Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Hitta ett smultronställe runt hörnet

Närmiljö. Covid-19. Tvätta händerna. Social distansering, minst två meters avstånd. Undvik långa resor. Är du 70plus bör du begränsa dina sociala kontakter.

Ja, restriktionerna är många, men så länge vi inte måste sitta i karantän i hemmet kan vi göra något positivt av tiden. Upptäck smultronställena runt knuten.

Reportage · Publicerad 14:00, 31 maj 2020

Tycker du att det börjar bli långtråkigt hemma? Undrar du över vad det ska bli med semestern?

Det kanske är dags att passa på att upptäcka de smultronställen som finns inom ditt närområde. Kanske har du varit på Mallorca tio gånger, men aldrig besökt ”världsarvet” runt hörnet. Nu kan det vara dags!

Packa en picknick-korg med kaffe, bullar och kanske en matlåda med en kycklingsallad eller något annat kallskuret och gör en dagsutflykt. Om du tillhör en riskgrupp eller är äldre behöver du inte komma i närheten av andra människor på hela dagen. Hör du till kategorin som fortfarande går till affären kanske du kan handla take away-lunch där du är – eller rentav stödja ett lokalt kafé om det råkar vara öppet och har borden långt isär.

Har du en bil finns det ju fler valmöjligheter, men jag är säker på att det finns smultronställen även i din närhet. Ta en promenad eller en cykeltur. Leta upp en plats i lä och sätt dig och njut av solen och titta på en vacker utsikt.

På många ställen i Sverige finns numera något som heter ”Hittaut”, ett friskvårdsprojekt som ska hjälpa människor att upptäcka spännande platser. Det är en karta med kontrollpunkter, som du antingen laddar ner i din smarttelefon eller hämtar på vissa butiker, gym eller liknande.

Här i Uppsala, där jag bor, har jag upptäckt oerhört många fina och intressanta platser genom att år efter år leta rätt på kontrollerna. En del kan man enkelt promenera till inne i stan, andra är lite mer som orienteringskontroller ute i skogen. Från att ha börjat på ett fåtal orter för tiotalet år sedan finns i dag Hittaut på 54 orter i vårt land.

När jag växte upp lärde jag mig Sveriges städer. Då fanns det några städer med bara tusentalet invånare – Öregrund, Östhammar, Söderköping, Mariefred, Trosa, Sigtuna, Marstrand, Skanör Falsterbo, med flera. De flesta av dessa är fortfarande små med gamla stadskärnor som är mysiga att promenera i.

På sommaren brukar de vara riktiga turistmagneter, men njut av att det nu är betydligt mer folktomt än vanligt.

Eksjö, Hjo och Nora har slagit sina påsar ihop och marknadsför sig gemensamt som ”Trästäderna”.

För den som är lite mer spänstig finns det fina vandringsleder genom hela landet. Bor du i norra Sverige erbjuds det givetvis en massa fina leder i fjällen, men även söderöver finns det väl preparerade vandringsleder.

Du kan antingen gå kortare dagsetapper eller övernatta i stugor eller vindskydd. Vill du helt undvika kontakt med folk kan du ha ett eget tält med dig.

Visste du att vi har två Europaleder i Sverige, E1 och E6? På E1 kan du vandra från Grövelsjön i norra Dalarna till Varberg och där ta färjan över till Danmark och fortsätta vandringen ner till Italien (i alla fall i normala fall). På E6 kan man börja på Roslagsleden i Norrtälje och gå till Malmö, varifrån leden fortsätter till Danmark och ända ner till Grekland.

Även om de internationella etapperna inte går att genomföra just nu, räcker den svenska sträckan länge.

Men kanske föredrar du cykel framför vandring? Sverigeleden sträcker sig från Helsingborg ända upp till Karesuando. Och Kattegattleden, från Helsingborg till Göteborg, utsågs 2018 till ”Årets cykelled i Europa”.

Åtskilliga nedlagda järnvägar runt om i landet har asfalterats och blivit utomordentliga cykelleder med behaglig lutning.

Sverige har en lång kustlinje och flera fantastiska skärgårdar, både norrut och söderut. Det är inte svårt att hitta en egen liten klippa att äta picknicken på.

Det finns också små mysiga fiskelägen utefter hela kusten. Varför inte passa på att besöka något av dem nu när man vädjar till de sommarboende att stanna hemma?

Unesco har utsett 15 platser i Sverige till ”världsarv”. Har du besökt Gammelstads kyrkstad utanför Luleå, Grimetons radiostation utanför Varberg, Engelsbergs bruk utanför Fagersta, eller Skogskyrkogården i Stockholm? Varför inte ägna sommaren åt att pricka av några av våra finaste sevärdheter.

Och kanske har du haft en dröm om att övernatta i en trädtopp, under vattenytan, i ett glashus eller i en mongolisk jurta? Det finns en mängd udda boenden även i vårt land – kanske rent av runt hörnet där du bor.

Ta chansen att upptäcka smultronställena i din närmiljö i sommar!

På många ställen i Sverige finns numera något som heter ”Hittaut”, ett friskvårdsprojekt som ska hjälpa människor att upptäcka spännande platser.

Sveriges 15 världsarv

Drottningholms slottsområde, Ekerö (1991)

Birka och Hovgården, Ekerö (1993)

Engelsbergs bruk, Fagersta (1993)

Hällristningsområdet i Tanum (1994)

Skogskyrkogården, Stockholm (1994)

Hansestaden Visby, Gotland (1995)

Laponia, Lappland (1996)

Gammelstad kyrkstad, Luleå (1996)

Örlogsstaden Karlskrona (1998)

Södra Ölands odlingslandskap (2000)

Höga Kusten, Ångermanland (2000)

Falun och Kopparbergslagen (2001)

Grimeton radiostation, Varberg (2004)

Struves meridianbåge (2005)

Hälsingegårdarna (2012)

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sveriges inställning liknar bosättarnas – allt eller inget

Israelkommentar Trots att Israels regering i skrivande stund, tisdag morgon den sjunde juli, ännu inte i detalj har... torsdag 9/7 00:00

Vill se svensk protest mot moskébeslutet för Hagia Sofia: ”Skymf”

Turkiet. Hagia Sofia ska bli moské, det meddelar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Den välkända... fredag 10/7 21:38
E-tidning
Senaste magasinen