Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Här har det världsberömda svenska glaset sitt hem

Upptäck Glasriket, inne i djupaste Småland, som inte bara bjuder på glaskonst, utan även viltsafari och hisnande adrenalinkickar för hela familjen.

Reportage · Publicerad 14:00, 15 sep 2020

Skog, skog och åter skog, så långt ögat ser. Jag åker mellan Orrefors och Kosta i Glasriket i djupaste Småland.

Landshövdingarna i Kalmar och Kronobergs län ville på 1700-talet få fart på sina län och insåg att just skogen var en resurs. Tillsammans startade de 1742 ett glasbruk, som de gav namnet Kosta efter de första bokstäverna i sina egna efternamn, Koskull och Staël von Holstein.

Här fanns det gott om trä till de energislukande ugnarna, men också en brukstradition och tillgång till arbetskraft. Under senare delen av 1800-talet ville driftiga mästare från Kosta bli sina egna chefer och nya glasbruk växte upp på flera orter i trakten.

Genom tiderna har ett hundratal  glasbruk varit i drift i Glasriket, men de senaste 30 åren har vi läst mycket om kris i branschen. Orrefors, Kosta och Boda slogs samman till ett bolag som numera har all sin produktion i Kosta. I dag finns bara fem av de klassiska småländska glashyttorna kvar: Kosta, Skruf, Målerås, Pukeberg och Bergdalahyttan.

Men på senare år har det faktiskt öppnats allt fler små konstglashyttor, ofta av unga glasblåsare med höga ambitioner.

Från början var det bara bruksföremål man tillverkade, men 1898 anställdes en konstnär på Kosta glasbruk, och han kom att följas av fler på många av glasbruken. På världsutställningen i Paris 1925 fick det svenska glaset sitt genombrott, och konstnärer som Bertil Vallien och Ulrika Hydman Vallien har nått världsrykte på senare år. 

Jag kommer in i Glasriket vid Nybro, där jag hittar både Nybro glasbruk och Pukebergs glasbruk, som också innehåller Riksglasskolan, där nya glasblåsare utbildas. Jag fortsätter till Orrefors där glasbruket stängdes 2013, men där det finns en utställning och en liten hytta. 

Genom skogarna fortsätter jag så till Kosta, i dag den naturliga centralorten i Glasriket. För drygt tio år sedan byggdes Kosta Boda Art Hotel. Redan i receptionen möts man av Bertil Valliens droppformade glasbollar och hela hotellet är som en konstutställning – och allt jag ser är till salu. Nästan varje dag säljs en del av inredningen och ersätts av något nytt.

Till och med i den lyxiga spa-avdelningens pool simmar man över en glasutställning, och den spektakulära Glasbaren är byggd i glas som skiftar i olika blå nyanser.   

Från hotellet har man gångavstånd till hyttorna, där man kan följa tillverkningen – eller själv pröva att blåsa sitt eget glas. Jag ser en yngre tjej prova på att göra en glasboll, vilket påminner om mina teckningslektioner i realskolan; det alster man stolt kom hem med hade till 80 procent gjorts av lärarinnan, nu den professionelle glasblåsaren.

Det är imponerande att se hur skickligt glasblåsarna tar ut en glödande klump ur ugnen och genom att blåsa i och snurra på röret snart har format den till ett dricksglas, som går vidare till nästa man som vid sin station snabbt formar en mindre klump glödande massa till en fot som fästs vid glaset. 

Ett fantastiskt hantverk rakt igenom. Det enda högteknologiska hjälpmedel som syns är en datorskärm som visar ugnens temperatur, ganska exakt 1 463 grader hela tiden. På väg ut från hyttan finns montrar med exempel på en del priser man tillverkat, till exempel Jerringprisets glasskål, Glasbollen, Let's Dance-skon och Polarpriset.

Mittemot hyttan finns Kosta Boda Art Gallery, en mycket välbesökt utställning, och lite längre ner ligger den berömde möbeldesignern Bruno Mathssons glashus, byggt som tjänstemannabostäder på 1950-talet. På bruksområdet finns också Kosta Boda bruksbutik och Kosta Outlet Home, där man kan köpa produkterna med sig hem.

På sofforna utanför sitter männen på rad med påsar vid fötterna och väntar på sina damer, som förmodligen är inne och handlar ännu mer. 

På andra sidan vägen ligger ett relativt nybyggt köpcentrum i tre plan, Kosta Outlet. Där hittar man många kända varumärken. Och någon kilometer bort ligger Lågprisvaruhuset.

Glas, shopping och massor av turister kanske dock inte är vad barn älskar allra mest. Men det finns även andra aktiviteter i Glasriket.

Till exempel finns här en älgpark och sedan tre år också en safaripark. Älgar har jag sett förr så jag väljer safarin, för mufflonfår och visenter har jag aldrig sett. Jag köper en biljett inne i Kosta Outlet och tar bilen några kilometer mot Lessebo. Väl framme vid grinden stoppar jag min biljett i en läsare och grindarna öppnas trots att anläggningen ännu inte är bemannad. 

Jag har inte kört många hundra meter innan en stor vildsvinshanne går rakt över grusvägen, som går i en slinga genom safariområdet. Vid sidan av vägen ser jag hela storfamiljen; det vimlar av kultingar i olika storlekar. Sedan är det glest med djur ända tills jag kommer nästan till slutet av slingan, där jag stöter på en del dovhjortar.

Jag kör ett varv till. Nu är entrén bemannad och det visar sig också att personalen har kört ut foder till utfordringsplatserna, vilket lockar fram djuren ur den täta skogen. Ganska omgående på andra varvet står två mäktiga visenter på en liten kulle och håller koll både på den egna hjorden och de mufflonfår och vildsvin som springer runtomkring dem.

Det här varvet bjuder på betydligt fler djur, även om hjortarna verkar lite skygga och drar till skogs när jag närmar mig.

Innan jag lämnar Glasriket besöker jag ett ställe som bokstavligen kan ta andan ur folk. Norr om Klavreström tar jag till vänster in på en liten grusväg som slutar med en brant backe upp på ett berg med en fantastisk utsikt. Där ligger Swedenziplines Base Camp, en imponerande anläggning byggd helt i rustikt trä.

Här finns vedeldad bastu, klättertorn, badsjö, camping, grillplatser och en restaurang, där man serverar småländsk husmanskost. Utsikten är vidunderlig, både från restaurangen och bastun. Bland alla handmålade skyltar med instruktioner och varningar hittar jag också en med texten ”Herren är min herde, mig skall intet fattas”.

Runtom i skogen finns det torn som knyts ihop av sammanlagt fyra kilometer linor. Det finns olika banor, från grön till svart kamikaze. Jag kommer lagom för att se en familj med två tonårsbarn som står redo. De leds av två välutbildade guider; säkerheten står i fokus och innan de ger sig i väg får de en grundlig genomgång.

De klättrar upp i det 20 meter höga starttornet och en efter en kastar de sig under tjut i väg till nästa torn, hängande i en sele som glider under linan. Från det tornet går en lina till nästa torn, och så vidare. Den längsta enskilda linan är 427 meter, högsta höjden är 52 meter ovan mark och man kan komma upp i hastigheter på 70 kilometer i timmen.

Det är dagens sista grupp som ger sig i väg när jag anländer, så jag får nöja mig med en fika i restaurangen och att på insidan ta spiraltrappan upp i klättertornet. Därifrån tar jag mig över en 25 meter lång svajig hängbro till ziplinens starttorn, varifrån jag tar trappan ner.

Det kanske är lagom för en pensionär, men jag måste erkänna att jag blev sugen på att pröva zipline. Och den äldsta som åkt är 86 år, påpekar personalen.

På världsutställningen i Paris 1925 fick det svenska glaset sitt genombrott, och konstnärer som Bertil Vallien och Ulrika Hydman Vallien har nått världsrykte på senare år.
Den längsta enskilda linan är 427 meter, högsta höjden är 52 meter ovan mark och man kan komma upp i hastigheter på 70 kilometer i timmen.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier