Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet.
Job 19:25

Världen idag

Kyrka och samhälle som enhet – en idégrund för folkkyrkan

Att förena kristen tro med ett aktivt liv i det omgivande samhället och kulturen är fullt möjligt. Denna uppfattning brukar kallas syntesmodellen, vilken här förklaras av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria.

Tro och liv-serie · Publicerad 05:00, 20 nov 2020

Den relation mellan kristen tro och samhälle som växte fram under medeltiden och som kännetecknade både den katolska, och den bysantinska ortodoxa kyrkan, kallade H Richard Niebuhr ”Kristus över kulturen” (”Christ above culture”). På svenska skulle man kunna kalla detta synsätt syntesmodellen.

Syntesmodellen uppstod på allvar med den kristna kyrkans övergång till stats- och folkkyrka i romarriket på 300-talet. Syntesmodellen betonar både–och i stället för antingen–eller. Den kristne bekänner en Herre, både i den här världen och i nästa. Jesus Kristus är en person med två naturer, Gud och människa.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Regeringskris nära i Israel – ytterligare ett val kan vänta

Tvist. Framtiden ser alltmer oviss ut för Israels bräckliga regeringsbygge. Premiärminister Benjamin... lördag 5/12 07:00

Mer förskola kan inte lösa språkproblemen

Ledare Det finns i Sverige cirka 520 000 barn i förskoleåldern, alltså mellan 1 och 5 år. Av dessa är alla... lördag 5/12 00:00
E-tidning
Senaste magasinen