Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Frikyrkan och kvinnorörelserna

Många kan med rätta kritisera präster och kyrkor för kvinnofientlighet, men det är svårt att utifrån ett renodlat källtextstudium kritisera Bibelns kvinnosyn. På 1800- och 1900-talet sände svenska frikyrkor ut minst lika många kvinnor som män i mission, och många kvinnor har som evangelister grundat mängder med frikyrkor i Sverige, skriver Pascal Andréasson.

Tro och liv-serie · Publicerad 15:56, 28 jan 2019

Den 24 maj 2019 kommer vi att fira 100-årsjubileet av införandet av allmän rösträtt för kvinnor i Sverige. Det är väl värt att fira. De kvinnor som tidigare kämpat för nykterhet, mot prostitution och mot slaveri gick i slutet av 1800-talet samman i kampen om rösträttsfrågan.

I Tyskland organiserades i mitten på 1800-talet kvinnorörelser som jobbade med sociala reformer, rösträtt och kvinnors rätt till högre utbildning, och i England grundade Emmeline Pankhurst och fem andra Women’s Social and Political Union (WSPU). De använde sabotage, fönsterkrossning och hungerstrejk som metod, vilket kvinnor i Sverige tog avstånd från.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Pandemi. Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två... tisdag 11/8 14:37
E-tidning
Senaste magasinen