Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Foto: Julia Nordh

Kyrkohistoriens största lärdom

Församlingens födelse och Andens utgjutande skedde samtidigt. Och detta säger något viktigt: församlingen är alltid och ska alltid vara beroende av den Helige Ande, skriver Anders Gerdmar. Men, våra mänskliga ordningar har en tendens att ta över så att väckelsen blir till tradition och strukturen blir till kontroll av friheten i Anden.

Tro och liv-serie · Publicerad 11:30, 22 aug 2016

Den övernaturliga församlingen (del 7/9) Församlingens liv i Anden är som att gå på lina. För den som vet hur man gör och som är tränad att göra det går det bra. Men man måste veta vad det handlar om. Det kanske är kyrkohistoriens största lärdom, att om man inte vandrar i Anden kommer församlingen aldrig att fungera och bli det den skulle vara. Hade Herren planerat av det skulle ta 2 000 år innan Jesus kommer tillbaka, eller ska det ta 1 000 år till? Vi vet inte, men faktum är att historien visar hur svårt det är att vandra beroende av Anden.

Jag tror inte Andens liv är motsatt en fast lära, en skarpkantat kánon, det vill säga att den Heliga Skrift har tydliga gränser. De 66 skrifter som Gud gav är verkligen ensamt Guds Ord, och en betoning på Andens liv betyder aldrig att Skriften blir mindre viktig. Tvärtom. Anden ger liv åt den välsignade bokstaven i Guds Ord. Vi vet ju från 2 Tim 3:16 att ”all Skrift är utandas av Gud”, det vill säga Andens liv finns i och utgår ifrån Guds Ord. Den sunda läran, det vill säga en sammanfattning av det viktigaste i tron finns också från början (1 Kor 15:3), och är naturlig och viktig, så länge den är i enlighet med Ordet. Det är inte heller fel med ordningar och strukturer i församlingen så länge de är öppna för Guds Ande; Gud insatte ju själv sina tjänstegåvor (Ef 4:11) och apostlarna insatte församlingstjänster av olika slag.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Rusning efter sommarresor – nästa år

Resa. Charterbolagen sätter återigen kurs mot varmare breddgrader. Bokningstrycket för resor i sommar är... onsdag 5/8 12:00

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00
E-tidning
Senaste magasinen