Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

I friskolan upphörde mobbningen

Eddie Stigson var så rädd att gå till skolan att han ibland kräktes på söndagskvällarna. Mobbningen tog slut först i sexan när han kom till Strandskolan i Jönköping

Reportage · Publicerad 07:00, 18 mar 2021

Eddie Stigson arbetar som pastor i Livets Ord i Jönköping. Han minns hur tufft det var under uppväxten. Mobbningen började redan på förskolan, men eskalerade i mellanstadiet.

– De andra kunde stänga in mig i torkskåpet eller ringa till mig och säga att vi skulle träffas någonstans. När jag kom dit fanns ingen där, säger han.

Mobbningen var både psykisk och fysisk och fortsatte under fotbollsträningarna på fritiden.

– Det gick så långt att jag ibland kräktes på söndagarna innan skolveckan. Jag förstod inte att det var ångest det handlade om, säger Eddie.

Det var svårt för föräldrarna att förstå varför han mådde så dåligt. Han höll allt inombords. Lärarna såg heller inte vad som pågick. Vändpunkten blev dramatisk.

– Jag fick försvara mig mot en kille. När vi slogs bildade hela klassen en klunga runt honom. Det var bara jag själv mot dem, minns han.

En lärare reagerade och tog kontakt med Eddies föräldrar.

– Mamma bröt ihop när hon fick samtalet. Hon grät och sade att jag aldrig skulle behöva gå tillbaka igen.

Eddie fick i stället börja sexan på Strandskolan, en kristen friskola i Jönköping.

– Det kändes direkt att den var annorlunda, säger han.

Klassen var mindre och lärarna kunde bemöta eleverna individuellt. Eddie upplevde en ny frihet och trygghet.

I åttan kom en motreaktion. Han blev stökig och rebellisk och halkade efter i skolan, men under ett ungdomsmöte på Livets Ord i Jönköping gjorde han ett livsval

– Det var en kamp och jag var rädd för vad som skulle kunna hända, men jag bestämde mig för att överlåta mig helt till Jesus, säger Eddie.

Förvandlingen blev markant. Lärarna kommenterade hur annorlunda Eddie uppträdde. För första gången kunde han förlåta sina mobbare och han bad själv dem han sårat om ursäkt. Han började satsa på skolan igen.

– Jag måste få nämna Andreas Alnervik. Han är rektor på Strandskolan och var min samhällslärare då. Han hjälpte mig efter skolan och såg till att jag klarade kraven för att komma in på gymnasiet, utan honom vet jag inte om jag blivit behörig, säger Eddie.

Han är övertygad om att friskolans trygga miljö och lärarnas engagemang var det som gjorde att han klarade studierna. Den stundtals hätska debatten om friskolorna ställer han sig oförstående till.

– Jag förstår inte varför friskolorna kritiseras. Föräldrarna måste ha en frihet att välja om de vill låta barnen få undervisning i till exempel en kristen skolmiljö. Det handlar om att staten inte kan bestämma allt åt oss. Som föräldrar måste vi själva få välja vilken skola barnen ska få gå i, poängterar Eddie Stigson.

De andra kunde stänga in mig i torkskåpet eller ringa till mig och säga att vi skulle träffas någonstans. När jag kom dit fanns ingen där.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10