Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

”Årets kristdemokrat” är redo att lämna över stafettpinnen

Han är ”Årets kristdemokrat” 2021 och efter tjugo år som kommunalråd i Sävsjö förbereder han för ett överlämnande. Under Stefan Gustafssons tid på posten har KD blivit kommunens överlägset största parti. Hur gick det till?

Reportage · Publicerad 07:00, 18 jun 2021

– Det finns bara ett sådant här jobb i Sävsjö kommun och jag kan inte fatta själv att jag har haft det så länge. Det är klart att man är tacksam och glad och känner sig hedrad, säger kommunalrådet. 

Stefan Gustafsson är en son av bygden, uppvuxen i södra delen av Sävsjö kommun, på småorten Hjälmseryd och i samhället Rörvik, mitt i Småland. Att hans farfar hade varit med att grunda Kristdemokraternas lokalavdelning i Hjälmseryd på 60-talet var mer än Stefan visste om när han växte upp på 1960- och 1970-talen.

Sin pappas engagemang i partiet var han medveten om, men inte intresserad av. 

– Det där med politik var inget som gav några positiva vibbar, minns han. 

Den kristna tron, däremot, har han burit med sig. I början av tonåren beslöt han att överlämna sitt liv till Gud och döptes i pingstförsamlingen i Stockaryd, där han är med än i dag. Att vara kristen beskriver han som en resa, som börjar när man lägger sitt liv i den levande Gudens händer. 

– Det innebär också att man försöker leva i en relation med Gud och att man lyssnar in Guds vilja i sitt liv. Man vill leva för honom, med honom, utvecklar Stefan.  

I skolan utbildade han sig till metallarbetare och efter en period i Stockholm, där han bland annat studerade musik, flyttade han tillbaka till Rörvik och arbetade med metall. Efter ett tag gick dock företaget i konkurs, och han förlorade sitt jobb. 

I samhället Stockaryd, mellan Rörvik och Sävsjö, behövdes samtidigt någon som kunde arbeta med intellektuellt funktionsnedsatta och daglig verksamhet. En vän till Stefan som jobbade där rekommenderade honom. Själv kände han sig osäker, men tyckte att det lät spännande och tackade ja till ett halvårsvikariat. Sedan blev han kvar i 18 år. 

Stefan beskriver hur engagemanget för människorna han jobbade med förlöste ett större engagemang för människor och samhället. När han kom med i en ny samhällsförening förstärktes det, och genom att han blev ansvarig för kontakten med kommunens politiker väcktes tanken på att själv bli en sådan. 

– Jag kände att det kanske vore spännande att inte bara jaga politiker utan ta ett steg till, förklarar han. 

Detta var 1980-tal och Kristen demokratisk samling, som Kristdemokraterna då hette, sågs av vissa som ett extremt parti, men för Stefan var KDS det självklara valet. 

– Jag tror att alla människor mår väl av det som är den kristna värdegrunden, och det fanns inget annat alternativ. Jag skulle inte ha kunnat engagera mig i något annat parti, då, säger han. 

Stefan gick med i lokalavdelningen, hamnade på valsedeln till kommunfullmäktige, blev invald och blev även ledamot i socialnämnden. Mandatperioden därpå blev han vice ordförande i kommunstyrelsen. 

I början av 1990-talet förlorade Stefan sina föräldrar, som båda fick cancer och dog innan de hunnit fylla 60 år. Medan föräldrarna var sjuka kunde han se hur de värderade om sina liv och framför allt värderade relationer högt. 

– Särskilt mamma, hon sade flera gånger: ”Stefan, när jag är borta, se till att du har goda relationer med dina syskon och andra människor.” Det planterades djupt i mig, berättar han. 

Efter valet 1998 fick kommunen ett nytt moderat kommunalråd, som dock snart blev sjukskriven i perioder. Eftersom Stefan var vice ordförande i kommunstyrelsen blev det han som fick rycka in som ersättare. När kommunalrådet avgick fick Stefan bli vikarie, och då vare sig Centern eller Moderaterna kunde vaska fram någon annan, fick han till slut erbjudandet att fortsätta mandatperioden ut, och tackade ja. 

– De sade: ”Tar du det här jobbet så ska vi stötta dig till hundra procent.” Då kändes det också för mig som en bra möjlighet, för då kände man att kraven inte är så höga, förklarar Stefan. 

Samtidigt beskriver han hur kommunen hade dålig ekonomi, ett tapp på över tusen invånare på tio år, ett negativt företagsklimat och ett tufft klimat mellan politiker och tjänstemän. Därtill behövde Stefan, på bara några månader, sy ihop ett budgetförslag för nästkommande år, något som fullmäktige kunde stödja. 

– Det var fantastiskt roligt, för jag kände att jag fick ett väldigt stöd i att göra en nystart för Sävsjö kommun. Då födde vi en vision som vi lever på än i dag, konstaterar han. 

Den nya visionen bestod av två mål. Det första, som i dag kallas ”tillsammans”, handlade om just det som Stefans föräldrar hade inpräntat i honom: att skapa goda relationer, både internt, bland politiker och tjänstemän, och utåt. 

– Det är när man är flera som drar åt samma håll som det händer någonting, och det var det vi saknade, menar Stefan. 

Det andra målet var att skapa en barnvänlig kommun, eftersom de såg barnen som kommunens framtid. Till detta lades ett fokus på miljön, och visionen har sedan varit att ”tillsammans skapa en grön barnvänlig kommun”.  

Med sin övertygelse om goda relationers betydelse, och sin praktiska erfarenhet av detsamma genom föreningsliv och tidigare jobb, har Stefan fått gå i bräschen för visionen, som han menar har lett till samarbetsanda och utveckling. 

Genom samarbeten har de till exempel fått lokaltåg som stannar i kommunen, en biogasanläggning som drivs av lokala bönder och nybyggen av skolor i mindre samhällen. 

Kommunens nuvarande ekonomi beskriver kommunalrådet som ”fantastiskt god” och de äldres nöjdhet med äldreomsorgen som hög enligt nationella jämförelser. Sävsjö har också uppmärksammats av Sveriges kommuner och regioner för att vara en av de mest effektiva kommunerna i landet. 

I våras fick Stefan motta utmärkelsen ”Årets kristdemokrat” från sitt parti. I motiveringen konstateras det att ”Stefan är en politiker som alltid söker pragmatiska lösningar, med en vilja att samverka och ha goda relationer”. 

62 år gammal tänker nu kommunalrådet lämna över sitt ämbete efter nästa val. När han reflekterar kring vad som drivit honom i arbetet konstaterar han att det inte bara handlar om engagemanget för människor och utveckling. 

– Jag tror Gud har planterat en vision i mig och då har det liksom funkat hela vägen, så det är ju han som ytterst ska ha äran. Han har lett och gjort det möjligt. Jag har bara försökt göra vad jag har uppfattat som min kallelse, förklarar Stefan. 

Han berättar också om den bön för kommunen som kristna regelbundet har samlats till under flera år. Utifrån sin roll som kommunalråd har han inte själv deltagit på mötena, men däremot bidragit med böneämnen. 

– Det tror jag också har varit en väldigt viktig kugge för att lyckas. Vi har fått se konkreta bönesvar, säger han. 

Kommunalrådet har också blivit varse om att många ber för honom personligen. Han beskriver hur människor ibland kommer fram när han är ute och går. 

– ”Jag har med dig i mina förböner, vi står bakom dig” – åh, vad många som säger det, och åh, vad gott det känns! Då känner jag också väldigt starkt att jag är en del i någonting större, säger Stefan.

Jag tror att alla människor mår väl av det som är den kristna värdegrunden, och det fanns inget annat alternativ.
Jag tror Gud har planterat en vision i mig och då har det liksom funkat hela vägen ...

Stefan Gustafsson

Ålder: 62 år.

Familj: Gift med Annette, tre barn och tre barnbarn. 

Fritidsintressen: Motorcykel, församlingsgemenskapen, att snickra och meka. 

Favoritbibelbok: Jona.

Stefan om sig själv: Engagerad, omtänksam och envis. 

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier