Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Han torpederades av ett tyskt krigsskepp och togs för död

De allierades landstigning i Normandie den 6 juni 1944 var inledningen på en offensiv som ledde till att Nazityskland och Adolf Hitler föll knappt ett år senare. Under den ödesdigra junidagen befann sig Monrad Mosberg på jagaren Svenner, och är i dag förmodligen den enda nu levande norrman som var med att strida mot tyskarna i detta stora slag för 75 år sedan.

Reportage · Publicerad 07:43, 7 jun 2019

– Jag är fortfarande imponerad över planeringen av denna stora aktion, där 4 000 fartyg, 10 000 flyg och 125 000 män deltog i den inledande fasen. Vi visste vad vi skulle göra. Det är otroligt att operationen inte läckte ut så att tyskarna fick reda på det, säger Monrad Mosberg.

Vi besöker honom på Stranna center i Tvedestrand, Norge, där han har bott den senaste tiden. Han har ett minne som en ung människa skulle kunna avundas. Krigsveteranen berättar detaljerat och levande om det som hände för snart 75 år sedan. 

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.