Kriget i Syrien startade 2011 och beskrivs av UNHCR som nutidens värsta flyktingkris. Hälften av befolkningen befinner sig på flykt från sina hem, och folket har varit och är fortfarande utsatta för stort lidande.
Syriens kristna har varit hårt utsatta de senaste åren. Muslimska extemistgrupper, med IS i spetsen, har lämnat efter sig sönderbombade kyrkor och en skingrad skara kristna, från olika kyrkotraditioner.
Världen idag möter pastor Abdallah från Aleppo i Syrien i samband med Open Doors konferens för förföljda kristna. Han är i Sverige för första gången och han är glad att vara här. Syftet med besöket är att berätta om situationen för kristna i Syrien samt möta andra trossyskon från olika delar av världen och och be tillsammans med dem.
– Jesus sade att vi är en kropp. Vi behöver arbeta tillsammans, säger Abdallah.
– Det är nödvändigt att jag kommer hit och berättar om Syrien, vi behöver höra rapporter om vad Gud gör över hela världen.
Abdallah tackar när han tar emot en kopp kaffe och en kaka.
– Fika, säger han på svenska, och väntar för att få en bekräftelse på att det var korrekt uttal.
Han berättar att när kriget kom levde de dagligen under hot. De hörde bomberna falla när de gick till kyrkan och tackade Gud varje gång de klarade sig undan.
I dag är situationen lugnare och tryggare på många sätt. Men kriget har satt sina spår.
– När bomberna föll gömde vi oss ofta i badrummet eftersom det var den säkraste platsen i huset, berättar Abdallah.
– Min son, som i dag är 15 år, var då väldigt liten. Han var under lång tid rädd för att gå in i badrummet.
Abdallah berättar att när kriget bröt ut förlorade de hälften av alla medlemmar i församlingen. Det var en svår tid, säger han, och förstår att många inte hade något annat val än att fly.
Men i sitt hjärta upplevde Abdallah och hans fru att de skulle stanna kvar.
– Det var som en kallelse från Gud att vi skulle vara tillsammans och att vi skulle tjäna Herren och församlingen, säger han.
– Att min fru också stannade, med barnen, blev en styrka för mig, från Gud genom henne.
Han berättar att han i dag, när de har genomlevt så mycket svårt, ibland kan föreslå för henne att de kanske borde ta sig till Europa, för ett bättre liv.
– Men hon säger: ”Nej, vi ska vara här”, säger Abdallah och ler varmt.
Han berättar att Gud visade honom bilden av den gode herden som försvarar sina får när vargen kommer. Det gav honom hopp och mod.
Han understryker vikten av att församlingar finns kvar i landet.
– Jesus säger att vi är världens ljus. Om kyrkan lämnar, blir det mörkt på den platsen. Om vi skulle ha lagt ner skulle vi ha tagit ljuset från Aleppo.
Mitt i all smärta och sorg över kriget som skingrade dem skulle Abdallah och hans församling komma att bli överraskade. För människor började besöka dem och komma till tro, från en helt annan bakgrund än vad de tidigare varit vana vid.
– Människor kom med kurdisk bakgrund, muslimsk bakgrund, och besökte oss och kom till tro på Jesus, berättar Abdallah.
Han berättar om en kvinna som nyligen kontaktade honom via chattprogrammet Whatsapp. Hon ville boka tid för samtal och önskade döpa sig.
– Jag gav uppdraget till en annan kvinna i församlingen att ha en dopklass med henne, och fick säga att hon behöver ta allt från början eftersom den här kvinnan kom från muslimsk bakgrund, berättar Abdallah.
Han berättar också om muslimska kvinnor som kommer till söndagsskolan där de lämnar sina barn, medan de själva står utanför och väntar.
– Det är helt fantastiskt att vi får vara med om det här. Varje vecka möter vi någon som inte har en kristen bakgrund, och det är något helt nytt!
Andligt sett ser Abdallah ljust på framtiden – det är påtagligt att Gud förser dem med människor att betjäna, menar han.
Men kriget har också lämnat efter sig stora utmaningar i samhället.
– Det pågår ett annat slags krig i dag, ett krig som vill släcka hoppet i människors ögon och splittra familjer.
Han säger att det är främst bland unga som det breder ut sig en stor hopplöshet. Hur ska de kunna bygga sig en framtid, en familj?
– Vi har ett viktigt arbete att göra för barn och ungdomar, understryker Abdallah.
Men också de äldre upplever en svår situation, tillägger han.
– Vi har inget system som ni har här, där samhället tar hand om de äldre. I Syrien behöver de äldre de yngre.
Men på grund av kriget saknas den yngre generationen i många fall, och de äldre blir sårbara och utsatta.
– Vi som församling gör vad vi kan för att hjälpa, med matpaket och insatser för deras hälsa. Gemenskap och en plats att mötas på är också viktig, säger Abdallah.
Kriget i Ukraina påverkar också, givetvis. Fattigdomen breder ut sig och Abdallah möter församlingsmedlemmar som kämpar med att kunna ge mat till sina barn.
– Men vi vet att Gud kan leda oss också i svåra tider, säger han, och hoppet lyser i ögonen.
Abdallah understryker hur betydelsefullt det är, och har varit, med stödet från andra kristna i andra delar av världen.
– Vi känner att ni är med oss, inte fysiskt, men andligt. Vi gör det här tillsammans.