Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Josefin Brandström lever sin dröm uppe i det blå

Josefin Brandström sade upp arkitektjobbet i Stockholm för att följa barndomsdrömmen. Efter ett drygt halvår i Uganda med missionsflygorganisationen MAF ångrar hon inte en sekund att hon lämnade vardagsbubblan hemma i Sverige.

Reportage · Publicerad 07:00, 2 sep 2021

– Hälsa på Gerald! säger Josefin och pekar på en pärlhöna som passerar ingången till uteplatsen.

Kaffet står på bordet i den lilla trädgården med örter i terrakottakrukor och en liggstol i trä som Josefin har fyndat någonstans i Kampala. Det är ett halvår sedan hon landade på flygplatsen i Entebbe, mitt i pandemin, och började den nya vardagen. 

– Jag har alltid vetat att jag skulle ut i världen och har därför aldrig fixat ett riktigt hem i Sverige. När de ringde från MAF [Mission Aviation Fellowship] och sade att jag skulle på intervju stod jag på en pall och satte upp min sista gardin hemma, säger hon. 

De senaste åren har 40-åringen haft fast jobb som arkitekt i Stockholm. Hon har alltid varit ambitiös som person och den hektiska vardagen blev till slut ett hamsterhjul.

– Jag jobbade dygnet runt och skulle äntligen på semester med andra familjemedlemmar för att få lite lugn och ro, men så blev det inte riktigt. Jag satt på balkongen och jobbade hela nätterna medan de andra sov.

– ”Du måste ta tag i dig själv och förändra ditt liv nu”, sade min svägerska. Det var då jag förstod att något drastiskt måste ske, fortsätter Josefin. 

Hon tog kontakt med en kompis som jobbat för MAF i många år. Det ena ledde till det andra och snart var hon inne i många krävande intervjurundor, både i Sverige och utomlands. 

Att det blev just MAF var inte en slump. När Josefin var åtta år och drömde om att bli pilot var favoritbilden ett MAF-flyg i solnedgången på morfars vägg. Den bilden har följt henne genom hela livet.

Josefins morfar var reseledare och medlem av Missionskyrkan. Om söndagarna var det fika i församlingsvåningen efter gudstjänsten, och missionärer som rest jorden runt visade ibland upp traditionella kjolar från Tanzania, trummor från Kongo och delade historier från alla världens hörn. 

– Allt detta var spännande som barn och jag drömde om att leva det livet en dag, säger Josefin. 

Men det är inte vem som helst som får jobba för missionsflygorganisationen. Det fordras en kristen livsgrund, erfarenhet med biståndsarbete och förmåga att kunna anpassa sig till olika kulturer.  

– Med en pappa som var pastor har jag gått ”livets bibelskola” och när jag var barn flyttade vi 23 gånger, så jag är nog ganska bra på att byta omgivning, säger hon och skrattar. 

Utanför porten till hennes hem i Kampala kör ”boda boda”-chaufförerna (en lokal motorcykeltaxi; red amn) i kapp med taxibilar, som tävlar om att hinna först till pendlarna på gatan. Efter en halvtimmes bilfärd på skumpiga vägar kommer vi fram till hennes nya kontor.

Josefin är den första som har rollen ”manager in training” inom MAF, och det senaste halvåret har hon jobbat med att sätta sig in i de många arbetsuppgifterna som arbetet handlar om: logistik, kommunikation med myndigheter, underhåll av byggnader, landningsbanor, ekonomi och evenemang. 

I dag känner hon sig ganska trygg i arbetsrollen, men att kryssa mellan kontinenter och byta jobb mitt under en pandemi har inte varit helt lätt. 

– Pandemin i sig hann jag vänja mig vid redan i Sverige, men presidentvalet i Uganda och alla oroligheter runt det var lite läskigt. Det svåraste hittills har varit att sätta sig in i ett nytt jobb på en arbetsplats där allt stannat upp på grund av corona, säger Josefin. 

Flytten till Uganda har gjort mycket med henne som person och påverkat hennes tro på många sätt. 

– Hemma förlitar man sig inte på Gud, livet bara rullar på. När man är i utlandet utmanar man sig själv på ett annat sätt. Man har inte relationerna, familjen, kunskapen, och man blir mer överlåten i sin tro. Att ta steget och verkligen förlita sig på Gud har varit utmanande, säger hon. 

När hon fick jobbet hos MAF var hon inte helt bekväm med tituleringen ”missionsarbetare”. 

– Det är så många fördomar om vad missionsarbete innebär. Det med att vara vit och åka till Afrika för att rädda folk i nöd är en bild jag inte kan identifiera mig med. Som tur är så är man inte 20 år och ska rädda världen!

I Uganda står folk närmare religionen och gudstron är en del av vardagen. 

– I Sverige blir man ofta sedd på som konstig för att man är kristen. Kyrkan är många gånger Guds sämsta pr. Här i Uganda är närheten till Gud en självklarhet och det har gjort att jag har kommit närmare min egen tro. 

Josefin har alltid älskat att vara fysiskt aktiv och flytten till Uganda har inte ändrat på det. På fritiden har hon lärt sig att segla på Viktoriasjön, hon spelar tennis och cyklar. Hennes kärlek till motorcyklar fick hon visa när hon på sexmånadersdagen i Kampala bestämde sig för att låna en hoj av en ”boda-boda”-chaufför. 

Utanför kontoret i Kajansi ligger en landningsbana där MAF-flygen står parkerade. I soluppgången kan vyn nog påminna om bilden som hängde på hennes morfars vägg när hon var liten. 

Sedan 1945 har flygorganisationen utfört uppdrag i utvecklingsländer så att folk i avlägsna områden kan få den hjälp de behöver. 

– Det är en organisation som gör något unikt. Det är ovanligt i flygvärlden att flyga för att hjälpa, och inte för att tjäna pengar. Piloterna inom MAF skulle kunna få dubbelt så hög lön hemma, men de är här för att de brinner för det organisationen står för, och det är väldigt inspirerande, säger Josefin. 

Nyligen gick hon över i en ny roll som tillförordnad ”operations manager”. Efter två år i Uganda väntar sedan två nya år någon annanstans i världen. Hon vet ingenting om vilket liv hon lever om några år, men att flytta tillbaka till vardagsbubblan i Sverige är hon säker på att hon inte vill.

– När jag arbetade i Stockholm och vardagen var jobbig brukade jag och en kompis säga: ”Bara tänk: Living the dream!” När jag köpte min nya Iphone döpte jag den till just det – Living the dream. Det ska den få fortsätta heta!

Artikeln är en uppföljning på en tidigare intervju med Josefin Brandström (24/6 2020), strax innan hon skulle flytta till Uganda.

Att ta steget och verkligen förlita sig på Gud har varit utmanande.

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–19 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier