Reportage

Kedjor av alkohol och new age bröts när Natalie mötte Gud

Föräldrarnas skilsmässa blev början på en nedåtgående spiral för Natalie Tillberg. Men efter hennes mammas desperata bön till Gud fick hon ett möte med en förvandlande kärlek. Foto: Isabelle Hägglund
Föräldrarnas skilsmässa blev början på en nedåtgående spiral för Natalie Tillberg. Men efter hennes mammas desperata bön till Gud fick hon ett möte med en förvandlande kärlek. Foto: Isabelle Hägglund
Foto: Isabelle Hägglund
Foto: Isabelle Hägglund
Foto: Isabelle Hägglund
Foto: Isabelle Hägglund
”Det finns ingen annan jag hellre vill lägga ner mitt liv för”, säger Natalie om sin relation med Jesus. Foto: Isabelle Hägglund
”Det finns ingen annan jag hellre vill lägga ner mitt liv för”, säger Natalie om sin relation med Jesus. Foto: Isabelle Hägglund
Foto: Isabelle Hägglund
Foto: Isabelle Hägglund

Tidiga alkoholproblem gjorde att Natalie Tillberg bara var 17 år när hon skrevs in hos Anonyma alkoholister. Samtidigt lockades hon till new age och led av stark ångest – tills hon fann Gud på en new age-mässa.

Publicerad Uppdaterad

Hon bad till Gud om att rädda henne och mig, men hon visste inte ens vem hon bad till. Båda två var vi på botten och hennes bön var i ren desperation.

[J]ag förstod, där och då, att min världsbild för alltid nu skulle vändas upp och ner.

Stora visioner och en ständig längtan efter att leva livet. Så beskriver Natalie Tillberg sin barndom, som redan tidigt lockade henne mot att jobba med film och skådespeleri. Men lika tidigt började en stress och ångest utvecklas inom henne.

– När jag var elva år blev jag full för första gången, och det blev snabbt ett problem i min ungdom, berättar hon.

Natalie bodde då i Visby med sin mamma. Några mil bort, i Fårösund, bodde hennes pappa, efter att föräldrarna skiljt sig när Natalie var sex år. Sett i backspegeln har hon kunnat konstatera att föräldrarnas skilsmässa var en stor del i att hennes problem utvecklades.

– I dag, när jag har andra ögon, kan jag se hur skadligt det faktiskt är att vara en splittrad familj. För mig var det en avsaknad av pappa, trots att vi hade en bra relation som gjorde att jag kunde hälsa på när jag ville. Men det här gjorde också att jag började söka bekräftelse från andra manliga personer, berättar hon.

Redan som 15-åring hade Natalie för första gången börjat med new age, där bland annat meditation och healing fångade hennes intresse. Hennes mamma var starkt engagerad inom new age, vilket gjorde att det hela tiden fanns nära att tillgå även för Natalie.

Hon beskriver det som att det fick henne att känna sig speciell, samtidigt som det aldrig ledde till själslig läkedom.

– Det gjorde mig aldrig fri från ångest, det gav mig bara något för stunden.

Ångesten i hennes liv gick ut över skolan, där hon fick det kämpigt. Och blott 17 år fyllda blev hon inskriven hos Anonyma alkoholister.

– Det var en väldigt stor chock för mig. Egentligen var det bara akuta fall som blev inskrivna innan 18, och jag hade inte förstått att jag hade den sortens problematik.

Ytterligare några år senare flyttade Natalie till USA för att gå på college och, som hon själv beskriver det, gå all-in på saker som hon drömt om. Hon reste i väg med ett mål om att lämna det gamla livet bakom sig – men i stället blev det tvärtom. Bara ett par veckor in på resan träffade hon en kille, vilket satte problemen i rullning.

– Han kallade mig flickvän och det var stort för mig. Men han hade större problematik än vad jag hade. Han var hemlös och drogmissbrukare, och han var påverkad av droger och alkohol varje dag. Det var väldigt destruktivt, berättar Natalie.

Till slut kraschade förhållandet – båda var för trasiga för att kunna hålla ihop. Natalie ringde hem till sin mamma i Sverige varje dag och grät. Samtidigt var hennes mamma allvarligt sjuk, och grät i ren desperation till Gud.

– Det var hennes sista chans. Hon bad till Gud om att rädda henne och mig, men hon visste inte ens vem hon bad till. Båda två var vi på botten och hennes bön var i ren desperation.

2014 var Natalie tillbaka i Sverige igen och bestämde sig för att ta kontakt med en kompis hon träffat några år tidigare – trots att de inte hört av varandra på flera år. Natalie såg ett reklamblad för en new age-mässa i Solna och gick dit med sin kompis.

– Ganska direkt när vi kommer till mässan är det en person som frågar om det skulle vara okej att be för mig. Jag hade ingen erfarenhet av det, men någonting i mig sade att jag inte hade något att förlora.

Det var Korskyrkan som var på plats på mässan för att berätta om Gud och be för besökare. Natalie tyckte dock inte själv att det hände något speciellt i samband med bönen, men drogs till att personen som bad för henne bad för saker som hon behövde.

Hon bestämde sig därför att gå på Korskyrkans seminarium på mässan. Kyrkan hade hoppats på en massa besökare – men bara Natalie kom dit.

– Det var fem personer som skulle hålla seminariet, men eftersom bara jag dök upp ändrade de det till vittnesbörd och lovsång, minns Natalie.

– Det blev en så otroligt kraftig Guds närvaro. Det är svårt att förklara, men från den stunden blev den kärleksfulla närvaron så påtaglig att min ångest, smärta och sorg inte kunde vara kvar inom mig.

Natalie berättar hur hon bara grät, omgiven av människor som alla var främlingar för henne. Först grät hon av smärta, sedan kunde hon inte sluta le.

– Jag log så jag fick ont i käkarna. Jag fick en så enorm frid inom mig, en sådan enorm glädje som fyllde mig och jag förstod, där och då, att min världsbild för alltid nu skulle vändas upp och ner.

En process började för Natalie, där hon lärde känna Gud mer och mer – en tid fylld av kamp och strider. Hon berättar hur hon fortfarande stod i världen, men var på väg någonstans. Hon var förvissad om att något nytt hade öppnats upp.

I början av februari 2015 var Natalie på ett möte i kyrkan, där pastorn efter predikan frågar om det fanns någon som ville ge sitt liv till Jesus – men ingen gav sig till känna.

– Sedan händer något övernaturligt, för jag sträcker inte upp min hand utan den åker bara upp, berättar hon.

Från den stunden bestämde hon sig för att följa Jesus, även om kampen fortsatte.

En kort tid senare låg Natalie hemma och vilade, när hon plötsligt kände Guds närvaro.

– Det var som om Gud uppenbarade för mig hur mycket jag och min pappa älskade varandra, och jag upplevde att Gud ville att jag skulle berätta det för honom.

Natalie ringde sin pappa, men fick inget svar. I stället skrev hon ett sms om hur mycket hon älskade honom och även att Jesus är precis vid hans sida. ”Tack, du värmer mitt hjärta”, fick hon till svar.

Det skulle bli den sista kontakten hon hade med sin pappa. Dagen efter ringde hennes mamma och berättade att Natalies pappa hade dött – bara 52 år gammal.

– Mänskligt sett skulle det här ha fått mig att ”drunkna” egentligen. Men vad som i stället hände var att jag fick en påminnelse och visshet i hjärtat om vad Gud hade gjort, att han hade mött mig och att han gav mig mina sista ord till min pappa, säger hon och fortsätter:

– Han höll allt i sin hand. Det finns ingen annan jag hellre vill lägga ner mitt liv för, det var först då jag fick ett 100-procentigt omvändelsehjärta.

Hon fortsätter förklara hur Gud bar henne mitt i allt det tunga.

– Jag fick verkligen erfara att jag, när jag var som svagast i livet, hade som mest kraft, frid och styrka. Jag var så buren under den värsta tiden i mitt liv.

En månad efter begravningen döptes Natalie. Men inte bara hon – även hennes mamma döptes, efter att ha fått möta Jesus.

– När jag helhjärtat överlämnade mitt liv till Gud och gick till dopgraven var det verkligen som det står i Bibeln – att det gamla livet var begravet.

– Jag kunde inte så mycket om Gud då, men efter att jag mer och mer fått en relation med Gud har jag fått mitt liv bekräftat i Bibeln, vilket är så sjukt coolt, att det Gud pratar om i Bibeln faktiskt händer på riktigt.

För både Natalie och hennes mamma var det gamla nu begravet – och new age var ett avslutat kapitel.

– Bådas våra liv förändrades brutalt efter det här. Det är så många kedjor som har brutits, det är verkligen bara Guds nåd, säger Natalie.

– Tidigare i livet behövde jag söka andras bekräftelse för att känna mig älskad, men sedan jag tog emot Jesus behöver jag inte söka andras kärlek längre och det gav en enorm frihet.

I dag beskriver hon det som att hon går igenom en helande- och upprättelseresa, och att man i en relation med Gud inte längre kan fly.

– Livet är inte alltid perfekt, guld och gröna skogar, men genom de tuffa tiderna växer vi med Gud och får lita på hans trofasthet, säger hon.

Powered by Labrador CMS