Reportage

Livet förvandlades på en kväll när Maja fann friden i Jesus

Maja Appelkvist fick hela sitt liv förvandlat på en enda kväll när hon fick uppleva friden från Jesus hemma i sin lägenhet. Foto: Privat
Maja Appelkvist fick hela sitt liv förvandlat på en enda kväll när hon fick uppleva friden från Jesus hemma i sin lägenhet. Foto: Privat
New age-böckerna är nu utbytta mot Bibeln hemma hos Maja Appelkvist. Foto: Privat
New age-böckerna är nu utbytta mot Bibeln hemma hos Maja Appelkvist. Foto: Privat
New age-böckerna är nu utbytta mot Bibeln hemma hos Maja Appelkvist. Foto: Privat
New age-böckerna är nu utbytta mot Bibeln hemma hos Maja Appelkvist. Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Tecknet som avbildade sig i ljusets stearin. Foto: Privat
Tecknet som avbildade sig i ljusets stearin. Foto: Privat

Maja Appelkvist satt djupt fast i new age och fyllde livet med kris- taller, affirmationer, meditation och spådamer, och kombinerade det med droger och hårt festande. Men ett oväntat tecken från Gud förvandlade hennes liv totalt på en enda kväll.– Jag kände verkligen att jag hade hittat hem, säger hon.

Publicerad Uppdaterad

Jag visste direkt att det var Jesus, det var så sjukt coolt.

Maja Appelkvist

Maja Appelkvist

Ålder: 26.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och åtta syskon.

Yrke: Rekryterare.

Drygt 20 år gammal hamnade Maja Appelkvist i en dålig period i livet. Hon jobbade som säljare, men kom in i en depression, sjukanmälde sig för att slippa gå till arbetet och kände inte någon mening med livet. Där hemma i lägenheten hittade hon en av sin dåvarande pojkväns böcker, med innehåll från new age-världen.

– Det handlade om att du med din tankekraft kan attrahera saker, bra som dåliga. Tänker du på bra saker så drar du till dig bra saker, och tvärtom. Det blev som en helt ny värld som öppnade sig, jag läste ut boken på några dagar och blev helt besatt.

Maja tyckte då själv att hon hittat meningen och syftet med livet.

– Där öppnades hela new age-världen för mig och jag ville bara ha mer och mer och mer, berättar.

Det drog snabbt in henne i en spiral där new age uppslukade henne allt mer i en snabb takt. Hon köpte kristaller, gick på yoga, mediterade mycket, gjorde affirmationer där hon uttalade saker om sig själv, och började gå till spådamer.

– Jag kunde stå och säga ”jag är gudinna” och att jag var bäst och vackrast. Det är så sjukt när jag tänker på det nu, men då tänkte jag att det skulle bygga upp mig själv och jag hade hittat något att tro på.

Hennes mål i livet blev att bli en känd youtuber. Med sitt nyfunna intresse för new age kände hon att alla drömmar var möjliga att nå, vilket fick henne att säga upp sig från sitt dåvarande jobb.

– Jag förlitade mig helt på det som stod i boken, till 100 procent.

Men tankekraften, att nå till vad helst man önskar som det stod i boken, visade sig inte funka. Utan arbete fick hon gå på a-kassa för att få ihop ekonomin, och dessutom sögs hon in snabbt i en spiral av droger, alkohol och festande.

– Så jag började snatta för att typ överleva.

Hon konstaterar i dag att djävulen verkligen lyckades fånga henne på alla plan – och att det dessutom gick i en rasande takt.

– Det gick verkligen galet fort. Allt bara hände på en och samma gång. Jag blev helt besatt av new-age och började predika om det för alla jag träffade. Jag började förstå att det fanns en andlig verklighet.

Festerna blev mer frekventa, drogerna och alkoholen daglig. Och trots att det fortsatte att gå utför, så valde Maja att tro på spådamernas profetior om att hon stod inför ett genombrott. Samtidigt fortsatte hon att tillbe, prisa och lägga ut önskningar till ”universum”.

– Det här blev helt min livsstil. Jag verkligen sögs in det och gick ”all in”. Jag blev en helt annan person och började ta avstånd från människor, medan jag satt hemma hela tiden och rökte på.

Men det hela hade också en annan baksida:

– Jag blev väldigt ensam efter ett tag, säger hon, och berättar att en stress växte fram inom henne. En stress över att inte tänka negativt och inte känna negativa saker – för då skulle det ju komma dåliga saker.

– Allt var som ett dåligt ekorrhjul.

Men så från ingenstans hörde en gammal kompis till henne av sig. De hade inte haft kontakt på sex år, men nu stod han inne på en pizzeria och såg ett porträtt på Maja och en kompis – som under sin tid som Youtubers varit på pizzerian och gjort en recension. För att sedan förevigas med ett porträtt på väggen.

– Han hade varit ute med en kompis och evangeliserat och gick för att äta. De skulle först åka till en annan pizzeria, men den var stängd. Så de åkte till en annan, som också var stängd, och sedan till den här. Det var verkligen Gud som ledde honom till den här pizzerian, säger Maja Appelkvist övertygat.

Maja och hennes kompis, Emil, började prata med varandra på Instagram via röstmeddelanden. Hon berättade om att hon höll på med new age, han att han trodde på Jesus.

– Han började prata om Jesus och det var intressant att höra. Sedan sade han typ: när du kommer hem, så be från hjärtat till Gud. Fråga om han finns och tillkalla Jesus Kristus, så kommer han uppenbara sig för dig.

Hemma i sin lägenhet gjorde Maja Appelkvist först sin sedvanliga månritual. Men sen föll hon på knä och bad till Gud att han skulle ge henne ett tecken om han fanns på riktigt.

– Det första som hände var att jag verkligen kände den där friden som Bibeln pratar om. Det var något jag aldrig känt tidigare.

Strax efter sin bön bär hon i väg ett ljus hon haft vid ritualen, och där stearin börjat rinna ut på golvet. Hon går för att slänga ljuset, men ser hur en figur avbildats i det smälta stearinet. En figur som ser ut som en bild av hur Jesus håller ett barn i sin famn, allt inramat av ett hjärta.

– Jag kunde inte tro mina ögon. Det var så många detaljer. Jag visste direkt att det var Jesus, det var så sjukt coolt. Jag bad om ett tecken en minut tidigare och så fick jag se det där i stearinet.

Det förvandlade hennes liv fullständigt – på en gång.

– Jag kände verkligen att jag hade hittat hem. Det är verkligen ett så starkt vittnesbörd för mig, för ingen kan förstå hur djupt jag var fast i new age och sedan släpper jag det från en dag till en annan.

Samma kväll lämnade hon hela det gamla livet bakom sig – och bestämde sig för att följa Jesus.

– Jag behövde verkligen den där upplevelsen från Gud för att kunna släppa allt det gamla. Det stärker min tro på Gud så mycket mer. Jag hade aldrig kunnat lämna allt om det inte vore för honom.

I papperskorgen slängde hon både rökelser, kristaller, böcker och allt annat som hade med new age att göra. Drogerna och alkoholen likaså. I stället började hon läsa Bibeln och gick till kyrkan i stället för att festa.

– Det var som en stor sten släppte från mina axlar. Jag hade levt i en stor tyngd där jag måste prestera och tänka rätt, men när jag kom till Gud så kunde jag bara vila i Hans famn.

Hon beskriver också hur Gud ”sköljde över henne med en massa saker”, som hon beskriver det, bland annat i form av att hon fick be för många människor och se helanden på nära håll.

För Maja blev ett uttryckssätt som nybliven kristen att predika och vittna på sociala medier som Youtube och TikTok. En video där hon berättar om sitt vittnesbörd har i skrivande stund fått över 13 000 visningar på Youtube och mängder av kommentarer.

– När jag tog emot Gud i mitt liv kände jag verkligen den äkta kärleken och det vill jag inte att någon ska missa. Så kan jag bara nå ut till en enda person så är jag glad. Det tändes en brinnande eld inom mig att sprida det här.

Nu har snart två år gått sedan hon kom till tro, efter en ungefär lika lång period där hon var fast i new age. Och mycket har hänt sedan dess – som att alla hennes åtta syskon nu också blivit kristna.

Samtidigt fortsätter hon brinna för att berätta för fler, bland annat via sociala medier, om vad Gud är kapabel till att göra i människors liv.

– Jag tror att jag fått vara med om allt det här för att Gud vill att jag ska berätta om det.

Powered by Labrador CMS