Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Vill ära Gud med kamp för ofödda

När Malin Schelin skulle gå på sin andra mammaledighet bad hon Gud om att han skulle låta något nytt hända i hennes liv.

Det blev startskottet för att bli en röst för de ofödda – en roll som Malin aldrig hade frågat efter men som hon vill ära Gud genom.

Reportage · Publicerad 07:34, 7 jul 2022

När Världen Idag kör in på familjen Schelins uppfart i Rödeby utanför Karlskrona möts vi av en Malin Schelin i full färd med ogräsrensning på framsidan. Det är lördag och en avslappnad stämning i hushållet.

Medan Malin tar sig an trädgården är maken Olof ute på baksidan med parets tre barn, som leker i den anlagda poolen. Sommaren har kommit till södra Sverige, och huset i Rödeby har så sakteligen blivit ett hem för familjen, som för ungefär ett år sedan flyttade hit från Uppsala.

Det är i just Uppsala som Malin är uppvuxen, och även återkom till efter en period av studier på annan ort. Redan som tonåring fick hon en särskild övertygelse kring livets okränkbarhet, och det var just denna insikt som gjorde att hon under 2015 började engagera sig för abortfrågan i Sverige.

– Jag kan ibland själv undra hur jag halkade in på det här spåret och hur jag hamnade där jag är i dag, säger Malin med ett leende.

Hon berättar om perioden då hon och maken nyss hade kommit tillbaka till Uppsala. En period som blev utmanande, främst för Malin, som kom tillbaka till sin barndomsstad men nu som vuxen. Församlingen där hon växt upp i var inte längre ett självklart andligt hem, och Malin upplevde att hon för första gången behövde ta ansvar för sin tro.

– Jag behövde än en gång bestämma mig för att jag ville kalla mig för kristen. Och jag landade i att jag trodde på Gud såsom han presenterade sig i Bibeln.

Efter flytten till Uppsala fick Malin och Olof sitt andra barn och Malin började be Gud om att han skulle låta något hända, något som stod ut från ekorrhjulet.

– Mitt i detta bjöd vi hem Ruth och Mattias Nordström, och under middagen nämnde Ruth att organisationen Ja till livet behövde en informatör. Och in på den vägen bar det.

– Jag har egentligen aldrig frågat efter att engagera mig för de ofödda barnen, tillägger Malin. 

I organisationen, som numera heter Människovärde, fick Malin lära sig opinionsbildning och mediehantering i allmänhet men även att samtala om abort i synnerhet.

– Ofta tyckte jag att saker inte landade som jag ville efter debattartiklar. Det blev ofta ett ”vi mot dem” och jag upplevde att jag inte blev förstådd eller fick till de viktiga samtalen som jag längtade efter.

Efter en tid var Malin trött på att bli uppringd för att diskutera abortfrågan och hennes ställningstagande. I stället började hon längta efter att göra något rent praktiskt.

Runt om fanns vänner som uppmuntrade Malin att fortsätta engagera sig i abortfrågan, men hon hade ett villkor:

– Jag ville göra det i team, samt känna att detta inte skulle hänga på mig utan främst vara Guds verk, som skulle fortsätta även om jag skulle kliva åt sidan.

Hon tog kontakt med två bekanta, som i efterhand har berättat hur de hade upplevt ett hjärta för de ofödda, vilket blev ett vittnesbörd när Malin ringde för att fråga om de ville vara med och starta en ny organisation. Utifrån detta föddes 2017 organisationen Livsval.

– Det absolut viktigaste har alltid varit att det ska bli till Guds ära och att Gud ska göra ett ”brödunder” med den tid vi har lagt ner i detta. Livsval är det största vittnesbördet i mitt liv om att Gud finns, utifrån vad det har vuxit till att bli under dessa fem år, säger Malin.

Organisationen arbetar inte med opinion kring lagändring, då de inte ser det som en framgångsfaktor eller sin kallelse – även om Malin uttrycker stor tacksamhet till dem som väljer att arbeta politiskt. I stället fokuserar Livsval på att skapa attitydförändringar utifrån en kristen grund.

– Vi började kontakta kyrkor för att väcka deras intresse och engagemang för frågan. Efter ett tag hade vi bäring för att göra något mer praktiskt, och i och med pandemin var det helt rätt i tiden att skapa en chatt, där vi kunde möta kvinnor från hela Sverige.

År 2019 startade så ”Oplanerat gravid” och ”Efter en abort”, där kvinnor kan chatta och ha kontakt såväl före som under och efter en abort.

– ”Efter en abort” är ett tolvstegsprogram med ett kristet perspektiv, där förlåtelse finns med tydligt – att förlåta sig själv och sin partner men även att ta emot förlåtelse från Gud.

– Ända sedan vi öppnade chatten har vi haft kö och vi hinner inte möta alla så snabbt som vi önskar, berättar Malin.

Hon berättar att de som hör av sig genom ”Oplanerat gravid” oftast vill behålla sitt barn men ser för mycket runt omkring som talar emot att det. Därför försöker Livsval gå med hela vägen och ge praktiskt stöd, exempelvis genom ekonomiskt stöd eller en kontaktperson.

– Vi kan aldrig lova att det kommer att finnas någon i samma stad som kan hjälpa till, men vi gör allt vi kan för att hitta någon som exempelvis kan fungera som en morförälder eller någon som vid enstaka tillfällen kan finnas där för samtal och avlastning.

Även om det inte har behövts ännu så är Livsval även redo att ställa upp som stöd i adoptionsprocesser, berättar Malin.

– Adoption är inget vanligt alternativ i Sverige, och där vill vi vara de som kan gå med kvinnan före och efter, då vi inser att det är ett trauma att lämna ifrån sig sitt barn, även om kvinnan har valt det alternativ hon ser som bäst för barnet.

Malin beskriver det som att de vill vara både profetiska och pastorala i mötet med gravida. Profetiska i den mening att de inte tummar på sanningen, och pastorala utifrån att ta hand om både barn och kvinnor genom att försöka ge dem en bra start.

En del av kvinnorna väljer att ändå göra en abort, men Malin menar att Livsval har gjort sin del där de har lyft abortens olika delar; sedan måste den gravida själv få vara den som fattar beslutet.

– Visionen är att vi ska få ett minskat antal aborter i Sverige, och även om man knappt vågar uttala det så hoppas jag att vi framåt ska kunna se en attitydförändring som också kommer synas i statistiken. 

Behoven är många och det finns tankar på hur man framåt kan utveckla det praktiska arbetet. Men det behövs fler människor som kan såväl be och ge ekonomiska medel som att välja att sitta och chatta med kvinnorna. 

– Vi behöver vara fler som ger av vår tid för att kunna möta kvinnorna som hör av sig till oss, säger Malin.

– Det finns många som vill engagera sig men som tycker att det är utmanande att stå upp i abortfrågan utifrån den trånga åsiktskorridoren i Sverige. Jag kan förstå det. Samtidigt har jag landat i att jag vill leva mitt liv för att behaga Gud, och jag är helt övertygad om att det här ligger på Guds hjärta.

Livsval är det största vittnesbördet i mitt liv om att Gud finns, utifrån vad det har vuxit till att bli under dessa fem år.
Jag är helt övertygad om att det här ligger på Guds hjärta.

Malin Schelin

Ålder: 32 år.

Familj: Maken Olof och tre barn.

Bor: Rödeby utanför Karlskrona.

Gör: Är socionom och ordförande för organisationen Livsval (grundad 2017), som informerar och stöttar kvinnor som funderar på abort.

Läs mer: livsval.org

Omstart i Ringhals försenas ytterligare

Återstarten av reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har försenats i tre veckor till och är nu... söndag 29/1 17:00

Israelisk teknik ska få öken i norra Indien att blomstra

Indien. I Israel är man specialister på att få torr mark att blomstra. Nu används israeliska... söndag 29/1 15:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10