Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

”Gud har lett mig till det här uppdraget”

Charlotta Norrby har jobbat på Sida i 26 år och med bistånd i hela sitt liv. I höst blir hon ny generalsekreterare för Svenska missionsrådet, SMR. I en öppenhjärtig intervju berättar hon om sin längtan efter att få jobba utifrån en kristen värdegrund och om tillfrisknandet från cancer för åtta år sedan.

– Då upplevde jag hur Gud grep in på ett väldigt konkret sätt, säger hon.

Reportage · Publicerad 07:00, 1 jun 2020

– Jag har alltid varit intresserad av frågor kring det civila samhället, religiösa aktörer och vad religion betyder för utvecklingen, berättar Charlotta Norrby.

I 15 år hade hon en ledande roll på Sida, både i Afrika och hemma i Sverige, och hon var i åtta år chef för Sidas enhet för det civila samhället, med ansvar för policyperspektivet och för stödet till ett antal stora svenska och utländska organisationer.

Under det senaste året har hon jobbat på EU:s biståndsdirektorat i Bryssel, som sekonderad nationell expert, för att få EU och medlemsstaterna att samarbeta bättre på landnivå i utvecklingsländerna.

– På Sida kom jag i kontakt med flera stora trosbaserade organisationer, som SMR, PMU, Svenska kyrkan och Diakonia, förklarar hon.

– Religiösa aktörer är otroligt viktiga för utvecklingen. Människor i Sverige förstår inte riktigt detta, eftersom vi – tycker vi i alla fall – är ett sekulariserat land. Vi förstår därför inte alltid hur mycket religionen betyder för människor, både positivt och negativt, säger hon, och nämner extrema rörelser som IS som ett varnande exempel.

Svenska missionsrådet (SMR) är en paraplyorganisation för 33 medlemsorganisationer där SMR vidareförmedlar Sida-medel till över hälften av organisationerna. Charlotta har under många år följt SMR och blivit väldigt imponerad.

– Jag är imponerad över det arbete som görs kring religion, utvecklingsfrågor och missionsteologisk reflektion. Jag uppfattar SMR som en professionell, lärande och reflekterande organisation som har en unik roll i det ekumeniska Sverige, säger hon.

– SMR samlar många olika kyrkofamiljer i en gemensam plattform som inte behöver vara en åsiktsgemensskap. Där kan man samlas kring frågor, reflektera tillsammans och mångfalden kan vara en tillgång, fortsätter hon, och beskriver hur hon under en tid har känt en längtan efter att arbeta utifrån en kristen värdegrund.

År 2012 blev en personlig vändpunkt. Sex år tidigare hade Charlotta blivit sjuk i bröstcancer och nu fick hon reda på att cancern hade spridit sig till levern.

– Då upplevde jag hur Gud grep in på ett väldigt konkret sätt, berättar hon.

– En snickare som byggde om i vårt kök råkade vara hemma när jag fick beskedet om att cancern spridit sig. Han och hans fru, som båda var med i Livets ord, ställde upp jättemycket och i deras hemgrupp bad de mycket för mig.

– Jag började gå i hemgruppen och fick väldigt mycket stöd och förbön. Snickaren, Ingemar Ahlgren, fick också en profetia av en gästpredikant på Livets ord, att han hade en gåva att förmedla helande. Det hände samma dag som jag hade fått det slutliga beskedet om metastaserna i levern, och jag såg det som ett tecken, fortsätter Charlotta.

Efter ett halvårs behandling blev det ett genombrott då läkarna vågade göra en experimentell operation.

– Det har nu gått åtta år sedan dess och jag är fortfarande symptomfri. Det skedde ett mirakel genom att den helige Ande samverkade med sjukvården. Min tro fördjupades och jag kände att jag ville ha en förändring och öka tjänandet i mitt liv, säger Charlotta.

– Efter det har jag sökt vägar till att göra tjänandet till en större del av mitt liv, och nu har jag hittat den här fantastiska möjligheten att få bli generalsekreterare för SMR. Jag känner en otrolig tacksamhet för det mirakel som skedde och att dessutom få ett annat djup i mitt tjänande.

Charlotta har alltid varit troende även om kyrkobesöken ibland varit sporadiska. I dag är hon aktiv i Lagga församling utanför Uppsala och är dessutom kyrkvärd i Svenska kyrkan i Bryssel.

Även om hon förstår att man kan se det som att hon byter sida när hon nu lämnar en myndighet för att arbeta med idéburna organisationer, känner hon egentligen inte så.

– Det civila samhället har ju en granskande roll i relation till myndigheterna, men här handlar det ju om att jobba tillsammans för utvecklingen i världen, resonerar hon.

Vad vill du mer åstadkomma som generalsekreterare?

– Att ge en ökad förståelse för religionens positiva drivkraft när det gäller rättighetsbaserat arbete för att skapa en rättvis, fredlig och hållbar värld. Mission förknippas ofta med evangelisation, men det är bara en del, det är även en tjänst, där tro och handling hänger ihop.

Charlotta tror att hennes långa bakgrund på Sida har gett en förståelse och ett kontaktnät som kan bli värdefullt i hennes nya jobb.

– Jag förstår att det är något annat att jobba inom det civila samhället. Jag tar mig an uppgiften med stort intresse och engagemang och hoppas och tror att jag blir rätt person.

Vad blir din enskilt största tillgång?

– Förutom min erfarenhet och mitt engagemang så är det nog min övertygelse om att Gud har lett mig hit.

Det skedde ett mirakel genom att den helige Ande samverkade med sjukvården. Min tro fördjupades och jag kände att jag ville ha en förändring och öka tjänandet i mitt liv.

Det är frukten som bör styra vilka träd vi bör vattna med våra bidrag.

Ledarkrönika Alla gagnas av goda resultat. Ett sunt och stabilt företag som lyckas med sin verksamhet och som... torsdag 17/9 00:00

500 par strumpor till minne av aborterade barn

Göteborg. På söndag genomför organisationen Livsval en stående manifestation i Göteborg, med 500 par... torsdag 17/9 12:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom... torsdag 17/9 00:10
E-tidning
Senaste magasinen

Ingenting kunde stoppa ungdomarnas lovsångsfest

Ung. “Vi vill ge dig ära, ära ...”, hördes på långa vägar från den välfyllda Torpladan, sensommaren...