Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Per Åkvist kan inte hålla tyst med det han sett och hört

I drygt 30 år har Per Åkvist fått predika och demonstrera Jesu kraft och mirakler både i Sovjetunionen och inte minst i Afrika. Nu drömmer han om att få se samma saker ske även i Sverige.

– Man kan inte leva ett vanligt liv när man har fått vara med om allt detta, säger han.

Reportage · Publicerad 00:00, 14 mar 2023

I tidiga tonår gjorde Per Åkvist uppror mot både familj och den kyrkliga uppväxten. Via kompisar hamnade han i mc-krestar och köpte som 16-åring sin första Harley Davidson.

– Allt jag tjänade gick åt till hojen, sedan var det fester varje helg, berättar han.

Per trivdes med livet och den starka gemenskapen i den lokala mc-klubben.

Men vid en motorcykelsemester förändrades allt. En av åkarna, bara 22 år gammal, körde av vägen och dog i armarna på Per.

– Det är klart att det skakade om mig, säger han.

Per skyllde dödsolyckan på Gud, och lät utelivet ta än mer fart. Han började även ta droger allt oftare.

– Men drogerna och festerna varade ju bara en stund, sedan var det bara tomhet.

Hemma satt hans mamma, pappa och morfar och bad intensivt för Per. Och på något sätt kom livet i kapp honom och många existentiella frågor väcktes.

Till slut åkte Per hem till sina föräldrar, som var de enda kristna han verkligen kände.

– Jag tänkte att jag skulle ställa min pappa mot väggen, och kunde inte han svara så skulle jag bara åka därifrån och inte tänka mer på det där med Bibeln, minns Per.

Men reaktionen blev inte den Per hade tänkt sig. För att ge honom svar på alla frågor gav hans pappa honom en hel kasse med predikoinspelningar med Ulf Ekman.

”Åk hem och lyssna på de här så får du nog svar på alla frågor”, sade hans pappa.

Det gjorde Per. Och redan vid kassett två böjde han knä och tog emot Jesus.

– Ulf Ekman uttryckte en frimodighet som jag inte hade. Jag hade vuxit upp i ett kristet sammanhang där jag alltid skämdes för att mina föräldrar var troende.

Hans kompisar fortsatte festandet som förut – dock utan Per.

– Jag satt hemma och lyssnade på kassetterna med Ulf Ekman. Jag fick ett brinnande hjärta och började predika för kompisar – jag predikade överallt och delade ut biblar på jobbet. Jag kunde inte vara tyst!

Per berättar hur han vid ett tillfälle kom lite i tvivel, men reste till en kampanj med evangelisten Roger Larsson i Annelund utanför Herrljunga. Tvivlen försvann när Roger började profetera om hans liv, sådant som ingen annan än Gud visste om, för att sedan lära honom att be för sjuka som var på mötet.

– Han visade hur jag skulle fortsätta be för människor, och det har hjälpt mig mycket på den väg jag är på nu. Det var en väldigt avgörande händelse, berättar Per.

Sommaren 1987 flyttade Per till Uppsala för att gå på Livets Ords bibelskola, och i augusti 1990 gifte han sig med Abbi. I september samma år gjorde han sin första resa till Sovjetunionen.

– Sedan fortsatte jag med det varje månad. Gud öppnade dörrar i mina arbetsgivares hjärtan på något sätt så att jag fick ledigt en vecka i månaden för mina resor.

Sovjetunionen blev en återkommande plats för mission, innan paret Åkvist senare hamnade i Azerbajdzjan för att starta en ny församling där.

Parallellt hade dock han och Abbi – som kommer från Etiopien – drömt om att starta ett arbete i hennes hemland. Och 2005 kunde drömmen förverkligas.

Åkvists etablerade en missionsbas för organisationen Mission SOS i staden Dire Dawa i östra Etiopien. Två år seanre ledde Herren dem att flytta till huvudstaden, Addis Abeba. Samtidigt fick de kontakt med en svensk som bodde i staden tillsammans med sin amerikanska fru och som drev Joshua Campaign, som gör stora evangeliska kampanjer.

Det visade sig att svensken i två års tid bett om att hitta någon som kunde ta över arbetet.

– Vi tog en timeout och sökte Gud och upplevde att det var detta han ville att vi skulle göra, berättar Per.

Många år tidigare, redan på bibelskolan, hade Per haft syner där han stod inför 100 000 människor och predikade. Så skulle det nu komma att bli.

– Jag hade nästan glömt bort de där synerna från bibelskolan. Men nu stod jag där och gjorde precis det.

Den största skara han hittills predikat inför var svindlande stor: omkring 300 000 personer.

– Det är en mäktig upplevelse med så många människor som är så hungriga och nyfikna på Gud, säger Per.

Genom Joshua Campaign, som sedan något år tillbaka är en del av Trosgnistan, driver Per och Abbi även Family Mercy House. Detta med avstamp i Abbis egen livshistoria, där hon övergavs av sin mamma och växte upp som slav.

– När Abbi och jag förlovade oss fick vi ett tilltal när vi bad för vår framtid om att nå de onådda och hjälpa de hjälplösa. Det förverkligades nu, fortsätter Per.

Gemensamt för såväl drömmen om Etiopien som tilltalet vid förlovningen och synerna vid bibelskolan är att det har tagit många år innan de blev verklighet.

– Det tog 14 år från det att vi gifte oss tills vi kom till Etiopien. Då gäller det att hålla fast vid tilltalen. Om Gud har sagt något är det inte säkert att det händer i morgon eller ens nästa år, påpekar Per.

I dag har Joshua Campaign och Family Mercy House totalt 25 anställda. Inom arbetet med Family Mercy House finns 140 fadderbarn, men många har redan gått ut universitet och yrkesskola som ett resultat av trofasta fadderföräldrar.

Numera reser Abbi och Per mellan lägenheten i Sverige och kampanjerna i Etiopien. Per berättar hur människor blir frälsta i tusental, och att så har det varit länge för Joshua Campaign, som nästa år firar 25-årsjbileum.

– Vi räknar med att drygt fyra miljoner människor ska ha kommit till tro genom Joshua Campaign.

Per beskriver hur väckelsen tonat ner något i landet, bland annat på grund av politiska svårigheter, inbördeskrig och i viss mån både muslimsk och ortodox förföljelse.

– Det är väckelse fortfarande, om än inte lika intensiv som för tio år sedan. Men vi tror ändå att det fortfarande finns mycket kvar att göra i landet.

Genom åren har de fått sett mängder av mirakler, som att blinda har fått synen tillbaka och döva har börjat höra. Per menar att miraklerna har förändrat även honom.

– Man kan inte leva ett vanligt liv när man har fått vara med om allt detta, det går inte, konstaterar han, och tillägger att han drömmer om att få se samma sak i Sverige.

– Om Gud kan göra det i Etiopien, varför skulle det inte kunna ske även i Sverige?

När pandemin slog till, och resandet begränsades kraftigt, öppnade Gud nya dörrar för Per, som nu predikar evangelium på den kristna tv-kanalen Himlen TV7.

Men missionsfältet lockar fortfarande, och sedan pandemireglerna släppte har han bara under 2022 gjort sju resor till Afrika.

Utöver arbetet i Etiopien driver de också bibelskolor i Zambia, Malawi och Moçambique.

– Jag har sett för mycket för att kunna låta bli att predika evangelium, säger Per.

Nu drömmer han och Abbi om att åter kunna bo en del av året i Afrika, men samtidigt ha en fast adress här i Sverige. För de har ett brinnande hjärta också för Sverige, och genomför här både kampanjer och möten runt om i landet.

– Vi brinner för att vara en del av att väcka upp svensk kristenhet och vill vara en del i att bringa väckelsen tillbaka till Sverige, säger Per.

Läs gärna vårt reportage om Abbi Åkvist, den 5 mars, 2020.

Jag fick ett brinnande hjärta och började predika för kompisar – jag predikade överallt och delade ut biblar på jobbet. Jag kunde inte vara tyst!

Per Åkvist

Ålder: Fyller 60 år i sommar.

Familj: Gift med Abebech (Abbi), döttrarna Esther och Ruth.

Bor: Uppsala.

Yrke: Mångsysslare genom åren, i dag predikant och missionär samt tv-producent och programledare (Himlen TV7).

Intressen: Gymmet och motorcykeln.

Nya dna-tester tar död på gamla myter om Beethoven

Kultur. Nej, Beethoven var inte svart och han blev inte förgiftad av bly. Nya dna-tester av den berömde... måndag 27/3 10:00

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Allt fler produkter kan framkalla allergier

Hälsa. År 2008 var 725 produkter tillgängliga för konsumenter märkta som allergiframkallande. Tolv år... måndag 27/3 05:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10