Vem är som Herren vår Gud, han som tronar så högt, som ser ner så djupt – vem i himlen och på jorden
Psaltaren 113:5-6

Världen idag

Här skrev Anne Frank den dagbok som ännu berör

Varje år besöker 1,3 miljoner människor Anne Franks hus i Amsterdam, Holland. Biljetterna är alltid utsålda och hälften av de besökarna är under 30 år.

– Utan dagboken hade vi inte kunnat bevara gömstället, menar Maatje Mostart, som arbetar på museet.

Reportage · Publicerad 11:20, 29 apr 2020

De flesta har nog hört talas om den berömda dagboken skriven av Anne Frank, den tysk-judiska tonårsflickan som växte upp i Amsterdam, Holland, men dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Från den 6 juli 1942 till den 4 augusti 1944 gömdes hon och hennes familj, samt fyra andra, undan nazisterna.

I dag är gömstället ett museum med runt 6 600 svenska besökare årligen. Flest besökare kommer från USA.

– Intresset för Anne Franks livsberättelse och huset har inte minskat. Det är alltid utsålt och genomsnittsbesökaren är ganska ung, berättar Maatje Mostart.

Hon jobbar för Anne Frank-stiftelsen, som är en oberoende ideell organisation, bildad 1957.

Maatje påpekar hur viktigt det är att folk kan besöka huset och lära sig om Anne Frank.

– Vi önskar förhindra att det händer igen. Visa folk vad som kan hända och vad som har hänt, säger Maatje, och sammanfattar stiftelsens vision med tre ord:

– Uttrycka, bevara och förhindra.

Men att hälften av besökarna är yngre än 30 år går inte obemärkt förbi.

– Problemet är att tidsavståndet blir större och större, så vi måste ge mer bakgrund om Förintelsen, andra världskriget och historien om familjen Frank, förklarar Maatje.

De två senaste åren har stiftelsen därför förnyat museet för att bättre passa en yngre besökarskara, varav många är skolklasser.

– Under 2018 genomgick 1 023 grupper från bland annat grundskolan och lärarutbildningen utbildningsprogrammet på holländska, engelska eller tyska, informerar Mostart.

Två av de utländska besökarna är 25-åriga Karine Mithaug och vännen Kine Hagen Deraas, 23 år, från Ski i Norge.

– Jag älskar Anne Frank, berättar Karine, som läste dagboken då hon gick i åttonde klass.

25-åringen, som då var runt samma ålder som den skrivande Anne Frank, minns att hon tyckte synd om den judiska tonårsflickan.

– Samtidigt var det spännande, så jag har sett alla filmer och dokumentärer om henne, erkänner Karine.

Även om hon och Kine kallar sig turister i Amsterdam, är Anne Franks hus huvudanledning till att de åkte till Nederländerna.

– Vi hade inte åkt hit om vi inte hade fått biljetter, konstaterar Karine.

Maatje medger att Anne Frank var en stor författare.

– Utan dagboken hade vi inte kunnat bevara gömstället, säger hon.

Anne Franks dagbok, som det i dag finns tre versioner av, publicerades redan 1947. Tack vare amerikanska teaterproduktioner och filmer blev Anne Franks livsberättelse känd i hela USA, vilket förklarar varför många vill se det hemliga gömstället.

I Amsterdam höll dock huset med gömstället på att förfalla.

– Ett grupp välkända Amsterdam-bor tog då initiativ att rädda byggnaden. Med hjälp av Otto Frank [Annes far; red anm] och borgmästaren blev gömstället ett museum 1960, berättar Mostart.

I linje med visionen att uttrycka, bevara och förhindra önskar stiftelsen sprida Anne Franks livsberättelse till så många som möjligt över hela världen.

– Dock måste vi komma i håg att hon bara var en av sex miljoner. Hennes berättelse är en del av judarnas historia, som vi inte får glömma, påpekar Maatje, och citerar Otto Frank:

– ”Vi kan inte ändra det som har hänt. Det enda vi kan göra är att lära av det förflutna och inse vad diskriminering och förföljelse av oskyldiga människor leder till.”

Intresset för Anne Franks livsberättelse och huset har inte minskat. Det är alltid utsålt och genomsnittsbesökaren är ganska ung.

Nöjespark i Judeens öken lockar tusentals besökare

Israel. Mitt i Judeens öken, i ett industriområde i ett judiskt samhälle, har en världsunik nöjespark... onsdag 5/10 21:00

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Det politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Rekommenderat Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Klara dig i en vecka – så packar du krislådan

En gång om året vill MSB påminna oss om att krisen kan komma. Sällan har det väl känts så aktuellt... torsdag 6/10 04:00

Israel är ett föredöme i att ta ansvar för sitt närområde och sitt land

Israelkommentar Jag kom nyligen hem från en vecka i Israel och som alltid har jag så många intryck. Vi var en grupp... torsdag 6/10 00:00

Lovsången tillhör Kristi kyrkas dna

Inför söndag Vad är lovsång? Det är ju ett begrepp som rymmer både missuppfattningar och ”aha-upplevelser”. Är... torsdag 6/10 00:00
E-tidning
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier