi ibland spelar på rädslan i den klassiska teologin och försöker förstora den som ett argument för att inte tro så.

Evangeliet är tydligt och utmanande. Det handlar om att tro på Jesus eller förkasta honom – himmel eller helvete. Vi kommer alla att ställas inför denna valsituation i livet. Vårt val får konsekvenser vid uppryckandet eller när vi dör, beroende på vilket som inträffar först.

Men den som har tagit emot Jesus i sitt liv och har gett sitt hjärta till honom är rättfärdiggjord, är ett Guds barn, och kan därmed känna sig trygg i att himlen kommer att bli en verklighet.

När jag predikar försöker jag aldrig skrämma människor till korset utan predika evighetshoppet i Jesus Kristus. En tro på en nådefull Gud skapar en trygghet här i livet och ett evighetshopp som medför att vi inte behöver oroa oss. Uppryckandet är räddningen undan hemskheterna i vedermödan, och där vi får fira bröllop i himlen med Jesus som brudgum.

Jag tror att undervisning om evighetshoppet bör kunna lösa människor från rädsla och i stället föda en längtan att få tro på Jesus och tillhöra Guds församling.

Evangeliet är tydligt och utmanande. Det handlar om att tro på Jesus eller förkasta honom – himmel eller helvete.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40