Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Life Mission vill se väckelseeld tändas på Balkan

Världen idag följde med ett team från Årets missionsorganisation, Life Mission, och hamnade mitt i väckelsen bland romer i södra Serbien. – Detta är livet! Att få se människor möta Gud, och uppleva hans kärlek och kraft när Anden faller är fantastiskt, sade Marcus Ringbäck.

Reportage · Publicerad 11:30, 8 nov 2019

Lördagen den den 9 november fick Life Mission från Huskvarna ta emot Roger Larssons evangelistfonds utmärkelse till Årets missionsorganisation i Frälsningsarméns lokaler i Uppsala, tillsammans med evangelisterna Linda Bergling och Sebastian Stakset.

– Förutom att det är ett kvitto på att vi gör något rätt så har det också gjort att fler fått upp ögonen för vårt arbete, vilket känns väldigt roligt, menar Marcus Ringbäck, ledare för Life Mission.

Världen idag fanns med när teamet från Life Mission lämnade Sverige med flyg för en intensiv weekend i Serbien med möten, inspiration och ledarträning. De hann knappt landa innan det var dags för det första mötet i det romska kvarteret i Vranjska Banja, en dryg mil öster om den serbiska staden Vranje.

– De senaste två åren har 100 personer tagit emot Jesus som sin frälsare och Herre i Vranjska Banja, och i augusti döpte vi 45 personer, berättade Avdija Jasarevic, pastor i församlingen PEC Emanuel i Vranje.

På mötesplatsen samlades ett hundratal personer. De bjöds på lovsång, drama, vittnesbörd och predikan av Marcus Ringbäck.

– Lyft upp din hand om du vill ta emot Jesus som din frälsare och Herre, sade Marcus i slutet av sin predikan.

Ett tiotal händer lyftes upp, och när han senare bjöd in till helande strömmade människor fram. Många blev helade och upprättade. Tonåringar som blev andedöpta föll och skrek ut sin glädje.

– Jag vill bli kristen, sade ton­års­killen Ioan som bott på Hässleholmen i Borås som barn. Teammedlemmen Fredrik Larsson bad frälsningsbön med honom på svenska.

På en bänk satt några tonårstjejer och grät glädjetårar. De hade valt att lämna Jehovas vittnen och blivit kristna.

– Det är ett andligt uppvaknande i Vranjska Banja, den senaste tiden har många Jehovas vittnen upplevt kraften i den helige Ande och tagit emot Jesus som sin frälsare och Herre, enligt Avdija Jasarevic.

Life Mission arbetar långsiktigt och strategiskt med församlingarna som de stöder. Större delen av lördagen gick åt till att samtala med och uppmuntra ledarskapet i PEC Emmanuel i Vranje. I samtalen framkom att 300 romer har blivit frälsta i Vranjeområdet de senaste åren, och att lokalen som församlingen hyr och har sina gudstjänster i har blivit för liten. Trots knappa ekonomiska resurser har de startat en insamling till en egen kyrka i tro.

– Vi har samlat in nästan 1 500 euro, berättade Samir Jasarevic, äldste i PEC Emmanuel.

Men alla lider inte brist på pengar. Med pengar från rika muslimländer byggs moskéer i de muslimtäta södra delarna av Serbien. I en by som vi passerade på väg till Vranje fanns tre nybyggda moskéer.

– Jag önskar att jag också hade en säck med pengar att ösa ur. En dröm vore att få vara med och hjälpa församlingen i Vranje att bygga en egen kyrka, sade Marcus Ringbäck.

På söndagen anordnades ledarseminarium i Vranje. Många av deltagarna var ungdomar som hungrade efter mer kunskap. De antecknade ivrigt det som teammedlemmarna Krister Leimola, Fredrik Larsson och Marcus Ringbäck undervisade om.

När det var dags för lunch, bjöd Life Mission på lunchen som köptes i kvarterets hamburgerrestaurang.

– För drygt 600 kronor kunde vi bjuda hela gruppen på 40 personer på lunch, konstaterade Marcus Ringbäck nöjt mellan tuggorna.

Dagen avslutades med ett kvällsmöte där unga och gamla tillbad Jesus tillsammans, många blev helade, andedöpta och gudsnärvaron var återigen mycket tät.

– Jag har inte upplevt ett så starkt möte sedan början av 1990-talet i Estland, sade Krister Leimola, pastor från Jönköping som ingick i det svenska teamet.

När det var dags att åka hem till Sverige igen, bad Världen idag Marcus Ringbäck att summera intrycken från teamresan till Balkan.

– Balkan är ett av Europas minst nådda områden, många unga lämnar sina länder och islam är på frammarsch. Samtidigt har vi upplevt att det finns ett andligt vakuum och en längtan efter Gud. Många konflikter har startats på Balkan, men jag tror att det finns förutsättningar att väckelsen över Europa kan tändas just här.

De senaste två åren har 100 personer tagit emot Jesus som sin frälsare och Herre i Vranjska Banja, och i augusti döpte vi 45 personer.

Life Mission

Grundades 2013

Bygger arbetet på tron att Jesus sista ord bör vara församlingen första prioritet: ”Gå ut och predika evangeliet för hela skapelsen” (Mark 16:15).

Leds av evangelisterna Marcus Ringbäck, Carlos Recinos och Marcus Palmblad. 

Arbetar med romska och turkiska minoritetsgrupper på Balkan, samt med onådda folkgrupper i Sydasien i 10/40 fönstret.

Anordnar kampanjer, understödjer nationella pastorer och evangelister, lärjungatränar och arrangerar teamresor.

Hemsida:
www.lifemission.se/

När vetenskapen blir ideologisk är den farlig

Ledare Vetenskapens betydelse för vår civilisation går inte att överskatta. På område efter område... onsdag 23/9 00:00

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att... onsdag 23/9 00:00

Lidandet inför tyst Gud

Böneskolan Jobs bok är troligen Bibelns äldsta bok, med det urgamla temat om den oskyldiga människans lidande.... tisdag 22/9 00:10

Oklart om Marocko öppnar för direktflyg till Israel

Marocko. Uppgifter om att relationen mellan Marocko och Israel snart skulle tina, med direktflyg mellan... tisdag 22/9 16:08
E-tidning
Senaste magasinen

Var muslim – i dag läser hon till pastor

Ung. När Elnaz Moradis familj flyttade till Sverige från Iran krossades deras framtidsdrömmar av ett...