Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

En nation följde rättegång mot barnsoldat i ”Herrens motståndsarmé”

Bortrövad som barn av ”Herrens motståndsarmé” men sedan skyldig till massakrer av hundratals oskyldiga i rollen som barnsoldat och krigsbefäl. Nyligen hölls rättegången mot Dominic Ongwen, 45 år, vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag, något som följdes via storbildsskärmar i Uganda.

Reportage · Publicerad 07:00, 16 feb 2021

Domen mot Dominic Ongwen föll den 4 februari. Han dömdes då skyldig på 61 åtalspunkter, såsom mord, grov våldtäkt, slaveri, bortförande av barn, tortyr och plundring.

Världen idag var på plats när rättegången visades på storbildsskärmar och fick möta både överlevande och tidigare lierade.

Ongwen var tio år när han själv kidnappades av gerillagruppen Herrens motståndsarmé (Lord's Resistance Army, LRA) och utbildades till barnsoldat. Han steg snabbt i rang hela vägen upp till befälhavare och ledde attacker där hundratals barn bortfördes från byar och flyktingläger i norra Uganda.

År 2005 utfärdade ICC en arresteringsorder för LRA-ledaren Joseph Kony, Ongwen och fyra andra befälhavare. Bland dem är det bara Kony och Ongwen som ännu lever. Medan Kony fortfarande är på fri fot, överlämnade sig Ongwen till USA:s specialstyrkor i den Centralafrikanska republiken i januari 2015.

Det blev inledningen på en historisk rättegång. Detta är nämligen första gången i ICC:s historia som en före detta barnsoldat blir prövad i rätten, och den stora frågan har varit: Är barnsoldater som tvingas begå krigsbrott skyldiga?

Janet Lalam (35) fördes bort från sitt hem i norra Uganda av LRA som tioåring. När hon fyllde 11 år var hon redan en erfaren barnsoldat och fru till Ongwen. Åren med gerillagruppen har etsat in djupa sår i själen, och Janet har svårt för att prata om minnena.

– Jag har gjort så hemska saker. Men precis som Ongwen hade jag inget val. Det handlade om att leva eller dö, säger hon, till Världen idag.

– Ongwen var bara ett barn som kidnappades och allt han gjorde var att följa order. När du hotas med döden gör du fruktansvärda saker och du förändras som människa. Jag vet vad jag pratar om för jag har upplevt det själv.

I dag är Janet mamma till sex barn. Två av dem är Ongwens.

– Det är få som vet någonting om min bakgrund, men jag är stolt över att jag har barn med Ongwen. Han var omtänksam och bra på så många sätt, säger hon.

Det är torsdagen den 4 februari och vi följer med Janet till lokalen i Gulu, där rättegången mot Ongwen ska visas på storbildsskärm. Hon tar plats bland omkring tvåhundra andra. De sitter i tystnad och ser på sändningen från domstolen i Haag.

Efter ungefär två timmar är det klart: Ongwen döms skyldig till 61 av 70 anklagelser relaterade till brott som han begick i början av 2000-talet. Domstolen avvisade försvarets argument att Ongwen begick många av brotten under tvång och att han själv blev kidnappad av LRA som barn och därmed inte kände till någon annan verklighet.

Domare Bertram Schmitt argumenterar att ”det finns inget som frigör Dominic Ongwen från straffrättsligt ansvar. Hans skuld har utan tvekan fastställts”.

Ongwen anklagas bland annat för att stå bakom en serie attacker, en av dem i Demokratiska republiken Kongo i december 2009, där cirka 350 civila dödades och minst 250 personer bortfördes. Domaren citerar flera uttalanden från rättegången:

”Unga flickor användes som sexslavar och misshandlades ofta”, säger ett vittne.

”Om du sade nej till en man riskerade du att bli dödad”, säger ett annat, enligt domaren.

Sändningen från Haag förvånar och upprör många.

Janet Lalam brister ut i gråt.

– Varför anklagar de Ongwen för allt som varje medlem i LRA står bakom? Ongwen skulle aldrig döda kvinnor av egen fri vilja. Han respekterade oss. Jag är så arg att jag inte orkar att prata, säger hon.

Bredvid henne sitter en annan kvinna som är helt förkrossad av domen.

– Ett barn lär sig att bita när det ser andra bita. Som barn i LRA fanns det bara en verklighet och det handlade om krig och död. Jag har levt samma liv som Ongwen och jag vet exakt vad han gjorde och hur han var. Han förtjänar inte detta, säger Joyce Alimocan (29).

Eveline Akwongo (34) har sett en annan sida av Ongwen.

– Jag såg Ongwen skära öron, näsa och läppar av nio personer. När han var färdig lade han kroppsdelarna i en spann och sade åt de stympade att be myndigheterna sätta tillbaka kroppsdelarna. Han gjorde mycket ont, men det var order från Kony, säger Eveline, som var barnsoldat och bortgift till en 40 år äldre befälhavare.

Ongwen kommer från Kilak-regionen i norra Uganda och föddes enligt sin familj 1980. Efter att ha blivit bortförd och befordrad till befäl rekryterades han till att leda en av LRA:s fyra brigader, Sinia-brigaden.

– Ongwen var disciplinerad redan som liten pojke. Han blandade sig aldrig i gräl och följde alltid order. Det tog inte lång tid innan han blev Konys och alla andras ”darling”, säger Grace Adong (40), som kände Ongwen väl från tiden i LRA.

Den ugandiska armén (UPDF), som har försökt ta knäcken på Kony och LRA i över 25 år, anklagas också för otaliga mord på civila i norra Uganda. Amnesty International och Human Rights Watch har i otaliga rapporter anklaget landets säkerhetsstyrkor för övergrepp såsom tortyr och våldtäkter under kriget mot LRA.

– Den ugandiska armén har dödat minst lika många som LRA, men det pratas det aldrig om. Allt som hände på den tiden har LRA fått skulden för, säger Grace.

ICC har efterforskat krigsförbrytelser i Uganda sedan 2004 och involverat lokalbefolkningen i den pågående rättegången mot Ongwen. Drygt fyratusen vittnen har deltagit i processen, och även flera kristna ledare har varit involverade.

Biskop Nelson Onono-Onweng är en av dem. Han kommer från området Lukodi, där LRA attackerade ett flyktingläger 2004.

– Många i min familj dog under attacken här i Lukodi. Det som Ongwen och de andra i LRA gjorde är en synd. Rättegången har varit en lång process och jag är lycklig att rättvisan äntligen har segrat, säger biskopen.

LRA-ledaren Joseph Kony säger sig handla efter Bibelns tio bud, men enligt biskop Onono-Onweng borde inte Kony få kalla sig kristen.

– De grundläggande principerna för kristen tro är kärlek, och det finns ingen kärlek i Konys handlingar. Bibeln säger klart och tydligt att om du älskar Gud så älskar du också andra människor, och om du ser Gud i andra människor så skadar du dem inte.

– Kony är en extremist som kallar sig kristen, men man kan inte vara praktiserande kristen och samtidigt utföra sådana brutala handlingar, säger Onono-Onweng.

I salen i Gulu där rättegången visats anser många att Ongwen förtjänar ett mildare straff eftersom han utförde många handlingar under tvång. Men det finns dem som är glada över domen.

– Denna rättegång kommer att hindra andra från att utföra sådana handlingar i framtiden. Domen mot Ongwen är en seger för rättvisan, säger Sam Odong.

Nancy Abwot håller med honom, och säger att Ongwen förtjänar ett hårt straff.

Jag har förlorat allt jag har på grund av LRA och jag ser ingen framtid för mig och barnen, säger Nancy, som var barnsoldat och även hon Ongwens fru i många år.

Utanför Janet Lalams hus står en säck med skor. Hon säljer skor på gatan för att få pengar till mat, husrum och skolutgifter. Janet har ingen utbildning eftersom hon förlorade sin barndom till LRA. Den ensamstående mamman kämpar i dag mot stor stigma.

– Min familj har inte velat träffa mig sedan jag kom hem igen. De kal­lar mina barn rebeller, säger hon.

Trots all smärta har hon fortfarande varma tankar om Ongwen.

– Jag vet att det här är en omöjlig tanke, men om livet vore annorlunda skulle jag kanske fortfarande vara hans fru. Han har aldrig gjort mig något ont, säger hon.

När du hotas med döden gör du fruktansvärda saker och du förändras som människa. Jag vet vad jag pratar om för jag har upplevt det själv.
Ett barn lär sig att bita när det ser andra bita.
[Joseph] Kony är en extremist som kallar sig kristen, men man kan inte vara praktiserande kristen och samtidigt utföra sådana brutala handlingar.

Lord's Resistance Army (Herrens motståndsarmé)

LRA grundades av Joseph Kony 1987.

Målet för gerillagruppen var att störta Ugandas regering och ersätta den med en ny regering baserad på Bibelns tio bud.

Under det långa gerillakriget dödades många tusen ugandier. Många stympades och över två miljoner tvingades fly.

Gerillagruppen är ökänd för att ha bortfört barn och tvingat dem att bli soldater och sexslavar.

Kony har varit eftersökt av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) sedan 2005.

Afrikanska unionen (AU) har klassificerat LRA som en terroristorganisation.

Källa: NTB

Barnen får betala priset för vuxnas relationsexperiment

Ledare I individualismens namn lanseras ständigt nya sätt att bryta normer kring relationer och familj.... torsdag 4/3 00:10

Tre med livshotande skador efter attack i Vetlanda

Misstänkt terrorbrott. Vetlanda chockades av onsdagens attack då en man i 20-årsåldern gick till angrepp mot flera... torsdag 4/3 08:25

Trots motstånd delar de sin tro

Missionsglimten Varje vecka har jag förmånen att ha kontakt med det som vi till vardags kallar för missionsfältet i... torsdag 4/3 06:00

Köpmän och missionärer förde kristen tro till Sverige

Sveriges kristna arv (del 1/12). Kristnandet av Sverige var en lång process, och kristendomen och dess arv skulle få en oerhört stor... torsdag 4/3 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier