Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Rik historia och kultur i reformatorn Jan Hus hemstad

Prag har blivit ett hett turistmål. Staden är som gjord för en långweekend. Vacker och promenadvänlig, nås efter kort restid och har en bra prisnivå. Dessutom är den ett center för den europeiska kafékulturen.

Reportage · Publicerad 09:00, 13 nov 2018

Jag känner mig som Einstein redan i de breda stentrapporna upp till Café Louvre. Jag kommer upp i det magnifika kaféet med högt i tak, gammelrosa väggar, stuckaturer, välvda bågar och servitörer i oklanderlig utstyrsel med randig väst och fluga. Det är inte mycket som har ändrats sedan Albert Einstein, Franz Kafka och andra berömdheter var stamgäster här för över 100 år sedan. Jo, en sak. Förra året infördes rökförbud på restauranger och kaféer även i Tjeckien, trots starkt motstånd från de många ölhallarna.

Jag slår mig ner vid ett av borden och beställer blåbärspaj med hemgjord glass och en kopp kaffe. Här är kaffe fortfarande bara kaffe – inte latte, cappuchino eller andra nymodigheter. Det dröjer inte länge förrän jag är inbegripen i ett samtal med en nutida stamgäst vid bordet bredvid. Han heter Pavel, är drygt 70 och bor egentligen i USA. Men det var i Tjeckoslovakien han växte upp och numera tillbringar han några månader om året här i Prag.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...