Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Entusiast vill placera Jesus på tittarnas tv-skärm

Det är kanske inte så många som vet var Stockaryd ligger. Men från en tv-studio i denna lilla ort i Småland nås tittare i hela världen.

Samarbetet med det internationella tv-nätverket TBN har banat väg för den vision som Anders Wisth länge burit på.

Reportage · Publicerad 07:00, 24 nov 2020

Anders Wisth var tidigare pastor i Pingstkyrkan i Stockaryd. Med Anders som eldsjäl har nu den kyrkan byggts om till en modern tv-studio, och genom partnerskapet med Trinity Broadcasting Network (TBN), världens största mediebolag med kristen profil, har TBN Nordic etablerats och blivit alltmer känt.

Anders är en entusiastisk och driftig medieman och kommunikatör, som brinner för att Jesus ska bli synlig på skärmarna i Sverige. Den visionen har han burit på i många år nu, och att Anders är en man som tror på det han gör kan nog ingen som lärt känna den sympatiske smålänningen tvivla på.

– Jag har i många år närt en längtan att förmedla evangeliet på ett begripligt sätt till vanligt folk, och tv-mediet har alltid fascinerat mig, säger Anders.

– Efter mina år som pastor jobbade jag med eget företag i möbelbranschen – en fantastisk tid, då jag reste över hela världen och byggde upp nätverk. När vi så inledde tv-satsningen här i Stockaryd drev jag den satsningen vid sidan av mitt jobb.

Han berättar att han strävade efter att lära sig så mycket som möjligt om tv-mediet och konsulterade många erfarna tv-producenter.

Det Anders främst ville ha svar på var hur man kunde forma en plattform för att göra proffsiga produktioner, med genomtänkt innehåll och uppföljning. I början producerades program för andra kristna kanaler, bland annat en serie samtalsprogram under rubriken ”Vardagstro”.

Men det var när den erfarne och idérike producenten och programledaren Siewert Öholm kom in i bilden som utvecklingen satte fart.

– Jag lärde mig oerhört mycket av Siewert, konstaterar Anders.

– Han blev en mycket god vän och mentor. Jag, som då nyligen förlorat min egen far, utvecklade en far-son-relation med Siewert, vilket berikade mig oerhört.

Många frågor ventilerades och de två funderade mycket på hur de skulle kunna föra en kristen tv-plattform ett steg längre.

– Vår gemensamma vision var att vi ville förmedla ett livsbejakande budskap på ett intresseväckande sätt, förklarar Anders.

När så Siewert efter en snabb sjukdomsprocess lämnade jordelivet i januari 2017, uppstod därför ett stort vakuum. Men efter en tid upplevde Anders att Gud utmanade honom ta ett steg i tro – och hösten 2018 avbröt han sin lönsamma karriär i näringslivet för att helt gå in i tv-satsningen.

För att komma vidare hade Anders många trevare ute i syfte att hitta en väg till samarbete med andra kristna kanaler, men samtalen ledde ingenstans. Det blev lite som att treva sig fram i mörkret, förklarar Anders, som bland annat tog en längre böneperiod, då han ropade till Gud om en lösning.

Han hade tagit ett steg i tro och drastiskt sänkt sin lön, och fått det bekräftat genom profetiska tilltal. Ändå kändes läget helt låst.

Tills en oväntad öppning infann sig som från ingenstans.

– Jag fick ett mejl från Tore Pansell, kontaktperson för TBN i Europa.

Tore meddelade kortfattat att han hade TBN:s uppdrag att hitta en samarbetspartner i Norden. Nu undrade han om Anders ville komma över till USA och diskutera ett eventuellt samarbete.

– Självklart ville jag det, det var ju en helt otrolig möjlighet som öppnade sig.

När de två sammanstrålade i USA försökte Tore tona ner förväntningarna. Han förklarade vidare att det gällde att göra ett gott intryck från början, annars skulle det bara bli en kortare artighetsvisit.

– Tore underströk att personerna vi skulle träffa var upptagna människor i en stor medieorganisationm och att om de skulle ge oss en timme av sin tid så skulle vi vara nöjda.

– Men faktum var att vi fann varandra, och vårt samtal varade minst dubbelt så lång tid, konstaterar Anders nöjt.

Det var bara öppna dörrar och Anders nöp sig i armen av förvåning. Var detta sant?

När han ombads beskriva sin vision av det han identifierade som viktigt för framtiden, kokade han ner det i tre punkter:

1. Vi tror inte på att importera ett givet koncept från USA, utan vill bygga något utifrån vår egen kultur.

2. Vi vill inte ständigt vädja om pengar.

3. Vi tänker inte tala illa om andra sammanhang, utan stå upp för att budskapet om Jesus räcker.

Anders är medveten om att när folk ser att USA finns med i bilden så tror många att alla kostnader blir betalda därifrån. Men han betonar att det inte stämmer i det här fallet.

– TBN, med dess långa erfarenhet av tv-produktion, erbjuder främst ett stort stöd för oss att utveckla kompetens, kapacitet och innehåll, säger han.

– Vi får också visst ekonomiskt stöd för sändningskostnader med tillhörande administration och får använda en del av företagets produktioner. Men all produktion som görs i Sverige får vi själva stå för, och för att växa i Sverige är det helt nödvändigt att vår egen bas utvecklas.

Anders välkomnar ett nära samarbete med lokala församlingar och erbjuder en plattform för kyrkor som vill satsa på egna tv-sändningar. Han är också angelägen om att det ska vara möjligt för tittare att ringa in böneämnen vid direktsändningar; där ska också de som vill ha samtal och själavård kunna lotsas vidare.

En stor del i framgångarna för kanalen är alla hängivna volontärer som finns med bakom kulisserna, framhåller Anders.

– Som tidigare församlingspastor har jag märkt att många inte finner en plats för sina speciella gåvor och talanger. Jag är så tacksam för att vi har hittat så många praktiskt kunniga och duktiga medarbetare, som bygger kulisser, jobbar med tekniska insatser och mycket annat.

Han förklarar att dagens tv-produktion rör sig med helt andra förutsättningar än för några decennier sedan.

– Förr satsades mycket resurser på ”hårdvara”, såsom satelliter och master. I dag har det blivit mycket enklare att sända program via nätet, och då kan mer resurser läggas på ”mjukvaran”, det vill säga själva innehållet och kvalitén på programmen.

Han påpekar att många tar del av utbudet via mobilen och då måste man anpassa sändningarna till mindre skärmar genom att exempelvis jobba mer med närbilder.

Anders nämner också att allt fler väljer att se program i efterhand, via kanalens arkiv, när de har möjlighet att titta, och kanske bara de delar av programmen de är särskilt intresserade av.

– Redan nu finns potential att nå en majoritet av svenska folket via mobilskärmarna. Det är en spännande utveckling och vi måste ta vara på den utmaningen.

– Men ensam är inte stark, utan vi behöver hjälpas åt för att nå ut i mediebruset, tillägger Anders, entusiastisk och förväntansfull inför framtiden.

Redan nu finns potential att nå en majoritet av svenska folket via mobilskärmarna. Det är en spännande utveckling ...

TBN Nordic

• TBN (Trinity Broadcast Network) är världens största kristna tv-nätverk, med totalt drygt 30 olika kanaler (däribland Hillsong Channel och Kanal Hayat, som bland annat stöds av Ibra).

• Lanseringen av TBN Nordic är en utveckling av det arbete som Mediahusets vänner och Lifely Channel har byggt upp i Stockaryd i Småland.

• Kanalen erbjuder program på nätet via tbnplay.se, direkt eller i efterhand via arkivet. Programmen kan också ses via en tv-box eller satellit. TBN arbetar även på att komma in på kabel-tv-nätverket.

• Under sommaren sände TBN Nordic från Nyhemsveckan, Lapplandsveckan, Kärrsjö och Sarons Dal i Norge.

• Kanalen erbjuder en plattform varifrån lokala församlingar kan nå ut med sina sändningar.

• Nyligen firade kanalen sitt tvåårsjubileum och presenterade då några heta nyheter som lanseras under hösten.

• För mer information om kanalen, se tbnnordic.tv

Ekumenisk bönevecka för kristen enhet

Bön. Den årliga böneveckan för kristen enhet genomförs den 18-25 januari i mer än 120 länder. Även om vi... fredag 15/1 20:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Följ Världen idag i sociala medier