Den lilla orten Oberammergau ligger vackert i södra Bayern. Här har kyrktornen de för Sydtyskland och Österrike så karaktäristiska kupolerna och Alperna reser sig i bakgrunden.Byn har blivit känd över hela världen för de passionsspel som spelas där vart tionde år.
När digerdöden, som var betydligt dödligare än covid-19, härjade som värst i Europa 1633, drabbades även Oberammergau. När 80 personer hade dött gjorde man en överenskommelse med Gud; om ingen mer dog skulle man vart tionde år uppföra Kristi lidandes historia. De blev bönhörda och ingen mer dog.
Det första passionsspelet sattes upp redan året därpå, 1634. Från 1680 förlade man dem till jämna tiotals år, och med få undantag har man hållit på fram till våra dagar. Under andra världskriget ställde man in och efter första världskriget sköt man upp spelen två år, precis som man var tvungna att göra 2020.
Då hade man för första gången försäkrat spelen ifall något skulle inträffa. Det innebar att försäkringen täckte att man kunde betala tillbaka biljetterna utan att gå i konkurs.
I år är man dock redo att visa världen hur Jesus levde sina fem sista dagar fram till korsfästelsen och uppståndelsen. Allt spelas av amatörer. Det är bara bybor eller de som bott i byn i minst 20 år som får delta.
Passionsspelet engagerar halva byn, för att inte tala om alla djur som får, åsnor och kameler. Cirka 2 000 av de 5 000 invånarna, oavsett ålder, deltar som skådespelare, statister eller scenarbetare.
Att uppträda i passionsspelet är ofta en stolt familjetradition. Många av huvudaktörerna tar ledigt eller drar ner på sin ordinarie arbetstid under passionsspelets månader.
Själva starten på passionsspelet för deltagarna sker mer än ett år tidigare. Det är då hår- och skäggdekretet utfärdas. Skådespelarna får inte klippa sig från detta datum förrän efter föreställningarnas slut. Män bör också odla sina skägg. De enda som är undantagna är de som spelar romerska soldater.
De första gångerna spelade man bara enstaka föreställningar på kyrkogården där digerdödens offer låg begravda. Åskådarna kom från trakten, men sedan mitten av 1800-talet har passionsspelen blivit internationellt kända, inte minst genom att kungligheter och andra välkända personer suttit i publiken. I dag har man en utomhusteater, dock med tak över åskådarplatserna, som tar 4 700 åskådare.
I år är det två personer som turas om att spela Jesus och de har liksom alla andra skådespelare, musiker, sångare, scenbyggare, sömmerskor och andra inblandade bråda dagar inför premiären den 16 maj. Till exempel ska 1 500 klädedräkter sys in eller ut, kanske också lagas och kompletteras med nya, för att passa årets skådespelare.
Det är imponerande hur dessa amatörer lär sig allt utantill för den fem timmar långa föreställningen, uppdelad i två 2,5-timmarsakter med middagsrast emellan. En rast som också kan användas till att se alla väggmålningar i byn, så kallade Lüftlmalerei. Det finns religiösa motiv, men också sagomotiv och jaktscener.
För första gången kommer det att hållas särskilda ungdomsdagar den 7 och 8 maj. Mer än 8 000 unga besökare kommer att bjudas in till ett program med ekumeniska gudstjänster och workshops.
Det har alltid ordnats gruppresor från hela Europa till Oberammergau. Jag minns hur jag som barn satt hemma i kyrkan och tittade på ”ljusbilder från Oberammergau” medan farbror Mats, skolans rektor och Missionsförsamlingens ordförande, berättade om detta fascinerande äventyr.
Den som vill åka till Oberammergau i år har många researrangörer att välja bland. Bland alla bussbolag och resebyråer hittar jag också en församling. Det är Enskede Årsta församling i Stockholm som ordnar en resa.
– Vi har advents- och julspel och Årsta kyrkas passionsspel som riktar sig till en vuxen publik. Vi satsar mycket både när det gäller julen och stilla veckan eller påsken och då faller det sig givet att när tillfälle ges se det världsberömda spelet. Till saken hör också att vi alltsedan 2003 årligen haft resor till kristna mål runt om i Europa, förklarar prästen Henrik Fergin som är reseledare tillsammans med församlingsmusikern Eva Tengelin.
Sören Magnusson är reseledare för Vårgårda Buss och har varit i Oberammergau sex gånger tidigare. Han berättar att han på vägen ner har en form av bibelstudium med resenärerna så att de ska vara bättre förberedda på vad de ser.
– Det är en mycket speciell upplevelse att se nästan tvåtusen människor på scenen plus kameler, får, med mera. Förra gången sade en av resenärerna: ”Att höra långfredagens bibeltexter kommer aldrig att bli detsamma efter den här upplevelsen”, säger Sören Magnusson som också berättar att man ser en allmän hunger efter resor nu efter pandemin. Tre av fyra resor till Oberammergau kombinerat med ”I Luthers fotspår” är redan slutsålda.
När man ändå är i trakterna passar många på att besöka andra utflyktsmål före eller efter besöket i Oberammergau. Tysklands högsta berg Zugspitze, 2 962 m ö h, ligger i närheten liksom vallfartskyrkan i Wieskirche, som sedan 1983 finns på Unescos världsarvskarta, och slottet Neuschwanstein som anses vara förebilden för Disneys Törnrosaslott.