Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Rik historia och kultur i reformatorn Jan Hus hemstad

Prag har blivit ett hett turistmål. Staden är som gjord för en långweekend. Vacker och promenadvänlig, nås efter kort restid och har en bra prisnivå. Dessutom är den ett center för den europeiska kafékulturen.

Reportage · Publicerad 09:00, 13 nov 2018

Jag känner mig som Einstein redan i de breda stentrapporna upp till Café Louvre. Jag kommer upp i det magnifika kaféet med högt i tak, gammelrosa väggar, stuckaturer, välvda bågar och servitörer i oklanderlig utstyrsel med randig väst och fluga. Det är inte mycket som har ändrats sedan Albert Einstein, Franz Kafka och andra berömdheter var stamgäster här för över 100 år sedan. Jo, en sak. Förra året infördes rökförbud på restauranger och kaféer även i Tjeckien, trots starkt motstånd från de många ölhallarna.

Jag slår mig ner vid ett av borden och beställer blåbärspaj med hemgjord glass och en kopp kaffe. Här är kaffe fortfarande bara kaffe – inte latte, cappuchino eller andra nymodigheter. Det dröjer inte länge förrän jag är inbegripen i ett samtal med en nutida stamgäst vid bordet bredvid. Han heter Pavel, är drygt 70 och bor egentligen i USA. Men det var i Tjeckoslovakien han växte upp och numera tillbringar han några månader om året här i Prag.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Svenska kyrkan försvarar ny tolkning

Bibeltext. Berättelsen om David och Jonatan kan ha handlat om en parrelation. Det hävdar Cristina Grenholm, kyrkosekreterare vid kyrkokansliet och samordnare av...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...