Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

”Jag ser fram emot en full kyrka med brusande lovsång”

De senaste 35 åren har Bo Järpehag blivit en av förgrundsfigurerna inom svensk lovsång. Nu står han i startgroparna för att starta en ny lovsångsskola i S:ta Clara kyrka i Stockholm, samtidigt som han i dag släpper en ny skiva med nyskrivna svenska lovsånger.

Reportage · Publicerad 07:00, 9 apr 2021

Med hundratals författade lovsånger – däribland välkända ”På dig min Gud förtröstar jag” och ”Att lära känna dig” – är det tveklöst att Bo Järpehag tillsammans med frun, Elsa, kommit att anses som några av de både flitigaste och mest välkända lovsångsskaparna i Sverige.

Bo, eller Bosse, som han oftast kal­las, kom till tro redan som liten grabb och fick under uppväxten uppleva hur en väckelse drog fram bland ungdomarna i bygden i norra Östergötland.

– Bara i min klass var det många som kom till tro. Jag minns hur jag gick i mellanstadiet och min kusin kom in och bröt av vår ”heliga” fotbollsmatch på lunchrasten och sade: ”Bosse, du måste komma för vi ska be för Beatrice, hon vill bli frälst”.

– Det fanns liksom ett skeende där som rörde många och som jag tror har präglat mitt liv, menar Bosse.

En av dem som var med under väckelsen var Elsa, som är Bosses fru. De träffades redan som åttaåringar, då Elsa hamnade i Bosses klass. I tonåren blev de ett par och började redan då skriva lovsånger ihop.

– Elsa skrev egentligen bättre sånger än jag gjorde – det var mer Jesus och på riktigt. Mina texter var mer kristna klyschor.

Tillsammans upplevde de tidigt att det var just lovsång som de hade en kallelse kring, och som 20-åringar startade de lovsångsbandet Miracle Music, som genom årens lopp släppt flera skivor.

– En vän sade efter en lovsångskväll för många år sedan att ”ni visar på en källa och låter folk dricka”. Det där uttrycket tycker jag var så fint. Det är en härlig bild av hur lovsången kan vara. 

Varför fastnade du för just lovsång, tror du?

– Jag vet inte, men redan när jag var med i en ungdomskör och sjöng enkla Jesussånger märkte jag att det var något som hände. Jag fick smaka på det där med att prisa Gud. Det berörde oss, och det var väl Gud som kallade oss på det sättet, säger Bosse.

Sedan dess har han tillsammans med Elsa skrivit otaliga lovsånger, och släppt skivor såväl med Miracle Music som under eget namn, och därtill som en del av församlingen Livets Ords lovsångsproduktioner.

Vissa av sångerna, som till exempel ”På dig min Gud förtröstar jag”, har fått spridning även utomlands och översatts till olika språk.

– Det är fantastiskt att sångerna får vingar och sprids i andra delar av världen och av människor som tillber på ett annat språk, säger Bosse.

Själv har han svårt att plocka ut en favorit, förutom ovan nämnda, särskilt som han lever och verkar mest med de sånger han skrivit under senare tid. Men han nämner särskilt ”Mer av dig” från hans förra skiva, Hos dig.

– Det är en enkel bönesång som just nu sjungs i många sammanhang. Då blir jag också glad, att en liten enkel bönesång kan landa rätt och bli mångas bön.

Bosse nämner också sången ”Att lära känna dig”, som var en av de allra första han skrev – en sång som i dag kommit att bli en av de populäraste och vanligaste sångerna i konfirmandsammanhang inom framför allt Svenska kyrkan.

– Häromåret ringde en kvinna och sade att sången var en av hennes konfirmanders favoritlåtar. Det är ju hur många år sedan som helst som jag skrev den, så sådant är fantastiskt roligt att höra, säger Bosse.

Han framhåller att det hela tiden är viktigt ha en egen, levande relation med Gud.

– Jag kan inte göra något i mig själv. Det hjälper ingenting om jag är ”halvkänd” i den kristna lovsångsvärlden – jag måste fortsätta vandra med Jesus och längta efter att lära känna honom mer. Då kan jag fortsätta bära frukt.

För Bosses del kommer ofta sångerna ur en bönestund, när han förbereder en predikan eller från en lovsångssamling.

– Ibland har det börjat med att min fru skrivit ner härliga bibelord eller utkast till texter, och sedan har vi tillsammans tonsatt dem. Det är ofta en krävande men rolig kreativ process, där man får jobba fram texterna och melodierna. Det är inte alltid det bara kommer färdigt.

En stor del av sin tjänst har Bosse verkat inom Livets Ord, där han var anställd som lovsångsledare åren 1994–2011. 

– Livets Ord blev mitt stora äventyr i livet. Vi kom dit redan när jag var 22 år och gick bibelskolan, och från dag ett var jag involverad i lovsången. 

Genom Livets Ord har han bland annat fått resa runt och leda lovsång i 36 länder, världen över.

– Bara det är ju helt fantastiskt! Vi har varit på otroliga ställen och prisat Gud med likasinnade människor som älskar Gud, det är ett äventyr i sig.

Hösten 2011 upplevde Bosse att han skulle lämna sin anställning på Livets Ord, och ett par år senare fick han frågan om att starta en lovsångsutbildning på Dalkarlså folkhögskola. Under fem år arbetade han där med att fostra nästa generation av lovsångsledare.

Vid årsskiftet i år tillträdde han så sin nya tjänst som lovsångsledare i S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm.

– Clara är så spännande med sin liturgi och sin lovsång. Det är ett speciellt ställe där Gud verkar och där det händer så mycket goda saker. Jag känner nåd och glädje över att få vara en del av det.

– Jag ser fram emot en full kyrka med brusande lovsång, där alla sorters människor får komma och möta Gud, säger Bosse.

Bland annat kommer han än en gång arbeta med en lovsångsutbildning, som startar i höst och där han räknar med ett tjugotal elever.

– Min motivation är att få vara med och resa upp ett sant och äkta tillbedjans altare, att sångare och musiker som fått lovsång på sina hjärtan ska få lära känna Gud mer och samtidigt få utveckla sina gåvor och sin kreativitet.

Förutom detta är Bosse nu också skiv­aktuell med en helt ny skiva, Vår Faders trygga famn, som släpps i morgon den 9 april. En skiva som består av 16 sånger, varav 14 är nyskrivna; samtliga är inspelade live.

– Det man jobbar med i en live-inspelning är att få fram ett sound som känns inbjudande, innerligt och varmt, att lyssnaren ska känna sig välkommen att sjunga med. Det ska liksom fånga lite av det som sker under en sådan lovsångskväll, säger Bosse, och tillägger:

– Jag älskar att vara i studion och vara kreativ, det har jag gjort sedan jag var 20 år. Men kanske ännu mer älskar jag det här – att träffas tillsammans med vänner bara för att tillbe.

Samtidigt som arbetet med den nya skivan just avslutats har Bosse redan gett sig i kast med nästa: att ge ut en skiva med psalmer tillsammans med Elsa samt Heléne Kallryd, de tre som utgör Miracle Music. Det är ett projekt som pågått i flera år men som de hoppas kunna ge ut under hösten.

Men Bosse Järpehags planer och drömmar slutar inte där – han önskar få fortsätta leda lovsång i många år till.

– Jag vill bara fortsätta vandra i den nåden och kallelsen, och jag ber att Gud ska beskydda mitt hjärta så att Guds nåd får fortsätta flöda. Det är min vision att fortsätta se människor tillbe Gud och finna mättnad inför Guds ansikte.

– Jag vill bli gammal och fortsätta med det här tills jag kliver in i himlen. Lovsången ska inte tystna, den ska få leva och ljuda i mitt hjärta.

En vän sade efter en lovsångskväll för många år sedan att ”ni visar på en källa och låter folk dricka” ... Det är en härlig bild av hur lovsången kan vara.

Bo Järpehag

Ålder: 55 år.

Bor: Två mil öster om Uppsala.

Familj: Frun Elsa och tre utflugna söner.

Yrke: Lovsångs­led­are/musikansvarig i S:ta Clara kyrka på halvtid och halvtid arbetande med egen musik.

Aktuell med: Nya lovsångsskivan Vår Faders trygga famn, som släpps den 9 april, via David Media.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10