Vittnesbörd

Fredrik levde dubbelliv och brände miljoner på spel

I 26 år satt Fredrik Nygård fast i spelmissbruk – tills allt förändrades över en natt.

Fredrik Nygård har kallats Nordens värsta gambler och bedragare. Spel­beroendet fick honom att fly för sitt liv och fyra gånger försöka ta sitt liv. Men när han sade ja till Jesus förvandlas livet över en natt. 

– Mitt liv visar att ingen, verkligen ingen, är bortom räddning, säger den bokaktuella finländaren.

Publicerad Uppdaterad

Fredrik Nygård

  • Ålder: 47 år.
  • Bor: Vasa, Finland.
  • Familj: Frun Sarah och dottern Ella Grace.
  • Yrke: Föreläsare och företagare.
  • Aktuell med: Biografin All-in: Fredrik Nygård Nordens värsta gambler och bedragare (Sjöbergs förlag).

När Världen idag ringer upp Fredrik Nygård har han just landat hemma i Finland efter en intensiv turné i Sverige, sitt ursprungliga hemland, men han ska snart dit igen för fler föreläsningar. Här är spelmissbruket utbrett.

– Sverige ligger trea i världen över länder med procentuellt sett flest spel­missbrukare. Fyra procent av befolkningen har spelproblem, vilket motsvarar 400 000 personer. Det finns hur stora problem som helst, säger Fredrik.

När han för första gången testade en så kallad ”enarmad bandit” gick han bara i lågstadiet. I högstadiet började han se upp till de som var äldre och satt i den lokala campingens spelrum och rökte, drack kaffe och spelade flipperspel.

– Det var saker som fastnade i min hjärna: om man ska vara cool så ska man röka, dricka kaffe och spela Flipper, säger Fredrik.

Några år senare tog spelandet fart på allvar även för honom, när han som 16-åring hamnade på en folkhögskola med 300 kronor i fickpengar.

Det dröjde inte länge innan Fredrik själv hade köpt sig kaffe, ett paket cigaretter och satt sig vid en spelautomat.

– Jag gjorde allt vad jag sett de stora killarna göra, konstaterar han.

Fredrik visar ett klipp från en pokerturnering där han tävlat.

Och visst vann han pengar. Men det var högst tillfälligt.

– Om man spelar tillräckligt länge finns det bara en enda utgång: att hamna på noll. Det är bara en tidsfråga innan man förlorar. Man kan vinna många gånger, men man käkar hela tiden upp en liten bit av vinsten.

Några timmar senare klev han ut från macken. Fickorna var tomma och kroppen var fylld av hans första ångest över vad han precis hade gjort.

– Jag vet inte hur man ska beskriva ångest, men det är en fruktansvärd känsla. Det är mörkt, säger Fredrik, och förklarar att det tar ett bra tag att komma tillbaka till någon form av normalläge igen.

Om man spelar tillräckligt länge finns det bara en enda utgång: att hamna på noll.

Fredrik Nygård

– Det är mycket ångest, skuld och skam som är så stark att man bara vill isolera sig. Man hoppas att det som precis har hänt inte har hänt i verkligheten.

Men de 300 kronorna var bara början, skulle det visa sig. En kort tid senare hade han lånat ihop pengar från elever på internatet för att kunna fortsätta spela.

– Det fanns ingen broms. Elden tändes och sedan spred den sig snabbt, beskriver Fredrik.

Fredrik Nygård
Fredrik har precis kommit ut med sin biografi, som nu lyfts fram i bokhandlarna.

Som 17-åring var han skuldsatt med 60 000 kronor efter att ha försökt vinna tillbaka det han förlorat.

– Från dag ett började jag jaga mina förluster.

Biografin All-in: Fredrik Nygård Nordens värsta gambler och bedragare.

Men mitt i den perioden hade han vad han upplevde som en frälsningsupplevelse, vilket dämpade allt för en stund. Han lät döpa sig och beslöt gå på bibelskola, där han i princip höll sig borta från spelandet. Det var först efteråt som det brakade loss än värre, med spel som black jack, roulette och poker.

Skulderna växte till 250 000 kronor, samtidigt som Fredrik lite mot sin vilja började leva ett dubbelliv. Ett där han evangeliserade och på nytt gick på bibelskola, och samtidigt ett annat där han spelade och ljög för att lura människor på pengar i ett telemarketing­företag som han drev.

– När jag ser tillbaka på det skäms jag, säger han.

27 år gammal reste Fredrik till Las Vegas, den första av totalt 31 resor till spelvärldens huvudstad, och maxade sitt kreditkort. 

– Första kvällen vann jag motsvarande 100 000 kronor, något i den stilen. Men så småningom försvann allt igen.

Allt större summor sattes i omlopp. Men för att finansiera sitt spelande lurade han nu till sig pengar, från banker, kreditinstitut och privatpersoner. 

– Jag lånade 10 000 där, 10 000 där. Ibland uppemot 25 000 kronor. I enstaka fall var det större summor än så.

Fredrik visste exakt vilka knappar han skulle trycka på. Hans säljaregenskaper kom in, liksom manipulationstekniker.

– På den tiden hade jag en surrealistisk förmåga att lura till mig pengar. Efter att jag sedan förlorat pengarna hade jag dåligt samvete en kort stund, men på grund av förlusterna var jag tvungen att skaffa mer pengar.

Sju gånger har han haft tillgång till över en miljon kronor i kontanter eller på konton, och vid tre pokerturneringar vann han sammanlagt 2,5 miljoner kronor. 

Fredrik läser ur ett pokermagasin som skrev om honom under hans pokerkarriär.

Men även förlusterna var stora. En kväll brände han 60 000 euro i Helsingfors, en annan 49 000 dollar på några få timmar i Las Vegas. Dessutom var kontrasterna stora: från att åka limousine och bo i lyxiga sviter på hotell ena stunden, till att bo på gatan i nästa.

Fredrik har själv räknat ut att han har lurat till sig minst 25 miljoner kronor av människor på grund av sitt spelberoende. I en artikel kallade Afton­bladet honom ”pokersveriges mest hatade man”.

Detta hade också en annan svart baksida, när han i perioder tvingades fly för sitt liv från maffia och andra tungt kriminella som krävde tillbaka pengar de lånat ut till honom

– Jag har levt i glamour 300 dagar om året, men samtidigt har jag tänkt på självmord i 300 dagar. Det är helt surrealistiskt.

Fredrik säger att han har haft dödslängtan över tretusen dagar av sitt liv. 

– 300 dagar om året i tio års tid var det alltifrån en liten tanke till att hela dygnet konstant tänka på att avsluta mitt liv.

Jag har levt i glamour 300 dagar om året, men samtidigt har jag tänkt på självmord i 300 dagar.

Fredrik Nygård

– Så länge jag hade en ordentlig sedelbunt i fickan hade jag i stort sett aldrig några självmordstankar, och så länge jag hade chansen att fixa det var det okej. Men när jag hamnade på noll, eller nära noll, och inte hade några framtidsutsikter, då såg jag ingen anledning att leva, förklarar han.

Fyra gånger har han, på allvar, försökt ta sitt liv. Och varit väldigt nära att lyckas. Men kanske har alla förböner från människor i omgivningen beskyddat honom, resonerar han.

Efter en flyktresa hamnade Fredrik på ett hotellrum. Han hade avslutat en behandling för sitt spelberoende, utan att lyckas bli fri, och försökte nu förlika sig vid tanken på att förbli ”Nordens största gambler och bedragare”, som han kallades.

Det intensiva spelandet ledde till att Fredrik lurade många på pengar, vilket i sin tur ledde till stora rubriker i tidningarna.

Där på hotellet drabbades han av ett illamående olikt något annat han upplevt och som kulminerade i en genuin rädsla för Gud. För första gången fylldes han av en verklig ånger över allt han gjort, och för sina offer.

Fredrik insåg att han hela livet haft fokus på sig själv och inte på roten till sina problem. Och han insåg att han förvrängt Bibelns sanningar för att de skulle passa honom.

Fredrik reste hem till Vasa och tog kontakt med en kristen vän, som brukade be för honom.

Där och då sade Fredrik ett uppriktigt ja till att följa Jesus fullt ut – och fick se hela sitt liv fullständigt vändas .

– Över en natt blev jag fri från lögner, spelmissbruk och pengabegär. 26 år av spelmissbruk, lögner och manipulationer bara ”försvann”. Det hopplösa fallet var inte hopplöst för Gud, säger han.

Han beskriver hur hans fru, Sarah, har hållit i den tunnaste av trådar och levt i lögner under många år. Hon var skeptisk till förändringen.

– Jag brukar säga att jag tidigare ljög mellan 22 och 222 gånger varje dag. Men efter tre månader sade hon: ”Fredrik, det har hänt något. Du har inte ljugit en enda gång på tre månader.” För mig var det unikt.

Fredrik Nygård
”Jag ville ju dö och Nordens största gambler fick också dö. Han blev begravd med Kristus”, säger Fredrik.

I dag, drygt fem år senare, är han fortfarande som en helt ny person.

– Nu berättar min fru vitt och brett om det största mirakel hon någonsin upplevt, säger Fredrik.

Titeln som ”Nordens värsta gambler och bedragare” är inget han längre förknippar sig själv med.

– Jag kommer ihåg karaktären och allt han gjorde. Men jag kan inte tänka och känna så längre, jag är en ny skapelse i Kristus. Jag ville ju dö och Nordens största gambler fick också dö. Han blev begravd med Kristus. I dag går allt genom Gud och till Gud, säger han, och framhåller: 

– Det här är en berättelse om Guds nåd och till Guds ära.

Nu berättar min fru vitt och brett om det största mirakel hon någonsin upplevt.

Fredrik Nygård

Nyligen kom en Fredriks starka livsberättelse ut i bokform, skriven i samarbete med författaren Robert Lux under drygt elva års tid, där en stor del till och med skrevs innan Fredriks omvändelse. 

Numera är Fredrik ofta ute och föreläser.

Fredrik ser sina föreläsningar om faran med spelmissbruk som ett litet sätt att betala tillbaka något till samhället.

– Jag ser det här som ett sätt att betala tillbaka till samhället. Rent ekonomiskt går det inte att på en livstid betala tillbaka 25 miljoner kronor. Men det vore också en förlust att inte använda det här till Guds ära, resonerar han.

Vid föreläsningarna i skolorna talar han om spelandets mörka baksidor. I kyrkorna berättar han om vägen ut från dubbelliv, om att det finns en förlösande tro och sann omvändelse som är tillgänglig för var och en av oss. Till och med för de, till synes, värsta. 

– Mitt liv visar att ingen, verkligen ingen, är bortom räddning, säger Fredrik.

Powered by Labrador CMS