Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

”Gud förberedde mig under lång tid för detta”

Redan när han blev frälst som 16-åring fick Kenneth Lillqvist en längtan efter att tjäna Gud. Precis det får han nu göra som en del av Sebastian Staksets organisation Heart of Evangelism – och nu har han dessutom släppt sin första singel som soloartist.

– Drömmen är att nå ut med budskapet även utanför kyrkans väggar, säger han.

Reportage · Publicerad 14:00, 11 jun 2020

Trots en uppväxt i kyrkan, med troende föräldrar, drogs Kenneth iväg från tron flera gånger i sin ungdom.

– Det var mycket annat som lockade under tonårstiden, att vara ute med vänner och göra sådant som inte bygger upp utan river ner. Jag ville testa saker, berättar han.

Efteråt har han sett en gemensam nämnare som räddat honom: hans mammas böner. För vid många tillfällen där det kunde ha gått riktigt illa har han sett hur Gud har beskyddat honom.

– Jag kan bara se tillbaka och konstatera att det faktiskt fanns någon där som bad för mig, jag är ett svar på mammas böner. Jag har fått se att rötterna går djupt, säger Kenneth.

Men likaväl som han drogs bort från kyrkan skulle han komma att dras tillbaka igen. När en ungdomspastor kom till kyrkan och bjöd in honom att jamma tillsammans med honom, valde han att åka dit.

– När vi jammade började ungdomspastorn spela lovsånger, och då var det något som hände i mitt inre. Jag tänkte ”vad är det här?”.

En jamning blev till flera, och så småningom bjöd Kenneths syster med honom till en ungdomskväll i kyrkan.

– När jag kom in i lokalen lovsjöng de och det var som att mötas av en atmosfär av kärlek och Guds närvaro. Då beslutade jag mig för att ta emot Jesus, berättar Kenneth, som då var 16 år.

– Det står ju i Bibeln att Gud drar i alla människors hjärtan. Då förstod jag det inte, men det var ju det han gjorde – han drog i mitt hjärta.

När Kenneth kom tillbaka till kyrkan och tron började han förstå att Gud hade en plan för hans liv – och att den hade med musik att göra.

Efter skolan reste han ett halvår till Malta för att jobba som ljudtekniker åt en radiostation som sände kristna program i Nordafrika och Mellanöstern. Sista månaden där deltog Kenneth i en kristen konferens, där en pastor profeterade över hans liv att han skulle åka runt i församlingar med musiken.

– Det fastnade direkt. Jag sade, ”jag är redo nu”, men pastorn sade att det kunde ta ett år eller tio år. Så jag förstod att i Guds tid kommer det att ske, att allting har sin tid.

Väl hemma i Sverige fick Kenneth jobb som säljare och senare butikschef, han träffade sin Anne och fick sonen Elvin. Samtidigt fanns det en längtan inom honom att få arbeta med musik. Kenneth är uppvuxen i en musikerfamilj där alla spelar något instrument, vilket gjorde att han själv utbildade sig inom produktion och mixning.

– Det var en period där jag kom bort från min församling. Bibeln låg i hörnet hemma och dammade. Det var som om jag upplevde en ökenperiod i mitt liv, berättar han.

Kenneth beskriver i dag dessa år som ”riktigt tunga”. Hans mamma gick bort och han försökte flera gånger släppa musik, men varje gång tog det stopp. Då började han ropa på Jesus om hjälp och om att han ville tjäna honom.

– I Jesaja 43 står det: ”Jag ska göra en väg i vildmarken och strömmar i öknen”. I det ropet till Gud var det som om det kom strömmar av levande vatten in i min situation. Jag kapitulerade och bara ropade till Gud.

2015 bestämde han sig för att lämna in nycklarna till jobbet som butikschef och hoppa ut i det okända.

– Jag bara upplevde inombords att det var dags att ta det steget, konstaterar han.

I efterhand har han insett att det var exakt tio år efter de där orden som profeterades över hans liv av en pastor på Malta.

– Jag visste inte vad som väntade, men jag kände en glädje på något sätt.

Kenneth åkte till Göteborg fört att jobba med ett musikprojekt, och genom det blev han involverad i en satsning som Smyrnakyrkan hade då Sebastian Stakset skulle medverka i en möteshelg.

– Samma vecka som möteshelgen var det som om Gud talade till mig att det skulle bli något mer, men vad förstod jag inte då.

Under två fullsatta kvällar ledde Kenneth lovsång i kyrkan och kompade Sebastian Stakset. Och när möteshelgen var slut frågade Sebastian om han ville fortsätta samarbeta.

– Det klickade i oss båda, det kom verkligen från Gud, säger Kenneth.

Och nu har de rest tillsammans de tre senaste åren för att delta i möten, kampanjer och konferenser runt om i landet.

– Det är verkligen en ny tid i vårt land, det är en väckelse. Människor hungrar efter att få höra evangeliet, konstaterar Kenneth, som fått se hur Jesus drar i människors hjärtan – hur allt från gängmedlemmar till vanliga människor får möta Gud, människor i olika åldrar.

– Det är fantastiskt att få se hur människor som levt i mörker, med år av trasighet bakom sig, får möta Gud, och hur Gud förvandlar deras liv. Jag har fått bevittna gång på gång hur Jesus upprättar och helar människor.

– Många människor därute ropar på hjälp och jag ser att det här är en tid där Guds kropp reser sig i det här landet. Under de här åren har vi fått se hur Gud mobiliserar sitt folk. Vi har en spännande tid framför oss.

Redan när Kenneth blev frälst som 16-åring sade han till Gud att han vill tjäna honom fullt ut – han bar på en längtan efter att få åka runt precis som han gör i dag.

– Det här blev liksom nästa kapitel i mitt liv. Innan jag lämnade in nycklarna till butikschefsjobbet var det mycket kamp. Men nu känner jag bara nåd och tacksamhet över att få göra det här.

De senaste ett och ett halvt åren har Kenneth jobbat inom Heart of Evangelism tillsammans med Sebastian Stakset, där mycket av den senaste tiden har gått till att jobba med sändningarna på deras Youtubekanal.

Men Kenneth har också nyligen för första gången släppt egen musik.

– Förra året upplevde jag att det var dags för mig att släppa något eget och under hösten började det födas låtar, berättar han.

Bland annat föddes då låten ”Mercy” – hans första singelsläpp. Låten handlar om att vara tacksam över Guds nåd och barmhärtighet över ens liv.

– Jag tror att det här är ett barmhärtighetens år, där vi mer än någonsin ska hjälpa och uppmuntra varandra, säger han.

Fler låtar kommer att komma framöver, berättar Kenneth.

– Jag har känt en sådan glädje över att få göra egen musik. Drömmen som jag burit på i många år är att förmedla det hopp som jag själv fått uppleva, och att få fler att ta emot kärlek och frälsning.

Han hoppas nu att låten ska nå ut till många – både kristna och dem som är nyfikna på tron.

– Drömmen är att nå ut med budskapet även utanför kyrkans väggar och jag tror att det är en låt som talar till både kristna och andra, säger han.

Jag kan bara se tillbaka och konstatera att det faktiskt fanns någon där som bad för mig, jag är ett svar på mammas böner.

Kenneth Lillqvist

Ålder: 35 år

Familj: Frun Anne, och sonen Elvin, 6 år

Bor: Eskilstuna

Yrke: Jobbar med musik och produktion inom Det finns hopp AB, ett dotterbolag till Heart of Evangelism

Intressen: Musik, fiske och att vara ute i naturen

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00